Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Τις προωθούμενες διατάξεις ψηφίζει επι της αρχής το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων εκτός του ΚΚΕ, που επιφυλάχθηκε για το αν θα δηλώσει «παρών» ή θα καταψηφίσει

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση
Με την λέξη «μνημόνιο» να λείπει για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που ουσιαστικά άνοιξε την αυλαία του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης.

Τις προωθούμενες διατάξεις ψηφίζει επι της αρχής το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων εκτός του ΚΚΕ, που επιφυλάχθηκε για το αν θα δηλώσει «παρών» ή θα καταψηφίσει.

Ωστόσο, υπήρξαν έντονες επικρίσεις από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης τόσο για το κεφάλαιο που αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης όσο και για τις διατάξεις που προκαλούν αναδιάρθρωση της δομής του κράτους.

Από την πλευρά της κυβέρνησης η αρμόδια για το νομοσχέδιο αναπληρωτής υπουργός κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου παραδέχθηκε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ένα «μικρό βήμα» επισήμανε ωστόσο πως «Θα εξασφαλίσουμε πόρους. Δεν θα αφήσουμε τον λαό να πεθάνει».

Κλείσιμο
Πώς θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα σίτισης και στέγασης

Παράλληλα, τόνισε ότι η κοινή υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει την εφαρμογή του προγράμματος ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης θα δίνει προτεραιότητα για την προστασία των οικογενειών με παιδιά. Επισήμανε ότι το επίδομα στέγασης θα δίνεται στους ενοικιαστές και όχι στους ιδιοκτήτες ακινήτων είτε για να επεκτείνουν τις συμβάσεις είτε για να συνάψουν νέα συμβόλαια μίσθωσης. 

Ωστόσο, πρόσθεσε πως μελετάται η παροχή κινήτρων σε ιδιοκτήτες «κλειστών» διαμερισμάτων προκειμένου να συμμετάσχουν στα προγράμματα αλληλεγγύης. Αναφορικά με το πρόγραμμα σίτισης είπε ότι θα γίνει με παροχή ηλεκτρονικών καρτών και όχι εκπτωτικών κουπονιών. 

«Θα μπορεί ο ωφελούμενος να παίρνει κάρτα με μπαρ κόουντ. Θα αγοράζει κρέας και λαχανικά σε οποιοδήποτε μαγαζί της χώρας και θα αφαιρείται κάθε φορά το ποσό που του αναλογεί στο μήνα». Είπε πως κατά μέσο όρο αναλογούν 100 ευρώ το μήνα σε 300.000 οικογένειες και παραδέχθηκε πως «αποτελούν πολύ μικρό βήμα που όμως θα το κάνουμε αν και κανείς δεν το έκανε». Τέλος σημείωσε πως θα κατατεθεί νομοτεχνική βελτίωση προκειμένου να εξαιρεθούν τα προνοιακά επιδόματα ατόμων με αναπηρία από το εισόδημα προκειμένου να μην εξαιρούνται από την ένταξη στο πρόγραμμα.

Ν. Βούτσης: «Το πρόγραμμα είναι κουτσουρεμένο»

«Είμαστε σε πόλεμο με τους δανειστές» παραδέχθηκε ο κ. Νίκος Βούτσης στην Βουλή επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες αναγκάζουν την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ να εφαρμόσει το προεκλογικό της πρόγραμμα «με ρυθμό μικρότερο από ό,τι θα θέλαμε και μέτρα λιγότερο ριζοσπαστικά από όσο θα επιθυμούσαμε». 

Σημείωσε πως τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι «κουτσουρεμένα» ενώ κάλεσε τους πολίτες να κρίνουν το πρώτο έργο της κυβέρνησης «λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας».

Δ. Μάρδας: «Οι μετακλητοί της κυβέρνησης μειώνονται από 1.173 σε 554»

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας υποστήριξε ότι θα υπάρξει μείωση του αριθμού των μετακλητών και επιστημονικών συνεργατών των υπουργών κατά περίπου 50%. Μιλώντας για το δεύτερο κεφάλαιο του νομοσχεδίου είπε πως το ισχύον καθεστώς προβλέπει 1.173 μετακλητούς, επιστημονικούς συνεργάτες και αποσπασμένους ενώ με το προωθούμενο ο αριθμός θα πέσει στους 554. 

Πρόσθεσε πως οι εν λόγω ρυθμίσεις θα επιφέρει εξοικονόμηση ύψους 50 εκατ. ευρώ κατ’ έτος ενώ προανήγγειλε ανάλογες δράσεις που δεν θα μειώνουν τις υπηρεσίες των πολιτών το επόμενο διάστημα.

Δ. Στρατούλης: Οι μνημονιακοι να μην μιλούν για αρπαγή των αποθεματικών των Ταμείων

Ο αναπληρωτής υπουργός κοινωνικής ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν βάζει «χέρι» στα αποθεματικά των ταμείων αλλά προτείνει στις διοικήσεις τους να επενδύσουν τα ρευστά διαθέσιμα και επέστρεψε το γάντι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις ήταν αυτές που οδήγησαν στην «εξάτμιση» των αποθεμάτων των ασφαλιστικών Ταμείων. 

Παράλληλα, προανήγγειλε κατάθεση  νομοσχεδίου για την επαναφορά τις σύνταξης 360 ευρώ του ΟΓΑ στους ανασφάλιστους ομογενείς άνω των 67 ετών. Τέλος, επέρριψε την ευθύνη για την επανάληψη του φαινομένου των ουρών στα καταστήματα ΙΚΑ στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε φροντίσει να κάνει την ηλεκτρονική διασύνδεση μεταξύ ΙΚΑ, ΟΑΕΔ και πανεπιστημίων. 

Γ. Βρούτσης: Αντί να βγαίνετε στα κανάλια δώστε οδηγίες στους ασφαλισμένους

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εργασίας και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης επισήμανε στον υπουργό ότι «εμείς κάναμε έργο που έκλεισε τον φαύλο κύκλο δεκαετιών. Σας άκουσα να λέτε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε με τους μακροχρόνια ανέργους, αυτό με ένα απλό τηλέφωνο στον διοικητή του ΟΑΕΔ θα λυνόταν και θα ενσωματώνονταν άμεσα οι μακροχρόνιοι άνεργοι στο ηλεκτρονικό σύστημα». «Κάθε μέρα είστε κανάλια! Θα μπορούσατε να ενημερώσετε τους ανθρώπους να μην πάνε στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ» είπε.

Π. Νικολούδης: Θα πολεμήσουμε τον «λέοντα»

Σε νομοτεχνική βελτίωση του άρθρου 10 που εντάσσει ανεξάρτητες Αρχές υπο τον συντονισμό του γενικού γραμματέα κατά της διαφθοράς προχώρησε ο κ. Παναγιώτης Νικολούδης προκειμένου να αρθούν οι ενστάσεις αντιπολίτευσης και δικαστικών που μιλούσαν για πολιτική παρέμβαση στο έργο των αρχών.  

Ο υπουργός Επικρατείας για την διαφθορά υποστήριξε πως έως σήμερα οι αρμόδιοι φορείς αναζητούσαν τα «ίχνη του λέοντα» και υποσχέθηκε πως ο ίδιος «θα εντοπίσει και θα πολεμήσει τον λέοντα».

ΝΔ: «Νομοσχέδιο με δημιουργική ασάφεια»

Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τις διατάξεις «ατελείς και πάσχουσες» και υποστήριξε πως το νομοσχέδιο διακατέχεται από «δημιουργική ασάφεια». 

Ο κ. Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε στην επανεμφάνιση των φαινομένων με τις ουρές ασφαλισμένων έξω από υποκαταστήματα ΙΚΑ. Υποστήριξε πως «χρειάστηκε μόλις μια πολύ αυστηρή ανακοίνωσή χθες για να αντιληφθεί η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός ότι πρέπει να κινητοποιηθούν, ώστε να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος άδικα» και πρόσθεσε «τους υπέδειξα ότι έχουν στα χέρια τους ένα πολύτιμο εργαλείο -με το όνομα ΑΤΛΑΣ- συγκαλέστηκε επιτέλους σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, με καθυστέρηση μιας ολόκληρης εβδομάδας, για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τις ατελείωτες ουρές στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, αλλά και για την αξιοποίηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που ήδη υπήρχαν. Γιατί πολύ απλά, όλη αυτή η απίστευτη ταλαιπωρία του κόσμου θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έκανε σωστά τη δουλειά της».

Ποτάμι: «Δεν επαρκούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας»


Από το Ποτάμι η κυρία Αντιγόνη Λυμπεράκη μίλησε για προχειρότητα σχεδόν σε όλα τα επιμέρους άρθρα ενώ υποστήριξε ότι οι ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας δεν επαρκούν. 

«Εάν, αντί για εμβαλωματικά και αποσπασματικά μέτρα, η κυβέρνηση υιοθετούσε την πρότασή του Ποταμιού για θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με διαφανή, ενιαία, περιουσιακά και εισοδηματικά  κριτήρια για τους δικαιούχους και με εξίσου διαφανείς διαδικασίες ελέγχου, θα είχε κάνει ουσιαστική κοινωνική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά. 

Επίσης, ο κ. Παναγιώτης Καρκατσούλης εστίασε στα μέτρα που αφορούν τα υπουργεία, υποστηρίζοντας ότι «Δημιουργείτε μια ακόμα γραμματεία για να συντονίσει και στο μέλλον θα χρειαστεί  άλλος ένας συντονιστής για να συντονίζει τους συντονιστές» αναφορικά δε με το άρθρο 24 που προβλέπει εθελοντές συμβούλους υπουργών με πληρωμένα τα οδοιπορικά σημείωσε «είναι καινοφανές να διορίζονται εθελοντές χωρίς να γνωρίζει κανείς τον τρόπο. 

Οι αιτιάσεις για βόλεμα κομματικών συμβούλων είναι αιτιολογημένη». Τέλος εξήγησε πως είναι «εσφαλμένο να διορίζονται γενικοί γραμματείς και παράλληλα να αφήνονται ελεύθεροι να ασκούν το επάγγελμά τους. Σκεφτείτε να υπάρχει δικηγόρος στη γ.γ. του Δικαιοσύνης και παράλληλα να αναλαμβάνει υποθέσεις».

ΚΚΕ: «Τα μέτρα είναι πετσοκομμένα. Δίνουν ψίχουλα»

Η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου επανέλαβε τις βασικές θέσεις του ΚΚΕ για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης. Υποστήριξε ότι τα προωθούμενα μέτρα που αφορούν την ανθρωπιστική κρίση «δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια αφού αφήνουν ανέγγιχτες τις αιτίες που την προκαλούν». 

Είπε ακόμη πως «μοιάζει με κοροϊδία ο τίτλος καθώς πρόκειται για λήψη πετσοκομμένων μέτρων. Για ψίχουλα με όρους και προϋποθέσεις για να μη δοθούν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη και γι αυτό δεν υπάρχει ο ορισμός της φτώχειας για να υπάρχει μία θολούρα».

ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση φτιάχνει στρατούς αμειβόμενων κομισάριων»

Το ΠΑΣΟΚ επικεντρώθηκε τόσο στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καλώντας την κυβέρνηση να επαναφέρει τον θεσμό για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και να το επεκτείνει σε όλη την χώρα όσο και στις ρυθμίσεις που αφορούν την νέα δομή των υπουργείων. 

Ο κ. Γιάννης Κουτσούκος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να στήσει «πελατειακό κομματικό κράτος που ενισχύει την γραφειοκρατία με εφευρήματα όπως «αναπληρωτής γραμματέας και εθελοντής σύμβουλος». 

«Σας καλούμε να αποσύρετε μέτρα που φτιάχνουν κομματικούς στρατούς αμειβομένων κομισάριων», ανέφερε.

Επίσης, η κυρία Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι ως ΠΑΣΟΚ «δεν επενδύουμε στην καταστροφή της χώρας».

«Εμείς θα είμαστε δίπλα σας στην προσπάθεια αλλά αποδεικνύεται ότι δεν έχετε ολοκληρωμένο σχέδιο», είπε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εγκαταλείπει το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης