Η πιο μεγάλη διαδήλωση κατά του ΣΥΡΙΖΑ: 30.000 στους δρόμους της Αθήνας

Η πιο μεγάλη διαδήλωση κατά του ΣΥΡΙΖΑ: 30.000 στους δρόμους της Αθήνας

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέες και νέοι διαδήλωσαν κατά της φτώχειας, της ανεργίας, και της κατάργησης του κοινωνικού κράτους- «Όλοι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να ανατρέψουμε τα προηγούμενα» το βασικό σύνθημα στις τρεις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις 


Η πιο μεγάλη διαδήλωση κατά του ΣΥΡΙΖΑ: 30.000 στους δρόμους της Αθήνας
Περίπου 30.000 διαδηλωτές  κατέβηκαν στους δρόμους σε τρεις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, στην πρώτη γενική απεργία επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Με βασικό σύνθημα «όλοι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να ανατρέψουμε τα προηγούμενα» εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέες και νέοι διαδήλωσαν κατά της φτώχειας, της ανεργίας, της κατάργησης του κοινωνικού κράτους, της κρίσης και των ελλειμμάτων.

Οι διαδηλωτές μετά τις ομιλίες των συνδικαλιστικών εκπροσώπων στην πλατεία Κλαυθμώνος, πραγματοποίησαν πορεία προς την Βουλή όπου αντιπροσωπεία επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Κλείσιμο


Οι περίπου 15.000 διαδηλωτές του ΠΑΜΕ παρατάχθηκαν αρχικά επί της λεωφόρου Αμαλίας, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία από την Ομόνοια, ενώ ακολούθησε η πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος.

Στην κεφαλή της πορείας, μάλιστα, ορισμένοι διαδηλωτές έβαλαν ένα... φέρετρο στο οποίο είχαν αναγράψει «βιοτεχνία, μηχανουργία, ελ. Επαγγέλματα». Σύμφωνα με εκτιμήσεις στην πορεία των δύο μεγάλων ομοσπονδιών μετείχαν περίπου 5.000 διαδηλωτές.

Το Μουσείο ήταν το σημείο προσυγκέντρωσης των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Η πορεία των περίπου 10.000 διαδηλωτών ξεκίνησε από την Πατησίων.

Σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στο κέντρο επικρατούσε κυκλοφοριακό κομφούζιο καθώς η τροχαία προχώρησε σε διακοπές της κυκλοφορίας για να περάσουν οι διαδηλωτές που κατευθύνονταν στη Βουλή.



Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ομονοίας έδωσε το «παρών» και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος στη δήλωσή του τόνισε την ανάγκη για ένα «πιο δυναμικό ξεκίνημα της λαϊκής πάλης».
















«Απο σήμερα μπορεί να γίνει ένα πιο δυναμικό ξεκίνημα της λαϊκής πάλης. Κάθε τόπος δουλειάς να γίνει κάστρο αντίστασης διεκδικητικού αγώνα και αλληλεγγύης. Οι εστίες αντίστασης που θα δημιουργούνται καθημερινά μπορούν να συνενώνονται σε κλασικό τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο μαζί με όλο το υπόλοιπο εργατικό κίνημα. Με λαϊκή συμμαχία με πάλη και αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και στο καπιταλισμό. Όλοι μαζί μπορούμε να βάλουμε επιβάλουμε ανατροπές, ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία για το καλό του λαού μας» ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Κουτσούμπας.



Παρούσα στη διαδήλωση και η Ελένη Γερασιμίδου



Στην πλατεία Κλαυθμώνος τα πρώτα πανό τοποθετήθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί και σχεδόν μετά από τρεις ώρες οι διαδηλωτές κατέβηκαν στην οδο Σταδίου προκειμένου από εκεί να κατευθυνθούν στη Βουλή.











Και ο ΣΥΡΙΖΑ απεργεί ενάντια στον εαυτό του
Την ίδια ώρα αιχμηρά σχόλια εξακολουθεί να προκαλεί η παράδοξη προσέγγιση του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο καταγγέλλει τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και ζητά συμμετοχή στις συγκεντρώσεις.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά το σάλο που δημιουργήθηκε προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη στάση αυτή με το δίπτυχο «πιέζουμε την Κυβέρνηση να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις - αντιστεκόμαστε στα μνημόνια και τους δανειστές».

«Διεκδικούμε τα θεμελιώδη δικαιώματά μας στην εργασία, την ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, τη διατήρηση του κοινωνικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, την προστασία της πρώτης κατοικίας,  αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, υγεία και παιδεία για όλους. Σήμερα, εν μέσω διαπραγματεύσεων, τα αιτήματα των εργαζομένων και συνολικά η εργατική κινητοποίηση, αποκτούν ιδιαίτερη κρισιμότητα που θα πρέπει να αξιοποιηθεί ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τους εκβιασμούς οικονομικών και πολιτικών κέντρων εντός και εκτός Ελλάδας» αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ δικαιολόγησε πάντως η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δηλώνοντας πως η απεργία γίνεται υπέρ των δικαιωμάτων των ανθρώπων που θίγονται από τα μέτρα και πως η δύναμη του λαού είναι δύναμη στην διαπραγμάτευση της κυβέρνησης. «Εφαρμόζουμε μία συμφωνία με μέτρα που θεωρούμε άδικα. Πλήττονται πολίτες, οι οποίοι αντιδρούν. Δεν υιοθετήσαμε όλα τα μέτρα που υπογράψαμε», επανέλαβε η κυρία Γεροβασίλη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης