Κυβερνητικό σχέδιο παρουσιάζει σήμερα ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Κυβερνητικό σχέδιο παρουσιάζει σήμερα ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Ποια τα βασικά σημεία του πλάνου που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Εξαγγελίες και μέτρα

Κυβερνητικό σχέδιο παρουσιάζει σήμερα ο Τσίπρας στη ΔΕΘ
Στις 11 το πρωί και με τη συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και τους εκπροσώπους των εργαζομένων ξεκίνησε η διήμερη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η ΔΕΘ μπορεί να γίνει πόλος εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, αλλά και βαλκανικής συνανάπτυξης καθώς τόνισε πως της αξίζει μια ακόμα ευρύτερη απήχηση από αυτή που μπορεί να έχει στη Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα, ένας ουσιαστικός ρόλος στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σημειώνοντας πως το νέο μεγάλο στοίχημα θα είναι η διεθνοποίησή της.

Αναφερόμενος στην 79η ΔΕΘ υπογράμμισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι ο εθνικός εκθεσιακός φορέας κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών και μάλιστα σε ένα δύσκολο οικονομικά περιβάλλον. Τόνισε επίσης πως η ΔΕΘ θα πρέπει να αποκτήσει επαφή και με τους δημιουργικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, τα ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας, που δεν είναι άλλα από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους νέους επιστήμονες και τους καλλιτέχνες.

Κλείσιμο
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια βόλτα σε περίπτερα της έκθεσης ενώ αργότερα θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη ΜΠουτάρη. Ο κ. Τσίπρας συνοδευόταν από βουλευτές και στελέχη του κόμματος και συγκεκριμένα από τους κυρίους Τάσο Κουράκη, Γιάννη Αμανατίδη, Αλέξη Μητρόπολο, Θεόδωρο Δίτσα, Γιώργο Πάντζα, Κώστα Χρυσόγονο, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Βαρεμένο και από τις κυρίες Λίτσα Αμμανατίδου- Πασχαλίδου, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Βασιλική Κατριβάνου.

Όλα τα βλέμματα ωστόσο είναι στραμμένα στην απογευματινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο καθώς σε αυτή αναμένεται να παρουσιάσει το κυβερνητικό σχέδιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης οι απαντήσεις που θα δώσει το μεσημέρι της Κυριακής στη συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους του τύπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ομιλία του θα κυριαρχήσει το ζήτημα της διαπραγμάτευσης του χρέος, από την έκβαση του οποίου, κατά την Κουμουνδούρου, θα κριθεί και η εξοικονόμηση πόρων που θα καλύψουν τις υπόλοιπες εξαγγελείες.

Εν τω μεταξύ, όπως όλα δείχνουν, ο Αλέξης Τσίπρας θα δομήσει την ομιλία του και τις δεσμεύσεις του γύρω από τους εξής «πέντε πυλώνες»: 
-Αναχαίτιση ανθρωπιστικής κρίσης
-Επανεκκίνηση Οικονομίας
-Αντιμετώπιση Ανεργίας: 200.000 – 300.000 θέσεις εργασίας
-Θεσμικοί μετασχηματισμοί (λειτουργία του κράτους, συλλογικές συμβάσεις)
-Ανασυγκρότηση παραγωγικής βάσης

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ανεργίας ειδικά, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως προτεραιότητα, σε συνδυασμό βέβαια με την ανασυγκρότηση της οικονομίας αλλά και την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης. 

Μεταξύ των κοστολογημένων μέτρων που θα εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας είναι και: 
-Αρση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης
-Αποκατάσταση μέρους των χαμηλότερων συντάξεων
-Διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας και αύξησή του
-Κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ
-Ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές και χρέη στο δημόσιο
-Παύση ποινικών διώξεων για χρέη προς το δημόσιο
-Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής
-Αντιμετώπιση λαθρεμπορίου καυσίμων
-Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας
-Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ
-Κόκκινα δάνεια δημιουργία ενδιάμεσου φορέα
-Δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού

Εκτός από τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα, ξεχωριστές επαφές θα πραγματοποιήσει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί με εργαζομένους της πρώην ΕΤ3 και μια ώρα αργότερα θα πάρει μέρος σε σύσκεψη με εκπροσώπους από κινήματα και κλάδους έχοντας στο πλευρό του τον Γιάννη Μηλιό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης