Εκρηκτική η κατάσταση στη Λέσβο με σχεδόν 6.000 εγκλωβισμένους μετανάστες

Εκρηκτική η κατάσταση στη Λέσβο με σχεδόν 6.000 εγκλωβισμένους μετανάστες

Δεν χωράνε πλέον στα κοντέινερ, επανήλθαν σκηνές και υπνόσακοι στην ύπαιθρο - Από χθες ως σήμερα έφτασαν στη Μυτιλήνη 200 μετανάστες 

Εκρηκτική η κατάσταση στη Λέσβο με σχεδόν 6.000 εγκλωβισμένους μετανάστες
Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Λέσβο, αφού ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων
και
μεταναστών, στο νησί, έφτασε χθες, σύμφωνα με το εθνικό συντονιστικό κέντρο ελέγχου συνόρων, μετανάστευσης και ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών, τους 5.862 (2.990 στις 30 του περασμένου Απριλίου, 4.934 στις 30 του περασμένου Αυγούστου, σύμφωνα με την ίδια πηγή).

Κλείσιμο
Από αυτούς τους 5.862, οι 4.345 διαμένουν στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας που έχει χωρητικότητα μόλις για 2.330. Με αυτό το δεδομένο, στον πολυσυζητημένο καταυλισμό επανήλθαν σκηνές ή και υπνόσακοι στην ύπαιθρο, όταν είχε γίνει κατορθωτό στις αρχές του καλοκαιριού οι πάντες να διαβιούν σε στεγασμένους χώρους (κοντέινερ).

Με επιστολή τους στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής
Γιάννη Μουζάλα που κοινοποιήθηκε στους βουλευτές του νομού, τα μέλη της κίνησης πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», αφού σημειώνουν τις αυξημένες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών τις τελευταίες εβδομάδες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, υποστηρίζουν πως πλέον «η κατάσταση αυτή είναι καταστροφική, πρώτα από όλα για τους ίδιους τους ανθρώπους, αλλά και εξαιρετικά βλαπτική για την εικόνα των νησιών και της χώρας γενικότερα. Οι συνεχείς εντάσεις, τα επεισόδια και η συνακόλουθη δημοσιότητα κάθε άλλο παρά μας τιμούν ως κράτος και ως πολίτες. Δεν θέλουμε και δεν πρέπει να ξαναζήσουμε σκηνές όπως αυτές του περσινού χειμώνα».

Η κίνηση πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» ζητά «την άμεση ενίσχυση σε προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου, ώστε και ταχύτερα αλλά και δίκαια να εξετάζονται τα αιτήματα. Την επείγουσα μετακίνηση στην ενδοχώρα ευάλωτων ατόμων, οικογενειών με παιδιά, ασυνόδευτων παιδιών και γυναικών. Την ενοικίαση καταλυμάτων για όλους τους υπεράριθμους. Το πρόγραμμα μεταστέγασης από τα κέντρα φιλοξενίας σε σπίτια που εφαρμόζεται στην ηπειρωτική χώρα να επεκταθεί και στα νησιά».

Και νέες αφίξεις

Στο μεταξύ, άλλοι 200 περίπου μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στη Λέσβο από χθες Δευτέρα το πρωί έως σήμερα. Ήδη στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας έφθασαν και καταγράφηκαν 113, ενώ άλλα δυο περιστατικά εντοπίστηκαν νωρίς σήμερα Τρίτη το πρωί ανοικτά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης με 81 επιβαίνοντες σε πλαστικές βάρκες, οι οποίοι και αυτή τη στιγμή μεταφέρονται για καταγραφή.

Τέλος, άλλα 55 άτομα έφθασαν και καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Σάμο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης