Μας έδωσαν ELA μέχρι τη Δευτέρα

Μας έδωσαν ELA μέχρι τη Δευτέρα

Για αύξηση 1,8 δισ. ευρώ μίλησε Έλληνας αξιωματούχος, ενώ για 3,3 δισ. το  ΑΠΕ-ΜΠΕ - Για «σωσίβιο» της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες κάνουν λόγο οι Financial Times και αναφέρουν ότι η αύξηση της έκτακτης ρευστότητας είναι για να καλυφθούν οι ανάγκες των τραπεζών για σήμερα, το Σαββατοκύριακο και μέχρι το κλείσιμο των ιδρυμάτων τη Δευτέρα

Μας έδωσαν ELA μέχρι τη Δευτέρα
Στην αύξηση του ανώτατου ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) προχώρησε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που συνεδρίασε εκτάκτως για το λόγο αυτό το μεσημέρι της Παρασκευής.

Παρά τη διάψευσή της την Πέμπτη, η ΤτΕ αναγκάστηκε να ζητήσει σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη την αύξηση του ΕLA, προκειμένου να καλυφθεί το κύμα των εκροών που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις καταθέσεις.

Το βράδυ της Παρασκευής Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε ότι ο ELA αυξήθηκε κατά 1,8 δισ. ευρώ. 
Κλείσιμο

Ωστόσο, νωρίτερα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε μεταδώσει πως η αύξηση του ορίου του ΕLA κυμαίνεται στα 3,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πως κρίνεται ικανοποιητική, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών για σήμερα, το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα, μέχρι το κλείσιμο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. 



Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ εξέφρασε την ελπίδα η Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας να καταλήξει σε μία συμφωνία.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, η ΤτΕ είχε αιτηθεί την πρόσθετη χορήγηση τριών δισ ευρώ. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι, εφόσον χρειαστεί, το ΔΣ της ΕΚΤ θα είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει νέα τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα για την παροχή και άλλης έκτακτης χρηματοδότησης.

Σε κάθε περίπτωση, το 1,1 δισ. ΕLA που έδωσε η ΕΚΤ την περασμένη Τετάρτη αποδείχθηκε ανεπαρκές μπροστά στο κύμα των εκροών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο διοικητής της ΕΚΤ Γ. Στουρνάρας κατέθεσε ήδη από την Πέμπτη αίτημα για παροχή πρόσθετης έκτακτης ρευστότητας τριών δισ., προκειμένου οι τράπεζες να αντεπεξέλθουν και τη Δευτέρα, η οποία είναι κρίσιμη ημέρα, καθώς θα γίνει η έκτακτη σύνοδος κορυφής.

Πηγές από την ΤτΕ διέψευδαν ότι ζητήθηκε πρόσθετη ρευστότητα, αλλά προφανώς πρόκειται για υποχρεωτική διάψευση. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα της έκτακτης ρευστότητας ήταν και το θέμα της σύσκεψης που είχε το απόγευμα της Πέμπτης ο Γ. Δραγασάκης με τους τραπεζίτες.

Τραπεζικές πηγές δηλώνουν στο Newmoney.gr ότι από το πρωί υπάρχει μεγάλο κύμα αναλήψεων στις τράπεζες από καταθέτες που πηγαίνουν να σηκώσουν λεφτά απ' τους λογαριασμούς τους ενώ ήδη υπάρχουν και πάρα πολλές παραγγελίες για τις επόμενες ημέρες.

Και αυτό καθώς το χθεσινό ναυάγιο στο Eurogroup και η τελευταία ευκαιρία που δίνουν οι δανειστές στην κυβέρνηση για συμβιβασμό με τη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα, ανεβάζουν στα ύψη το θερμόμετρο της ανησυχίας.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούσαν ότι σήμερα θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα στον «πόλεμο» των εκροών που τελευταία έχει λάβει επικίνδυνη δυναμική. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εβδομάδα ξεκίνησε τη Δευτέρα με εκροές 300 εκατ. και εξελίχθηκε σε μια αιμορραγία που μειώνει τις καταθέσεις σε ημερήσια βάση κατά 1 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον από τη Δευτέρα ως την Πέμπτη είχαν αποσυρθεί καταθέσεις ύψους 3 δισ. ευρώ.

Το δραματικό σημείο στο οποίο έχει φθάσει το τραπεζικό σύστημα είναι ενδεικτικό από τον διάλογο Ντάισελμπλουμ-Κερέ που μετέδωσε χθες το Reuters και φέρει τον ισχυρό άνδρα της ΕΚΤ να απαντά σε ερώτηση του προέδρου του Eurogroup για τις ελληνικές τράπεζες λέγοντας ότι δεν είναι σίγουρος αν θα ανοίξουν τη Δευτέρα. Εκπρόσωποι της ΕΚΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τον συγκεκριμένο διάλογο, ενώ αργότερα επιχείρησαν να «μαζέψουν» το θέμα, διευκρινίζοντας ότι η αναφορά του κ. Κερέ δεν είχε το συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Tο Reuters επιμένει για την εγκυρότητα της πληροφορίας. Την ίδια στιγμή και ο αρθρογράφος των FT Πίτερ Σπίγκελ, ανέφερε ότι δύο αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του το επιβεβαίωσαν.

Πάντως, η ελληνική πλευρά έκανε λόγο για σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων με στόχο την πρόκληση αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης, υποστηρίζοντας ότι «κύκλοι» που δεν κατονομάζονται επενδύουν στον «φόβο του λαού».

Τραπεζικές πηγές πάντως τονίζουν στο Newmoney.gr ότι ο κύκλος συζήτησης περί επιβολής capital controls δεν πρόκειται να κλείσει εύκολα.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr


Συνάντηση Τσακαλώτου-Στουρνάρα: «Σταθερό το τραπεζικό σύστημα»
Συνάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδος είχαν σήμερα το πρωί ο Διοικητής κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο συντονιστής της Ομάδας Διαπραγμάτευσης και Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.
 
Στη συνάντηση, που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, διαπιστώθηκαν συγκλίσεις στα θέματα που συζητήθηκαν, τα οποία ήταν η πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων, καθώς και η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος.

Διαπιστώθηκε και από τις δυο πλευρές, όπως άλλωστε αναφέρθηκε στην προχθεσινή Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζα της Ελλάδος, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες να βρεθεί κοινός τόπος με τους εταίρους και η απόσταση που απομένει να διανυθεί δεν είναι μεγάλη.

Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί εντατικά τις επόμενες ημέρες και βεβαίως στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαίωσε τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, που διασφαλίζεται πλήρως από τις κοινές δράσεις τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης