PROTOTHEMA

Οικονομία

Tags

Ανοίγει η «ψαλίδα» υπέρ όσων εργάζονται στον δημόσιο τομέα

ΣΕΒ: 777 ευρώ ο μέσος μηνιαίος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, 1.075 ευρώ στο δημόσιο

ΣΕΒ: 777 ευρώ ο μέσος μηνιαίος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, 1.075 ευρώ στο δημόσιο

Υψηλότεροι οι μισθοί στο Δημόσιο κατά 38% - Κατά δέκα ευρώ το μήνα μειώνονται οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ

Κατά 38% υψηλότεροι είναι οι μισθοί στον δημόσιο τομέα έναντι του ιδωτικού με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, όπως φαίνεται, να είναι εκείνοι που πληρώνουν βαριά ακόμη και σήμερα τη διαφαινόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα παίρνουν κατά μέσο όρο καθαρό μηνιαίο μισθό 777 ευρώ την ώρα που οι υπάλληλοι του δημοσίου αμείβονται με αρκετά περισσότερα χρήματα, συγκεκριμένα ο μέσος μισθός τους ανέρχεται στα 1.075 ευρώ.


Στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο ΣΕΒ παραθέτει αναλυτικά στοιχεία των αμοιβών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που δείχνουν ότι στο α' εξάμηνο του 2017 οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα είχαν απώλεια -1,3% (έναντι αύξησης +0,7% και +2,3% το 2015 και 2016 αντιστοίχως) την ώρα που στο δημόσιο συνέχισαν έστω και οριακά να αυξάνονται οι μισθοί κατά 0,1% ενώ το 2015 είχαν αυξηθεί κατά 3,2% και το 2016 κατά 1,9%.! Έτσι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα έχασαν το μήνα περίπου δέκα ευρώ. 

Δείτε το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ

Σημαντικές διαφορές διαπιστώνει η έρευνα

Στην έκθεσή και μετά την ανάλυση των στοιχείων αμοιβών (μισθών και απασχόλησης), διαπιστώνεται καταρχάς ότι επικρατούν διαφορετικές συνθήκες μισθών και απασχόλησης στον ιδιωτικό απ’ ό,τι στο δημόσιο τομέα που είναι σημαντικές.

Το α’ τρίμηνο του 2017, οι μισθωτοί στο δημόσιο τομέα (806,2 χιλιάδες άτομα) είναι το 51% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (1.588,5 χιλιάδες άτομα), δηλαδή το 34% του συνόλου των μισθωτών, ενώ δραστηριοποιούνται στην οικονομία και 1.264,6 χιλιάδες άτομα σε ατομικές επιχειρήσεις και σαν ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η ανάκαμψη μπορεί να έχει ημερομηνία λήξης  

Την ίδια ώρα ο ΣΕΒ κρούει καμπανάκι για την ανάκαμψη επισημαίνοντας στο ίδιο δελτίο ότι μπορεί να αποδειχθεί ασταθής και να έχει ημερομηνία λήξης εάν και εφόσον οι εξωγενείς παράγοντες (τουρισμός και εξαγωγές) πάψουν να έχουν την ίδια ένταση και οι μεταρρυθμίσεις σε κράτος και οικονομία σταματήσουν ή παλινδρομήσουν προς τα πίσω.

«Η οικονομία ανακάμπτει λόγω αύξησης της ζήτησης, που επηρεάζεται κυρίως από εξωγενείς παράγοντες (τουρισμός, εξαγωγές). Η συνεπακόλουθη αύξηση της απασχόλησης δεν συνοδεύεται, όμως, και από υψηλότερους μισθούς, καθώς η ανεργία διατηρείται ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Αυτό συμβαίνει ακριβώς διότι παραμένει η αβεβαιότητα στην διατήρηση της ζήτησης χωρίς να έχει αναδιαταχθεί το παραγωγικό πρότυπο προς εξωστρεφείς βιομηχανικές δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, η ανάκαμψη είναι υποτονική καθώς δεν ενισχύεται η πλευρά της προσφοράς (διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κερδοφόρες ιδιωτικές επενδύσεις, φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, κ.α.) και η παραγωγή παραμένει καθηλωμένη. Επιπροσθέτως, η ανάκαμψη αυτή μπορεί να αποδειχθεί ασταθής, και ενδεχομένως, να έχει και ημερομηνία λήξης, εάν και εφόσον οι εξωγενείς παράγοντες πάψουν να επενεργούν με την ίδια ένταση στην ελληνική οικονομία και οι μεταρρυθμίσεις σε κράτος και οικονομία σταματήσουν ή παλινδρομήσουν προς τα πίσω.

Και καταλήγει το σχετικό κεφάλαιο:«Εάν δεν ενθαρρυνθούν νέες ιδιωτικές επενδύσεις σε παραγωγικές δομές και αν δεν στραφεί η βιομηχανία μας προς νέες κατευθύνσεις ώστε η ανάκαμψη να γίνει αυτοτροφοδοτούμενη, η χώρα θα συνεχίσει να υπόκειται σε αστάθμητους παράγοντες  αμφιβόλου αποτελεσματικότητας».

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Αλέξανδρος Καπακτσής15/10/201723:17

Στην πρόσφατη "μελέτη" του ΣΕΒ που έβγαζε υπερτροφικό τον δημόσιο τομέα δεν παρέλειπε να βάζει στο στόχο και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Άλλωστε στη μαρμίτα είναι μόνιμα το μυαλό τους. Έτσι μετά το πλασάρισμα της "μελέτης" άκριτα από τον τύπο και τα μπλογκς που ελέγχουν τα παπαγαλάκια τους πήραν σβάρνα και τα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να πλασάρουν τις θέσεις τους. Είναι χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα που στηρίζονταν σε συνέντευξη του υπεύθυνου της "μελέτης" επικεφαλής οικονομολόγου του ΣΕΒ Μιχάλη Μασουράκη. Τι εστί Μ. Μασουράκης; Αναφέρουμε ενδεικτικά: Εργάσθηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Washington D.C. (1983-1986) και στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα (1987-1996). Διετέλεσε Αναπληρωματικό Μέλος στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1988-1996) και Μέλος Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (2000-2004). Από το 1996 και μέχρι τον διορισμό του στον ΣΕΒ ήταν Ανώτερος Διευθυντής Οικονομικών Μελετών στην Alpha Bank. Φρούτο κρατικοδίαιτο, από τον δημόσιο κορβανά μόνιμα ταϊσμένος, ακόμη και όταν ήταν στον ιδιωτικό τομέα (Alpha Bank), όταν τίναξαν την μπάνκα στον αέρα και εμάς που τους κάναμε τρεις αναχρηματοδοτήσεις μας βύθισαν στην κόλαση. Κλείνουμε την παρένθεση. Τι επαναλαμβάνουν συνεχώς λοιπόν; Ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι 777 ευρώ και στο δημόσιο 1075 ευρώ δηλαδή 38% ψηλότερα! Ακόμη: Υπάρχουν πολύ φθηνοί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Ένας εργαζόμενος με χαμηλές δεξιότητες στον ιδιωτικό τομέα θα πάρει χαμηλό μισθό ενώ αυτό δεν συμβαίνει στον δημόσιο τομέα είπε και προσέθεσε ότι η κάθε εργασία έχει μια αμοιβή ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας που έχει και βεβαίως το επίπεδο των δεξιοτήτων που απαιτούνται για να γίνει η εργασία. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια τάση στο δημόσιο τομέα να μη γίνεται διαφοροποίηση ανάμεσα σε αμοιβές. Σε αυτό συντελεί η άρνηση του ΔΤ να αξιολογηθεί. Και φυσικά έρχεται στο επίδικο: η βασική διαφορά είναι ότι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων πληρώνονται από τους φόρους που πληρώνουν όλοι που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα. Θα πρέπει να μην επιβαρύνουμε τον ιδιωτικό τομέα πάρα πολύ στη διαχείριση αυτών των χρημάτων, που γίνονται μισθούς για κάποιους άλλους. Τα χρειάζονται αυτά τα χρήματα οι βιομήχανοι για πάρτη τους αλλά δεν το λέει. Ας μας απαντήσει ο οικονομολόγος Μασουράκης που εκτελεί εντεταλμένη υπηρεσία για το μεροκάματο του (άντε το κάτι τις του παραπάνω). Σε ποια επιχείρηση του ΣΕΒ ακόμη και μέσα ....

Απάντηση
Ζωή 14/10/201721:59

Δημόσιοι κηφήνες, μάλλον έφτασε η ώρα να πληρώσετε και εσείς λίγο την κρίση. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν όλοι οι άλλοι και οι κόπροι να συνεχίζουν να παίρνουν μαϊμού υπερωρίες και εκτός έδρας. Εισαγγελέας δεν υπάρχει?

Απάντηση
Μαθηματικός14/10/201714:57

Ιδιωτικός Τομέας : 777 ευρώ με απόδοση συστήματος 90% = 863 ευρώ. Δημόσιος Τομέας : 1077 ευρώ με απόδοση συστήματος 5% = 21.540 ευρώ (25 φορές πιο ακριβός). Για να μην υπολογίσω τη ζημιά που κάνει ο Δημόσιος Τομέας στον Ιδιωτικό..

Απάντηση
Δικαιος14/10/201714:45

Ρε παιδιά, αφού ο ΣΕΒ καίγεται, γιατί δεν φροντίζει να αυξησει τους μισθούς; Έτσι κι αλλιώς τα λεφτά που μας μείωσαν πήγαν στις τσέπες τους και όχι στην ανάπτυξη. Τα υπόλοιπα είναι για την γνωστή τροφή των προβάτων που κοιτάνε να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία