Επιμήκυνση στα 50 χρόνια και όχι «κούρεμα»

Επιμήκυνση στα 50 χρόνια και όχι «κούρεμα»

Δεν θα πάει διακοπές ο υπουργός Οικονομικών προκειμένου να προετοιμαστεί για τις διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία τον Οκτώβριο για ελάφρυνση του χρέους

O 9χρονος Ρούμπεν που σώθηκε από θαύμα
Επιμήκυνση στα 50 χρόνια και όχι «κούρεμα»
Τα καλοκαίρια του Γιάννη Στουρνάρα ήταν πάντα ταυτισμένα με τη Σύρο. Προτού αναλάβει υπουργός Οικονομικών και ενώ ακόμα ήταν στο ΙΟΒΕ, όσοι τον γνώριζαν ήξεραν ότι η καλύτερη ώρα για να του μιλήσουν ήταν την Παρασκευή το βραδάκι, όταν ταξίδευε για το αγαπημένο του νησί.



Κλείσιμο
Φέτος, όμως, λένε οι συνεργάτες του, θα περάσει τον Αύγουστο στην Αθήνα γιατί πρέπει να ετοιμαστεί για τη μεγάλη διαπραγμάτευση που θα γίνει τον Οκτώβριο, αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές.

Κεντρικός στόχος για το υπουργείο Οικονομικών είναι να φέρει στα ίσα τα έσοδα του κράτους με τα έξοδα χωρίς τους τόκους (το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα) μέχρι τέλος του 2013. Και ο λόγος είναι ότι θεωρούν πως μόνο εάν επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα έχει η ελληνική πλευρά επιχειρήματα για να διεκδικήσει μια νέα ελάφρυνση του χρέους, αλλά και να διαπραγματευτεί από καλύτερη θέση το χρηματοδοτικό κενό και όλα τα δημοσιονομικά μέτρα έως το 2016.

Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρονται σε σχέδια που δεν προβλέπουν κούρεμα του χρέους με μείωση της ονομαστικής αξίας των οφειλών, αλλά γενναία μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση των δανείων (γίνεται λόγος και για διάρκεια 50 ετών) που θα ισοδυναμούν με «πάγωμα» σε κάποιο βαθμό και θα ελαφρύνουν σημαντικά τον ελληνικό προϋπολογισμό για τα επόμενα χρόνια.

Τα θέματα αυτά θα αρχίσουν να συζητούνται τον Οκτώβριο και το υπουργείο Οικονομικών θέλει να τα προχωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου, γιατί από την 1η Ιανουαρίου 2014 αρχίζει η Ελληνική Προεδρία και δεν πρέπει να υπάρχουν εκκρεμότητες.

Αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως το πρωτογενές πλεόνασμα είναι «εκ των ων ουκ άνευ», παρά την πίεση που δημιουργεί στην κοινωνία και την κριτική που επισύρει από διάφορες πλευρές. Η αντιπολίτευση, για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι η πρόοδος στον τομέα αυτό οφείλεται στην υπερφορολόγηση και το πάγωμα ορισμένων κρατικών δαπανών.

Στο υπουργείο Οικονομικών, όμως, είναι αμετακίνητοι. Και ο λόγος είναι ότι θεωρούν ότι η επίτευξη του πλεονάσματος, όσο επώδυνη κι αν αποδεικνύεται, είναι ο μόνος τρόπος για να ακουστούν τα ελληνικά επιχειρήματα.
Στη Γερμανία διαψεύδουν με κάθε τρόπο ότι πρόκειται να γίνει κούρεμα του χρέους, καθώς το θεωρούν ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα και «ερεθίζονται» κάθε φορά του το θέμα τίθεται από την πλευρά του ΔΝΤ, όπως την περασμένη εβδομάδα με την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Ενδεικτικό για το πόσο κόκκινο πανί είναι το «κούρεμα» για τους Γερμανούς είναι και το εξής περιστατικό: προ ολίγων εβδομάδων ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στη Βουλή είχε αναφερθεί στη δέσμευση των Ευρωπαίων να λάβουν και πρόσθετα μέτρα για το χρέος αν χρειαστεί. Μόλις τελείωσε την ομιλία του και πριν καλά-καλά επιστρέψει στο γραφείο του, η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος, κυρία Ανγκελα Μέρκελ, είχε παρέμβει με τηλεφώνημά της προς τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Η «ευαισθησία» των Γερμανών δεν οφείλεται μόνο στην προεκλογική περίοδο που διανύουν, και δεν φαίνεται πιθανό ότι θα αλλάξουν στάση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη Γερμανία θεωρούν ότι ένα «κούρεμα» θα δημιουργούσε ευρύτερες παρενέργειες και στα άλλα προγράμματα διάσωσης, ενώ θα «απελευθέρωνε» και την Ελλάδα από τον έλεγχο και την πειθαρχία την οποία επιβάλλουν οι δανειστές. Γι' αυτό και το πιθανότερο είναι ότι η λύση που θα συζητηθεί θα περιλαμβάνει  επιμήκυνση των δανείων και μια νέα μείωση των επιτοκίων. Κάτι τέτοιο, λένε από την πλευρά τους πηγές του υπουργείου Οικονομικών, που ίσως και να αποδειχτεί αρκετό, δεδομένου ότι εφόσον υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα περιοριστούν σε 5-6 δισ. ευρώ τον χρόνο.


Θετικό πρόσημο το 2014


Με τα μέχρι τώρα δεδομένα και σύμφωνα με συνεργάτες του, ο κ. Στουρνάρας αισιοδοξεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί, καθώς και ότι τελικά η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4,2%, ίσως και στο 4% για το σύνολο της χρονιάς, εάν, όπως όλα δείχνουν, βοηθήσει και ο τουρισμός, ενώ θεωρεί πλέον σχεδόν βέβαιο ότι το ΑΕΠ θα κινηθεί με θετικό πρόσημο το 2014. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου, να περιοριστεί η ύφεση στο 4%-4,2% για φέτος και να έχουμε θετική εξέλιξη στο ΑΕΠ από τρίμηνο σε τρίμηνο στη συνέχεια», έλεγαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης