Έρευνα: Οι χιμπατζήδες είναι το ίδιο άπληστοι με τους ανθρώπους

Έρευνα: Οι χιμπατζήδες είναι το ίδιο άπληστοι με τους ανθρώπους

Η διαφορά έγκειται, πέρα από τον τρόπο έκφρασης, στο κίνητρο - Οι άνθρωποι δρουν με βάση το χρήμα, οι χιμπατζήδες με βάση την ποσότητα του φαγητού - Τι λέει η διάσημη ανθρωπολόγος και πρωτευοντολόγος Dr. Jane Goodall

Έρευνα: Οι χιμπατζήδες είναι το ίδιο άπληστοι με τους ανθρώπους
Κατά 98,6% μοιάζει το DNA των ανθρώπων με αυτό των χιμπατζήδων. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι έρευνες της ανθρωπολόγου και πρωτευοντολόγου Dr. Jane Goodall, η οποία είναι διεθνώς γνωστή για τις μελέτες της στη συμπεριφορά των χιμπατζήδων. 

Μάλιστα οι ομοιότητές μας με το μέλος του είδους «Ανθρωπίνοι» στο οποίο ανήκουμε και εμείς, εκτός από τον γενετικό κώδικα επεκτείνονται και στα συναισθήματα, καθώς όπως προκύπτει άνθρωποι και χιμπατζήδες μοιράζονται όμοια συναισθήματα, όπως αγάπη, συμπόνοια, απληστία, γενναιοδωρία και βία. Η διαφορά είναι – πέρα από τον τρόπο έκφρασης- το κίνητρο.

Κλείσιμο
Όπως εξηγεί και η Goodall, η οποία βρέθηκε στην Ελλάδα πρόσφατα προκειμένου να μιλήσει για τις ανακαλύψεις της, στην περίπτωση της απληστίας ο άνθρωπος είναι άπληστος λόγω χρημάτων, σε αντίθεση με τους χιμπατζήδες οι οποίοι δρουν με βάση την ποσότητα του φαγητού. 



Εύλογα, λοιπόν, ανακύπτει το ερώτημα: όταν τα βασικά και παράλληλα αναπόσπαστα κομμάτια της προσωπικότητας τόσο των ανθρώπων, όσων και των χιμπαντζήδων είναι ουσιαστικά τα ίδια, τι είναι αυτό που μας κάνει να πιστεύουμε πως είμαστε ανώτεροι τους;  

«Πρέπει να σεβόμαστε τα ζώα και να τους συμπεριφερόμαστε, όπως τους αρμόζει. Ιδανικά θα έπρεπε να υπάρχουν νόμοι που να μας ενισχύουν στην προάσπιση των δικαιωμάτων τους» δηλώνει η Goodall, αναφέροντας ότι οι διαφορές των ανθρώπων και αυτών των πρωτευόντων είναι λίγες. 



Η Dr. Jane Goodall, μια εκ των πιο σπουδαίων National Geographic Explorers, κατάφερε από νεαρή ηλικία, με οδηγό το πάθος και το όραμά της, να ταράξει τα νερά της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Το 1977, ίδρυσε το Jane Goodall Institute-JGI, το οποίο συνεχίζει τις επιστημονικές μελέτες κι έρευνες στο Γκόμπε της Τανζανίας, παρατηρώντας τη δράση και τη συμπεριφορά των χιμπατζήδων. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, ιδρύει το πρόγραμμα Roots & Shoots, μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να φέρει τα παιδιά και τους νέους πιο κοντά στα ζώα και τη φύση. 

Σήμερα, ο παγκόσμιος αυτός οργανισμός εδρεύει σε περισσότερες από 100 χώρες με 550.000 ενεργά γκρουπ ακτιβιστών, με κεντρικό μήνυμα: «Ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει κάθε μέρα τη διαφορά». 



Το έργο και όραμά της έχει ως ακρογωνιαία λίθο όλα τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι είναι η αυριανή γενιά που θα κινούν τα παγκόσμια νήματα στα καίρια κομμάτια της πολιτικής και της επιχειρηματικότητας. Όπως αναφέρει και η ίδια: «ακόμα και τα πιο μικρά πράγματα μπορούν να οδηγήσουν στην αλλαγή που χρειαζόμαστε, αν πρώτα όμως ενδιαφερθούμε για τη νέα γενιά» και συνεχίζει λέγοντας πως, «όλα ξεκινάνε από την παιδεία συνοδευμένα από την εμπειρία. Είναι σημαντικό να ακούμε τα παιδιά, τι έχουν να πουν και τι θέλουν να κάνουν, μην τους λέτε συνέχεια τι να κάνουν και πώς, αφήστε τα να έχουν επιλογή και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Εκεί, κρύβεται όλο το μυστικό του Roots & Shoots και πιστέψτε με, εκεί κρύβεται και η ελπίδα»!




Το National Geographic, 54 χρόνια μετά το ιστορικό ντοκιμαντέρ με τους αγαπημένους της χιμπαντζήδες, φέρνει και πάλι στο φως της δημοσιότητας την ιστορία περιπέτειας, θριάμβου και ανακάλυψης της Dr. Jane Goodall. Με τη συμμετοχή του υποψήφιου για Oscar και Emmy σκηνοθέτη, Brett Morgen, ένα πλούσιο αμοντάριστο υλικό αποκτά ζωή και χαρακτήρα, παρουσιάζοντας μια αθέατη κι αυθεντική πλευρά της Dr. Jane Goodall. 

Το νέο βιογραφικό ντοκιμαντέρ «JANE», θα προβληθεί από το National Geographic, μέσα στη χρονιά, χρησιμοποιώντας υλικό και πλάνα που ανακαλύφθηκαν μετά από χρόνια στο αρχείο του καναλιού και δεν έχουν προβληθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν. 

Περισσότερες πληροφορίες www.natgeotv.com/gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης