Σταθάκης στο Bloomberg: Η πώληση «κόκκινων» δανείων πρέπει να γίνει πιο «μετρημένα»

Σταθάκης στο Bloomberg: Η πώληση «κόκκινων» δανείων πρέπει να γίνει πιο «μετρημένα»

«Εντός δύο εβδομάδων θα έχουμε συμφωνία με τους δανειστές», σημείωσε 

Σταθάκης στο Bloomberg: Η πώληση «κόκκινων» δανείων πρέπει να γίνει πιο «μετρημένα»
Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 100 εκατ. ευρώ. Αυτό που επιθυμεί είναι να μπει ένα ταβάνι στις πωλήσεις κόκκινων δανείων, είπε μιλώντας στο Bloomberg o υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης
.

Αντιστεκόμενος στα κελεύσματα των δανειστών της χώρας για περαιτέρω άνοιγμα της εν λόγω αγοράς, ο Γ. Σταθάκης αναφέρει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει τους περιορισμούς που ισχύουν στην πώληση τέτοιων δανείων σε ξένα funds. Στο πλαίσιο της τελευταίας συμφωνίας με τους θεσμούς, η
Ελλάδα
Κλείσιμο
έχει αναλάβει την υποχρέωση να αναπτύξει μια «δυναμική αγορά» στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να «απομακρύνει το όποιο περιττό νομικό ή άλλο εμπόδιο» από τις τράπεζες, μεταδίδει το Bloomberg.

«Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι έχουμε ήδη ανοίξει το 50% της αγοράς των "κόκκινων" δανείων», αναφέρει ο υπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στο πρακτορείο.

«Επιθυμούμε μια μακρά μεταβατική περίοδο για ευαίσθητες κατηγορίες, όπως τα ενυπόθηκα δάνεια, τα μικρά καταναλωτικά, καθώς και τα δάνεια προς ΜμΕ».

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η ελληνική Βουλή ενέκρινε πέρυσι τον νόμο που διευκολύνει την πώληση των μεγάλων επιχειρηματικών κόκκινων δανείων, ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, η εν λόγω αγορά δεν ε λειτουργεί ακόμα 100%.

Υπάρχουν θέματα που πρέπει να διευθετηθούν, όπως το φορολογικό, καθώς η κυβέρνηση θέλει αυτοί που αναλαμβάνουν τα NPLs, να υπόκεινται στην ίδια φορολόγηση όπως και οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη.

«Η αγορά θα μπορεί σύντομα να λειτουργήσει. Λείπουν κάποια μικρά κομμάτια σε όρους κανονιστικού πλαισίου», είπε. «Αν δεν υπάρξει αλλαγή στο υπάρχον πλαίσιο, τότε το θέμα είναι διαδικαστικό».

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, ο κ. Σταθάκης είπε: «Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται» και τόνισε ότι έχει φτάσει η ώρα να καθίσουν όλες οι πλευρές γύρω από το τραπέζι και σε μια – δυο εβδομάδες να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση. «Η παράταση των διαπραγματεύσεων δεν είναι προς όφελος κανενός», πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης.

Με φόντο τις κοινωνικές αντιδράσεις και τους κλειστούς δρόμους από τα μπλόκα των αγροτών, αλλά και τις κινητοποιήσεις των επιστημονικών φορέων για το ασφαλιστικό. Ο κ. Σταθάκης είπε πως εάν γίνονταν πάλι εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις κέρδιζε, σημειώνοντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών είναι ασφαλής.

«Θα γίνει διάλογος για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και η κυβερνητική πλειοψηφία θα παραμείνει αλώβητη. Δεν 'βλέπω' να βγαίνει το σενάριο της πολιτικής αστάθειας», ανέφερε.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η ψυχολογία στην αγορά θα βελτιωθεί και η οικονομία θα ανακάμψει. Οι επενδυτές που συμμετείχαν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών κι έχουν δει να εξανεμίζεται η αξία των θέσεών τους, θα αποκομίσουν κέρδη.

«Αυτοί που επένδυσαν στις ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν από το βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον μετά το τέλος της αξιολόγησης», είπε ο Σταθάκης για να προσθέσει: «οι ελληνικές τράπεζες μπορούν τώρα να ανακόψουν την άνοδο των NPLs, το κανονιστικό πλαίσιο είναι επαρκές και μπορούν να λάβουν κάθε απαιτούμενη βοήθεια από εταιρείες που ειδικεύονται στον τομέα αυτό».

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης