Παραμένουν ανοιχτά ΦΠΑ, ασφαλιστικό και εργασιακά

Παραμένουν ανοιχτά ΦΠΑ, ασφαλιστικό και εργασιακά

H Ελλάδα επιμένει σε τρεις συντελεστές ΦΠΑ - Ενιαίο συντελεστή στο 19% ή δύο (10%-20%) προτείνουν οι δανειστές - Τέλος στις πρόωρες συντάξεις, χωρίς ρήτρα μηδενικού ελλείμματος έως το 2017 - Έρχονται τρια ταμεία για όλους (μισθωτών, επαγγελματιών, αγροτών) - Διαφορά 1 δισ. στο δημοσιονομικό

Παραμένουν ανοιχτά ΦΠΑ, ασφαλιστικό και εργασιακά
Με τις τελικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης υπό μάλης αναχωρεί σήμερα για Βρυξέλλες η ομάδα Χουλιαράκη.

Καταγράφοντας τα σημεία σύγκλισης αλλά και τις μεγάλες αποκλίσεις που παραμένουν, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ζητά ένα νεύμα σύγκλισης από το Brussels Group, για να στείλει και ένα σήμα προόδου προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα συνεδριάζει σχεδόν την ίδια ώρα, με την προσδοκία πως θα αποτρέψει το ιερατείο των κεντρικών τραπεζιτών να λάβουν αποφάσεις εν θερμώ, που θα προκαλούσαν τετελεσμένα στην διαπραγμάτευση και οικονομική ασφυξία στη χώρα.
 
Στο παρά ένα του τελικού γύρου επαφών που ξεκινά σήμερα, πηγές των δανειστών εξέφραζαν και πάλι έκπληξη και απορία για τις χθεσινές δηλώσεις Βαρουφάκη. Ιδιαίτερα τους θορύβησαν οι πληροφορίες για επιβολή ειδικού τέλους 0,1% στις αναλήψεις μετρητών και φορολόγηση των αδήλωτων καταθέσεων με συντελεστή  έως 30%, που απειλούν να δημιουργήσουν νέες πιέσεις και εκροές από τις ελληνικές τράπεζες -και ενώ δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος για πιθανό περιορισμό στην κίνηση των κεφαλαίων (capital control).
 
Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις ανησυχίες τους αυτές διαμήνυσαν χθες βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου οι δανειστές, ενώ τα έθεσαν και στην προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη από την Αθήνα της ομάδας Χουλιαράκη με τα μέλη του Brussel Group.
 
Στο παρασκήνιο, οι πιο «ψύχραιμοι» της Πολιτικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης, θεωρούν ότι την ύστατη στιγμή και παρά την ασάφεια και την αβεβαιότητα που οι Ευρωπαίοι αποδίδουν στην στάση Βαρουφάκη (τον οποίον παρουσίασε σε συνέντευξή του χθες ως «πρόβλημα» στην διαπραγμάτευση ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ) υπάρχουν περιθώρια για μια ύστατη προσπάθεια τεχνικής συμφωνίας (staff-level agreement) μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες ή πάντως πριν την ερχόμενη Τετάρτη 3 Ιουνίου, που θεωρείται πιο πιθανό να «κτυπήσει» η ΕΚΤ αν δεν έχει εκπνεύσει ο χρόνος των πολιτικών διαβουλεύσεων που είχε στη διάθεσή της η νέα κυβέρνηση.

Για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση ετοίμασε προσχέδιο πρότασης προς τους εταίρους που εκτείνεται σε περίπου 20 σελίδες και πιθανώς να μορφοποιηθεί σε βάση συμφωνίας μέχρι την Πέμπτη το βράδυ, με σκοπό να εξεταστεί στο Εuroworking Group από τους εκπροσώπους των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης και, τελικά, η συμφωνία να κλείσει και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ει δυνατόν, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για έκτακτο Eurogroup.
 
Ωστόσο το προσχέδιο δεν δίνει λύσεις σε όλα τα προβλήματα.

Συγκεκριμένα:
 
1. ΦΠΑ: η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει τρεις συντελεστές (7%, 14% και 22%) αλλά υπάρχει και σενάριο με δύο, το οποίο προτιμούν οι δανειστές. Η ελληνική πλευρά δεσμεύεται για έσοδα από 400 έως 700 εκατ. ευρώ εφέτος. Οι δανειστές ζητούν έσοδα τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ και αντιπροτείνουν είτε ΦΠΑ 19% παντού (ενιαίος συντελεστής χωρίς εξαιρέσεις όπως ήταν η βασική τους πρόταση) είτε δύο συντελεστές 10% (μόνο φάρμακα και τουρισμός) και όλα τα υπόλοιπα 20%.
 
2. Εργασιακά: Έχει βρεθεί η χρυσή τομή, με υιοθέτηση του μέσου όρου μοντέλων που ισχύουν σε χώρες-μέλη της ΕΕ και είναι σύμφωνα και με τις προτάσεις του ILO (Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας).
 
Σταθερές παράμετρoι παραμένουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού.
 
3. Ασφαλιστικό: Τέλος στις πρόωρες συντάξεις, αλλά δεν μπαίνει ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Στο μέτωπο του ασφαλιστικού φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση, ώστε να παραμείνει έως το 2017 σε αναστολή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές.
 
Παράλληλα, η κυβέρνηση δεσμεύεται για άνοιγμα της συζήτησης εκσυγχρονισμού του ασφαλιστικού από το φθινόπωρο, έπειτα από αναλογιστικές μελέτες. Τέλος μπαίνει στις πρόωρες συντάξεις, αλλά μόνο για εκείνους που δεν έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
 
4. Δημοσιονομικό κενό: Η διαφορά των δύο πλευρών για το δημοσιονομικό κενό μειώθηκε στο ένα δισ. ευρώ, αλλά τα 2/3 αυτής της διαφοράς αποδίδονται στο διαφορετικό τρόπο προσδιορισμού του. Ένα παράδειγμα είναι ο διαφορετικός τρόπος εγγραφής των στρατιωτικών δαπανών.
 
5. Ρυθμίσεις χρεών: Χάσμα χωρίζει τις δύο πλευρές ως προς την εκτίμηση για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς η ελληνική υπολογίζει πως το μέτρο θα αποφέρει 600 εκατ. ευρώ, ενώ οι θεσμοί «χαμηλώνουν» τον πήχη των προσδοκιών.
 
Παρά τις θετικές ενδείξεις, «αίνιγμα» παραμένει η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ και ποιος θα είναι ο ρόλος του στη νέα συμφωνία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης