Στα 18 δις. ευρώ υπολογίζεται το κόστος της κλιματικής αλλαγής

Στα 18 δις. ευρώ υπολογίζεται το κόστος της κλιματικής αλλαγής

Κλειδί για την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, που σηματοδοτεί την μετά Κιότο εποχή, χαρακτήρισε την Τρίτη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου την στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ. Μιλώντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενεργειακή Ασφάλεια, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την άποψη ότι

ΠΑΣΟΚ: «Κανένα άλλοθι στην κυβέρνηση»

Κλειδί για την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, που σηματοδοτεί την μετά Κιότο εποχή, χαρακτήρισε την Τρίτη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου την στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ. Μιλώντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενεργειακή Ασφάλεια, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την άποψη ότι οι χώρες της Μεσογείου χρειάζεται να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε άλλα επίπεδα και να συμμαχίσουν σε ένα κοινό στόχο που είναι η αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Στην Κοπεγχάγη θα ακουστούν πολλές φωνές όμως θα υπάρχουν και χώρες που απλά θα ακολουθήσουν τους άλλους. Ανάμεσά τους είναι και οι χώρες της Μεσογείου, οι οποίες αναμένεται να είναι από τις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τις αλλαγές του κλίματος για αυτό χρειάζεται να διαμορφώσουμε μια ισχυρή φωνή ώστε να επηρεάσουμε αλλά και να συμμετάσχουμε στις αποφάσεις» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Κοινή πεποίθηση των ομιλητών που συμμετείχαν στις εργασίες της πρώτης μέρας της Διάσκεψης είναι ότι το κόστος ανάληψης δράσης θα είναι μικρότερο από εκείνο που μας περιμένει εφόσον δεν λάβουμε σοβαρά μέτρα. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη για την Ελλάδα το κόστος αυτό στους τομείς του τουρισμού, της γεωργίας και του περιβάλλοντος υπολογίζεται στα 18 δις. ευρώ ετησίως.

Ο Ομπάμα θέλει συμφωνία

ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία και δευτερευόντως Βραζιλία και Ρωσία είναι οι χώρες που κρατούν στα χέρια τους το μέλλον του πλανήτη, κατά τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος εξέφρασε αισιοδοξία για την στάση Ομπάμα στο ζήτημα της πράσινης ανάπτυξης και της προσπάθειας για μείωση των εκπομπών του άνθρακα. Όπως τόνισε οι πόροι βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία σε όλο τον κόσμο, η πρόσβαση στα οποία γίνεται συχνά γίνονται αιτία συρράξεων. «Εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε την παγκόσμια ειρήνη και να περιορίσουμε τα όπλα μαζικής καταστροφής τότε πρέπει να επενδύσουμε στην πράσινη ανάπτυξη».

Ο κ. Joseph Stanislaw, σύμβουλος της Deloitte LLP και επίτιμος Πρόεδρος του Athnens Summit ανέφερε «ότι για πρώτη φορά οι ΗΠΑ θα προσέλθουν στο διάλογο με συγκεκριμένη ατζέντα προτάσεων ώστε να υπάρξει συμφωνία» και τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος αφού οι επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές είναι έντονες και θα γίνουν ακόμη εντονότερες τα επόμενα χρόνια.

Εκτιμήσεις επιστημόνων αναφέρουν ότι το 30-40% της αγροτικής παραγωγής των ΗΠΑ κινδυνεύει να καταστραφεί ενώ σημαντικές θα είναι διεθνώς οι επιπτώσεις του κλίματος στην πανίδα, απειλώντας με εξαφάνιση το 40% και είδη όπως η πολική αρκούδα εξαιτίας του ότι οι πάγοι λιώνουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης