Κρύβει την αγωνία του ο Τσίπρας

Πόσο ελπίζει η κυβέρνηση - Ποιοι τη θεωρούν τελειωμένη - Σβήνει ή μόλις αρχίζει η εξέγερση για το Ασφαλιστικό; - Βαρύ το τραύμα από την επέλαση των τρακτέρ

Κρύβει την αγωνία του ο Τσίπρας
Κινήσεις για επιτάχυνση της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και πρωτοβουλίες για συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους παράγοντες αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να κλείσει τα μέτωπα της
αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αλλά και της προσφυγικής κρίσης
.

Η εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα είναι κρίσιμη και για τα δύο μέτωπα. Έτσι κι αλλιώς στο συμβούλιο κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή ο κ. Τσίπρας πρέπει να πείσει τους εταίρους ότι η χώρα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις για τα hot spot. Παράλληλα όμως και υπό την αφόρητη εσωτερική πίεση, λόγω των κοινωνικών κινητοποιήσεων, που συγκλονίζουν την κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική του ομάδα ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει από τους δανειστές να μην καθυστερήσουν την αξιολόγηση και να λύσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα και τις διαφωνίες – κυρίως να παραμεριστούν οι ακραίες απαιτήσεις του
Κλείσιμο
ΔΝΤ. Προς τούτο ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με τον Φρανσουά Ολάντ, αλλά και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Αυγή ο κ. Τσίπρας παραδέχεται ότι είναι μπροστά στον «πιο δύσκολο κάβο», αλλά διαβεβαιώνει ότι «πολύ σύντομα» θα κλείσουν οι προκλήσεις της αξιολόγησης, του χρέους και του προσφυγικού -και μόλις συμβεί αυτό, «η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα», «με την κοινωνία όρθια». Κάλεσε μάλιστα σε αυστηρό τόνο τους θεσμούς να πάψουν να κωλυσιεργούν... διαφωνώντας μεταξύ τους, και επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για «καμία μείωση στις συντάξεις».

Στο εσωτερικό μέτωπο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ελπίζουν σε μία εκτόνωση των κοινωνικών κινητοποιήσεων. Ο κ. Τσίπρας, απηύθυνε και πάλι μέσω της Αυγής, πρόσκληση προς τους αγρότες για διάλογο και το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι μετά την πρόσφατη κορύφωση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, θα υπάρξει ανταπόκριση από ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού κινήματος. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι εντός της εβδομάδας θα ξεκινήσουν συζητήσεις με εκπροσώπους των αγροτών, ιδίως εκείνων που αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί τον τόνο στα αγροτικά μπλόκα να τον δίνουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε δε ότι με τον διάλογο μπορούν «να διασφαλιστούν σοβαρές βελτιώσεις» τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο φορολογικό, ενώ αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές γης.

Απαντώντας στην γενικότερη αβεβαιότητα που εκδηλώνεται για την πολιτική αστάθεια στη χώρα, ο πρωθυπουργός στηλιτεύει την «απελπισμένη προσπάθεια», όπως λέει, ευρύτερων κύκλων να ξαναζεστάνουν το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης», με ακατάσχετη εκλογολογία και υποκίνηση του κοινωνικού αυτοματισμού. Απάντηση στα σχέδια αυτά, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι «σα σκληρή γροθιά».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης