Κορωνοϊός - Τσακρής (ΘΕΜΑ 104,6): Δεν λήγει η πανδημία με το εμβόλιο, να μην υπάρξει εφησυχασμός

Κορωνοϊός - Τσακρής (ΘΕΜΑ 104,6): Δεν λήγει η πανδημία με το εμβόλιο, να μην υπάρξει εφησυχασμός

Επισήμανε ότι τη μεγαλύτερη έξαρση του ιού την περιμένουν οι ειδικοί τον Ιανουάριο

Prof-Tsakris-Athanasios-681x390
Δεν λήγει αυτομάτως η πανδημία με το εμβόλιο, προειδοποίησε, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104.6 ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας.

Υπογράμμισε με έμφαση πως «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει εφησυχασμός ότι με το εμβόλιο θα έχει λήξει η πανδημία. Θα συνεχίσει οπωσδήποτε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να υπάρχει η διάδοση του ιού. Ειδικά εάν δεν έχουμε ακόμα ένα τέτοιο ποσοστό εμβολιασμού, το οποίο πραγματικά να συνεισφέρει στη δημόσια υγεία και πραγματικά να μειώνει σημαντικά την εξάπλωση του ιού.

Χρειάζεται μία συνολική στρατηγική, πέρα από τον εμβολιασμό και στα υπόλοιπα μέτρα δημόσιας υγείας, που έχουν να κάνουν και με τις θεραπευτικές παρεμβάσεις, που συνεχώς βελτιώνονται, και με τους μαζικούς εργαστηριακούς ελέγχους και με την ενδυνάμωση του συστήματος υγείας και με την χρήση των μέτρων προστασίας, όλα τα όπλα να χρησιμοποιήσουμε για να βγούμε από αυτή την κατάσταση».

Αναφερόμενος ο κ. Τσακρής στα μονοκλωνικά αντισώματα τόνισε ότι «θα παίξουν σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, στα πρώτα στάδια πριν ακόμα εκδηλώσουν σοβαρές επιπλοκές, πριν χρειαστεί να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο, πριν αναπτύξουν τα δικά τους αντισώματα, καθώς η χορήγηση αυτών των φαρμάκων φαίνεται να μειώνει δραστικά και το ιικό φορτίο σε μικρό χρονικό διάστημα και να αποτρέπει τις σοβαρές επιπλοκές».


Κλείσιμο

Σύμφωνα με τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας, «με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα από τις μελέτες, όσοι εμβολιάζονται φαίνεται να προστατεύονται σημαντικά από βαριά ή ήπια νόσηση, τα ποσοστά προστασίας και αποτελεσματικότητας του εμβολίου είναι πολύ υψηλά.

Είναι πιθανόν να μπορεί να μολυνθεί κάποιος, αλλά πιστεύουμε ότι είναι πολύ μικρότερες πιθανότητες μετάδοσης σε σχέση με κάποιον που δεν θα έχει κάνει το εμβόλιο. Είναι κάτι προς διερεύνηση, οι κλινικές μελέτες συνεχίζονται. Μπορούμε επίσης να δούμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ελέγχοντας τα αντισώματα σε κάποιον που έχει εμβολιαστεί. Θα μπορεί να ξέρει κατά πόσο το εμβόλιο έχει αποδώσει και είναι προφυλαγμένος σε μία έκθεση στον ιό στο μέλλον».

Σχετικά με τις γιορτές επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει σύνεση και λογική, «να περιοριστούν όσο γίνεται οι επαφές», όπως είπε και «να έχουμε υπόψη μας πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε, να αποφεύγουμε κοινωνικές επαφές πριν ή μετά από μία οικογενειακή συνάντηση αυτών των ημερών».

Όπως τόνισε ο κ. Τσακρής «πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις, να φοράμε μάσκες ειδικά όταν έχουμε ηλικιωμένους, να υπάρχει καλός αερισμός στο χώρο. Είναι μερικά σημεία που πρέπει να τα έχουμε υπόψη μας. Αυτές οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και μειώνουμε σημαντικά τις πιθανότητες να μεταδώσουμε τον ιό».

«Μην ξεχνάμε ότι ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που συνήθως έχουν το pick των επιδημικών κυμάτων, το φοβόμαστε και το βλέπουμε και σε ευρωπαϊκές χώρες και μετά τις γιορτές περιμένουμε να έχουμε την μεγαλύτερη έξαρση ενός τέτοιου ιού» κατέληξε ο κ. Τσακρής.


Ειδήσεις σήμερα:

Ληστεία σε σπίτι στο Χαλάνδρι: Εφιαλτικές στιγμές για οικογένεια

Σε Άραβα κροίσο ακίνητο-φιλέτο κάτω από την Ακρόπολη

Αγνώριστος ο Τζεφ Μπρίτζες: Δίνει μάχη με τον καρκίνο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης