New York Times: Τα μαθήματα της Αργεντινής στην Ελλάδα

New York Times: Τα μαθήματα της Αργεντινής στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εκλογές δεν αφορούν τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, αλλά τον τρόπο διαχείρισης της επικείμενης ανάκαμψης

New York Times: Τα μαθήματα της Αργεντινής στην Ελλάδα
Στα μαθήματα που μπορεί η Ελλάδα μπορεί να πάρει από την Αργεντινή αναφέρεται η αμερικανική εφημερίδα New York Times, μία εβδομάδα πριν από τις κρίσιμες εκλογές στην χώρα και ενώ η συζήτηση περί ενός ενδεχόμενου Grexit έχει «αναζωπυρωθεί».

Σε άρθρο τους οι NYT, σχολιάζοντας την ευχή του Αλέξη Τσίπρα «να γίνουμε Αργεντινή»,  καλούν την Ελλάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ να μάθουν από τα όσα έζησε η Αργεντινή, σημειώνοντας πως οι εκλογές δεν αφορούν τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, αλλά αντιθέτως τον τρόπο διαχείρισης της επικείμενης ανάκαμψης!

Σύμφωνα με την εφημερίδα, την τελευταία φορά που οι Έλληνες είχαν κληθεί να αναδείξουν κυβέρνηση, πριν από 2,5 χρόνια, η Ευρωζώνη ήρθε αντιμέτωπη με μια υπαρξιακή κρίση.

«Υπήρχαν φήμες περί τραπεζικής κρίσης στην Αθήνα, περί προληπτικής εξόδου των χωρών της Ιβηρικής από τη νομισματική ένωση, ακόμη και για το ότι οι Γερμανοί θα εγκατέλειπαν», αναφέρουν οι NYT και τονίζουν πως οι Έλληνες επιστρέφουν τώρα στις κάλπες την 25η Ιανουαρίου «για να αντιμετωπίσουν επιλογές παρόμοιες με εκείνες του 2012».

Σύμφωνα με τους αρθρογράφους της εφημερίδας, η μία επιλογή για την Ελλάδα είναι «να μείνει εντός πορείας» και να συνεχίσει με τις δεσμεύσεις που έχει απέναντι στους δανειστές της, όπως είναι και η θέση υπέρ της οποίας τάσσεται ο Αντώνης Σαμαράς. Η άλλη επιλογή είναι  «οτιδήποτε άλλο», και «μια κακοφωνία, μια ανάμιξη πολιτικών προτάσεων που προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ανάλογα με το οποίον ρωτάς, αυτό σημαίνει από μια μονομερή απόφαση στάσης πληρωμών ως την ακύρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες συνέβαλαν να αποκατασταθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα και η δημοσιονομική βιωσιμότητα», σημειώνεται στο άρθρο, αλλά προστίθεται πως οι εκλογές δεν αφορούν τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, αλλά αντιθέτως τον τρόπο διαχείρισης της επικείμενης ανάκαμψης.

«Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται από το πρώτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με τη Eurostat. Το τρίτο τρίμηνο η ανάπτυξη της χώρας ήταν υψηλότερη από εκείνη σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας», συνεχίζουν οι αρθρογράφοι και προσθέτουν ότι δεν πρόκειται απλώς για κάτι παροδικό, καθώς «η ανεργία μειώνεται και βρίσκεται πλέον περίπου εκεί που βρισκόταν πριν από το χειρότερο κομμάτι της κρίσης, πριν από δύο χρόνια».

Σύμφωνα με το άρθρο, όλα αυτά υποδεικνύουν πως οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν, αργά αλλά σίγουρα αποτελέσματα, ωστόσο, «με τις εκλογές να απέχουν μόλις μία εβδομάδα, ο πολιτικός κίνδυνος ξανάρχεται στη μόδα».

Και σύμφωνα με τους NYT, η τελευταία δεκαετία της οικονομικής ιστορίας της Αργεντινής παρέχει δυο πολύτιμα μαθήματα για την Ελλάδα. Ποια είναι αυτά; 

Το πρώτο είναι πως η απειλή του ΣΥΡΙΖΑ για μορατόριο στο χρέος είναι κενή, αφού «τα χρέη δεν φεύγουν διότι κάποιος αρνείται να τα πληρώσει». Οι αρθρογράφοι αναφέρονται στις δικαστικές περιπέτειες της Αργεντινής στη Νέα Υόρκη που την υποχρέωσαν να απομονωθεί από τις παγκόσμιες αγορές και την ώθησαν σε μια δεύτερη χρεοκοπία. 

«Τίποτα δεν μας λέει πως θα είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα για την Ελλάδα αν ακολουθήσει αυτό το δρόμο», τονίζουν.

Το δεύτερο μάθημα, είναι ότι «ο οικονομικός λαϊκισμός και η νομισματική μαγεία έχουν κοντόφθαλμο ορίζοντα». Όχι μόνο δεν προσφέρουν ανάπτυξη, αλλά οδηγούν σε απομόνωση και ανισορροπίες. Αυτό το αντιμετωπίζουν τώρα οι πολίτες της Αργεντινής με τον στασιμοπληθωρισμό, τον έλεγχο των κεφαλαίων, την αυστηρή οικονομική διαχείριση από μια κυβέρνηση πρόθυμη να ακολουθήσει τις επιταγές των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο για ένα πράγμα: η Αργεντινή «προσφέρει ένα παράδειγμα στο εκλογικό σώμα της Ελλάδας», αλλά είναι «ένα παράδειγμα προς αποφυγή, όχι προς μίμηση» και σημειώνουν πως η κήρυξη στάσης πληρωμών θα ήταν καταστροφική για τη χώρα, θα την έστελνε πίσω στα συντρίμμια.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης