Στο ΣτΕ η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας για τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος

Στο ΣτΕ η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας για τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος

Σύμφωνα με διάταξη νόμου δίνεται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε αποφοίτους Νοσηλευτικής Σχολής που δεν είναι αναγνωρισμένη από την Πολιτεία

Στο ΣτΕ η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας για τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσφεύγει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) ζητώντας την ακύρωση διάταξης νόμου η οποία δίνει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε αποφοίτους Νοσηλευτικής Σχολής που δεν είναι αναγνωρισμένη από την Πολιτεία.
 
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΕΝΕ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τον τελευταίο χρόνο νομοθετεί χαριστικά υπέρ μιας συγκεκριμένης κατηγορίας προσώπων, των αποφοίτων της Σχολής Νοσηλευτριών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ).
 
Κλείσιμο
«Κατά παράβαση και ευθεία παράκαμψη πλήθους διατάξεων και κανόνων, ο πρώην Υπουργός Υγείας προσέφερε ή άλλως δώρισε απλόχερα την άδεια ασκήσεως του νοσηλευτικού επαγγέλματος σε πρόσωπα που δεν φέρουν καν τον επαγγελματικό τίτλο του νοσηλευτή» υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΝΕ κ. Δημήτρης Σκουτέλης.
 
Αναφέρει ενδεικτικά το άρθρο 50 του Νόμου 4305/2014, βάσει του οποίου «οι απόφοιτοι της Ανωτέρας Σχολής Νοσηλευτριών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (τετραετούς φοίτησης), οι οποίοι αποφοίτησαν από το 1993 μέχρι και το 2013 αποκτούν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος της Νοσηλεύτριας», καθώς και εγκύκλιο  του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία οι παραπάνω απόφοιτοι αποκτούν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος άνευ προηγούμενης εγγραφής στα μητρώα της ΕΝΕ.
 
Στο παρελθόν οι απόφοιτοι της συγκεκριμένης σχολής είχαν επιχειρήσει ξανά διά της δικαστικής οδού να αναγορευτούν σε νοσηλευτές, πλην όμως το ΣτΕ είχε απορρίψει τις προσφυγές τους.
 
Όπως υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας της ΕΝΕ κ. Αριστείδης Δάγλας «το σκεπτικό των ανωτέρω δικαστικών αποφάσεων στηρίζεται στο γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να φέρει τον τίτλο του νοσηλευτή, αν δεν είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα της ΕΝΕ και αν δεν ακολουθούνται οι σχετικές ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απ’ αυτόν τον κανόνα δεν εξαιρούνται οι απόφοιτοι της μη αναγνωρισμένης σχολής του Ερυθρού Σταυρού».
 
Ευελπιστώντας ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας θα ακολουθήσει την πεπατημένη, η ΕΝΕ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αντιμάχεται κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του νοσηλευτικού επαγγέλματος και απονομής των αντίστοιχων επαγγελματικών δικαιωμάτων σε πρόσωπα που δεν διαθέτουν ούτε τα ελάχιστα απαιτούμενα τυπικά προσόντα.
 
«Η προσπάθεια αυτή αποτελεί το ελάχιστο χρέος μας απέναντι στη Νοσηλευτική Επιστήμη και στο υπέρτατο αγαθό της δημόσιας υγείας, που τίθεται σε προφανή κίνδυνο με αντίστοιχες απερίσκεπτες ενέργειες των όποιων κυβερνώντων» τονίζουν οι εκπρόσωποι της ΕΝΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης