Η Κομισιόν ανησυχεί για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία

Η Κομισιόν ανησυχεί για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη γείτονα

Η Κομισιόν ανησυχεί για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία
Στη σκιά της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, την Κυριακή, την οποία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, συμφώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αντικείμενο τις μεταναστευτικές ροές, έρχεται η χθεσινή απόφαση σύλληψης και δίκης του αρχισυντάκτη της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ.

Ο λόγος της σύλληψης του Τζαν Ντουντάρ με την κατηγορία της κατασκοπίας είναι η δημοσιοποίηση ενός βίντεο, που δείχνει Τούρκους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών ΜΙΤ, να μεταφέρουν οπλικό υλικό στη Συρία.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον «πόλεμο» που έχει κηρύξει εδώ και χρόνια η τουρκική κυβέρνηση στην ελευθερία του Τύπου, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως «παρακολουθούμε αυτές τις ανησυχητικές εξελίξεις από κοντά», τονίζοντας πως το θέμα αυτό τέθηκε «στις τουρκικές αρχές κατά την αξιολόγηση της διεύρυνσης».

Σε ερώτηση του ανταποκριτή του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» στις Βρυξέλλες σχετικά με το αν ο ρόλος της Τουρκίας στο συριακό εμφύλιο μέσω λαθρεμπορίου όπλων θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Κυριακής, η εκπρόσωπος Τύπου, Μάγια Κοσίτζατσιτς, αρνήθηκε να σχολιάσει «λεπτομέρειες ισχυρισμών» ως προς τον συριακό εμφύλιο.

«Όσον αφορά στο συριακό ζήτημα και τις ευρύτερες διεθνείς προσπάθειες, όπου φυσικά η Τουρκία είναι μέρος τους, αυτό είναι κάτι που ήδη συζητείται σε διαφορετικά επίπεδα. Πιστεύω πως είναι κάτι που θα διαπιστώσουμε στο διάλογό μας για την Συρία, όπου, όπως γνωρίζετε η ΕΕ πιέζει για πολιτική λύση» τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου
Κλείσιμο

Σε ερώτηση δημοσιογράφων ως προς το αν θα συζητηθούν την Κυριακή και οι ισχυρισμοί των διεθνών ΜΜΕ για εξοπλισμό όχι μόνο αντικυβερνητικών ανταρτών στη Συρία, αλλά και ακραίων ισλαμικών οργανώσεων από την Τουρκία, η Επιτροπή απάντησε πως πρέπει να «περιμένουμε μέχρι την Κυριακή και τη λήξη της Συνόδου».

Δεν έλειψαν και οι αναφορές στην ευρέως φημολογούμενη δράση της Τουρκίας ως διαμεσολαβητή στις εξαγωγές πετρελαίου από πετρελαιοπηγές σε Συρία και Ιράκ, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτή τη στιγμή το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει μεγάλο ποσοστό των πηγών και τα έσοδα του ημερησίως ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο δολάρια. Η Επιτροπή από την πλευρά της επανέλαβε πως πρέπει να περιμένουμε τη Σύνοδο της Κυριακής.

Τέλος, σε ερώτηση του ανταποκριτή του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» για το κατά πόσον η Επιτροπή ελέγχει τις εξαγωγές πετρελαίου από τις πηγές υπό τον έλεγχο του ISIS, η Κομισιόν απάντησε πως αυτό δεν βρίσκεται στις αρμοδιότητες ή ικανότητές της. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης