Φορολογικές δηλώσεις: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία - Δεν θα δοθεί παράταση

Φορολογικές δηλώσεις: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία - Δεν θα δοθεί παράταση

Βαριά πρόστιμα σε όσους δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους- Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η καταληκτική ημερομηνία - Δεν έχουν υποβληθεί ακόμη 500.000 δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία - Δεν θα δοθεί παράταση
Στην τελική ευθεία μπήκε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα, 14 Ιουλίου, εκπνέει η καταληκτική ημερομηνία που όρισε το υπουργείο. 

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν πως δεν θα υπάρξει νέα παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, μετά τη λήξη της προθεσμίας, ενώ τα πρόστιμα για τους «ξεχασιάρηδες» θα είναι βαριά.
 
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου, ήδη έχει υποβληθεί το 92% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων (περίπου 5,25 εκατ.) και απομένουν ακόμα περίπου 500.000 δηλώσεις.

Κλείσιμο
Βάσει αυτών των στοιχείων στο ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι μέχρι τα μεσάνυχτα της προσεχούς Δευτέρας τουλάχιστον 98% των υπόχρεων θα έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους, αποφεύγοντας τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που συνεπάγεται η εκπρόθεσμη υποβολή. 

Το διάστημα έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας θεωρείται επαρκές για την υποβολή των υπολοίπων δηλώσεων, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στο Taxis λόγω του όγκου των δηλώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ημερομηνία λήξης υποβολής των δηλώσεων στις 14 Ιουλίου εξαρτάται και η καταβολή της επόμενης δόσης του «κοινωνικού μερίσματος», η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Βαριά πρόστιμα περιμένουν όμως όσους δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους.

Εκκαθαρίσεις - Οι πιο πολλοί πληρώνουν
Η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που έχουν ήδη υποβληθεί συνεχίζει να επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις για τους φορολογούμενους.

Ειδικότερα, στις 9 Ιουλίου τα χρεωστικά εκκαθαριστικά που έχει συλλέξει το υπουργείο Οικονομικών ήταν 2.027.632 και ο φόρος που επιβλήθηκε σε αυτά ήταν 2.673 δισ. ευρώ, ενώ μια ημέρα αργότερα, τα χρεωστικά εκκαθαριστικά αυξήθηκαν σε 2.094.814 και ο επιβληθείς φόρος εκτοξεύτηκε στα 2.808 δισ. ευρώ. 

Δηλαδή μέσα σε ένα 24ωρο .67.182 φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν συνολικά με φόρους ύψους 136 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν κατά μέσο όρο σε 2.000 ευρώ ανά φορολογούμενο.

Το σύνολο των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί έφτασε προχθές τα 5.105.388. Από τις δηλώσεις αυτές, 2.163.828(42,38% του συνόλου) είναι χρεωστικές και ο φόρος που αναλογεί φτάνει τα 2,954 δισ. ευρώ.  Οι πιστωτικές δηλώσεις φτάνουν τα 1.046.965 (20,51% του συνόλου)  και αντιστοιχούν σε επιστροφή ύψους 267,14 εκατ. ευρώ. Η μέση επιστροφή φόρου ανέρχεται στα 255 ευρώ. Τέλος,  μηδενικές είναι 1.894.595 δηλώσεις (37,11% του συνόλου). 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης