Θρίλερ: Θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ

Θρίλερ: Θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ

Παρά τις επιφυλάξεις των προηγούμενων ωρών και τα αρνητικά σχόλια για την νέα ελληνική πρόταση, η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την αυριανή συνάντηση - Πιθανή συνάντηση Τσίπρα με Γιούνκερ - Ακόμη και για συμφωνία μιλά κυβερνητική πηγή

Θρίλερ: Θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ
Oι συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης να υπάρξει σύγκλιση με τους Θεσμούς έφεραν αποτέλεσμα το απόγευμα της Τρίτης, καθώς πρώτα από την γερμανική πλευρά διέρρευσε, ότι την Τετάρτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με την κα Ανγκέλα Μέρκελ.

Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε στην συνέχεια και από το Μέγαρο Μαξίμου που ανακοίνωσε επισήμως την τριμερή σύσκεψη Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ που ήταν στον αέρα λόγω των δηλώσεων Γιούνκερ ότι "αν δεν υπάρξει πρόοδος δεν έχει νόημα". Μετά τις εξελίξεις της Τρίτης και το “όργιο φημών” που συνόδευσαν τις διαβουλεύσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους κ.κ. Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον κ. Μοσχοβισί και τις δύο νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους Θεσμούς,το κλίμα δείχνει να βελιώνεται. Ανοικτό είναι αν στην σύσκεψη θα μετέχει και ο κ. Γιούνκερ ή αν θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό μέσα στο διήμερο. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει άλλη τετραμερής σύσκεψη. Εκτιμάται ότι η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ θα γίνει, και μόνο για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, από τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν αρνήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία που ζήτησε το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού και να αποκατασταθεί το κλίμα στις μεταξύ τους σχέσεις.

Κλείσιμο
Οι συναντήσεις πάντως είναι συνάρτηση της ουσιαστικής προσέγγισης που διαπιστώνεται στις διαβουλεύσεις. Το απόγευμα της Τρίτης κυβερνητικοί κύκλοι διέρρευσαν ότι «η ελληνική κυβέρνηση κάλυψε τη μισή απόσταση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Περιμένουμε από τους θεσμούς να καλύψουν την άλλη μισή απόσταση». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει 0,75% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και 1,75% για το 2016». Η διοχέτευση των κυβερνητικών κύκλων συνοδεύτηκε από δήλωση του υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά μέσα από τη σελίδα του στο Facebook ότι “ζητήσαμε γραπτή δέσμευση και σαφή απάντηση από την Κομισιόν στην πρόταση που έχει υποβάλλει η ελληνική πλευρά”. Αναφέρει ακόμη ο κ. Παππάς: «Καμία απάντηση δεν έχει λάβει η Αθήνα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη νέα πρόταση που η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει προς τους θεσμούς. Με διαρροές δεν ανοίγουμε διάλογο». Πάντως πηγή της ελληνικής κυβέρνησης που έχει γνώσει των εξελίξεων στις Βρυξέλλες εμφανίζεται αισιόδοξη ότι είναι πολύ πιθανόν αύριο μετά τις συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τους ευρωπαίους ηγέτες να επιβεβαιωθεί η πολιτική συμφωνία. Η ίδια πηγή εξηγούσε ότι με το πλεόνασμα στο 0,75% για το 2015 που μπορεί να φθάσει μέχρι το 1% καλύπτεται η διαφορά στο δημοσιονομικό. Παράλληλα έχει υπάρξει προσέγγιση και στο ασφαλιστικό με την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και την συμφωνία για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Ως επιβεβαίωση της βελτίωσης του κλίματος το απόγευμα της Τρίτης το πρακτορείο Reuters, επικαλέστηκε «πηγή κοντά στην διαπραγμάτευση», που δήλωνε αισιοδοξία για συμφωνία: «Θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση απόψε, ώστε αύριο οι πολιτικοί ηγέτες να κάνουν το τελικό βήμα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθιηκα και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις, που ανέφερε πως «μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι πιθανή τις προσεχείς ημέρες», αρκεί, όπως είπε χαρακτηριστικά να αποφευχθούν οι κινήσεις τακτικής και να γίνει ουσιαστική δουλειά.

Είναι πιθανό το πρωί της Τετάρτης, οι Θεσμοί να δώσουν την δική τους απάντηση στις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να χρειαστεί να απαντήσει ο κ. Τσίπρας σε διάστημα μερικών ωρών. Όπως δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Μαργαρίτης Σχοινάς οι Θεσμοίεξετάζουν “με επιμέλεια και φροντίδα τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αφού κυκλοφορούν διαφορετικές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των νέων που ελήφθησαν σήμερα το πρωί”. Εν μέσω δημοσιευμάτων περί απόρριψης των αντιπροτάσεων της Ελλάδας από τους δανειστές, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι χρειάζεται χρόνος, ώστε να ελεγχθεί το νέο μεταρρυθμιστικό σχέδιο. Νωρίτερα τοBloomberg, είχε μεταδώσει επικαλούμενο διεθνείς αξιωματούχους ότι οι δύο νέες προτάσεις που υπέβαλλε η ελληνική κυβέρνηση “δεν είναι αξιόπιστες και ότι αποτελούν αναμάσημα της προηγούμενης πρότασης που δεν είχε γίνει δεκτή”. Τις ίδιες πληροφορίες μετέδωσε και το Reutersαναγκάζοντας τον εκπρόσωπο της Κομισιόν κ. Σχοινά να βγάλει έμμεση διάψευση σημειώνοντας: “Οποιοσδήποτε Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλάει για απόρριψη των ελληνικών προτάσεων δεν μιλά εκ μέρους της Κομισιόν”. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του κ. Σχοινά οι διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη, ανταλλάσσονται απόψεις και οι επαφές θα συνεχιστούν σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο προκειμένου να διευκολυνθεί η αξιολόγησή τούς. Πάντως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απέφυγε να τοποθετηθεί για το αν οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς κρίνονται ικανοποιητικές ενώ άφησε ανοικτό αν θα γίνει συνάντηση Τσίπρα Γιούνκερ κατά την διάρκεια του διημέρου της Συνόδου Κορυφής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης