Tα «καταθλιπτικά» μοτίβα σκέψης - Πώς επηρεάζουν τη ζωή μας;

Tα «καταθλιπτικά» μοτίβα σκέψης - Πώς επηρεάζουν τη ζωή μας;

Γράφει η Πουλημενέα Γεωργία Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχολόγος Υγείας 

Tα «καταθλιπτικά» μοτίβα σκέψης - Πώς επηρεάζουν τη ζωή μας;
Οι σκέψεις καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το συναίσθημά μας.

Αυτό συμβαίνει γιατί η σκέψη προϋπάρχει του συναισθήματος και το προκαλεί ακόμη κι όταν δεν έχουμε καταλάβει ότι έχουμε σκεφτεί κάτι.

Κλείσιμο
Κάποιες σκέψεις επειδή τις κάνουμε συχνά μας επισκέπτονται με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο (αυτόματες σκέψεις) με αποτέλεσμα να μην μπορούμε καν να τις εντοπίσουμε στεκόμαστε στο συναίσθημα που ακολουθεί.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα...

Ο Ν. λοιπόν μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με υψηλές απαιτήσεις από τον ίδιο και μειωμένη αποδοχή από τους γονείς του. Οι τελευταίοι διέθεταν υψηλό μορφωτικό επίπεδο και εστίαζαν στην μόρφωση του Ν. με έναν τρόπο που του περνούσε το μήνυμα πως αν δεν κατάφερνε να τους ικανοποιήσει η αξία του ως άτομο ήταν μηδαμινή.

Έτσι λοιπόν μεγαλώνοντας ο Ν. κατακλυζόταν από άγχος, μειωμένη αυτοεκτίμηση (εφόσον οι γονείς του ποτέ δεν τον επιβράβευαν) και σταδιακά ανέπτυξε κατάθλιψη.

Όταν ξεκινήσαμε τη θεραπεία μπόρεσε ο Ν. να εντοπίσει ότι η καθημερινή του σκέψη (την οποία δεν είχε αντιληφθεί μέχρι τότε) ήταν «πόσο ανίκανος είμαι γι’αυτό κανείς δεν πρόκειται να με αγαπήσει ποτέ». Αυτή η σκέψη του προκαλούσε ενοχή και βαθιά θλίψη με αποτέλεσμα να απομονώνεται από όλους. Όταν την εντόπισε μπορέσαμε να την τροποποιήσουμε με αποτέλεσμα τα αρνητικά συναισθήματα να υποχωρήσουν σταδιακά.

Θα εξετάσουμε λοιπόν κάποια «καταθλιπτικά» μοτίβα σκέψης που είναι τα πιο συνήθη και μας οδηγούν στο να ζούμε τη ζωή μας με δυσκολία, σαν να σηκώνουμε ένα δυσβάσταχτο φορτίο στους ώμους μας.

«Οι άλλοι τα καταφέρνουν καλύτερα από εμένα»

Όσο κι αν είναι κατανοητό ότι στην εποχή των social media που όλοι αναρτούν υλικό με «ευτυχισμένες στιγμές» είναι πολύ πιο εύκολο κάποιος να πέσει στην παγίδα της σύγκρισης, χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας ότι είμαστε μοναδικοί άρα απόλυτα διαφορετικοί από τους άλλους. Η προαναφερθείσα σκέψη λοιπόν καταφέρνει να κλονίσει την αυτοαξία μας και να μας οδηγήσει να νιώθουμε ανεπαρκείς και άρα λυπημένοι. Αν μάλιστα υπάρχει ένα οικογενειακό υπόβαθρο όπου η αποδοχή ήταν μειωμένη και η σύγκριση με αδέρφια και φίλους καθημερινή είναι εύκολο να τρυπώσει αυτή η σκέψη και να μας στερεί τη χαρά που μας ανήκει.

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης