Γαλλία: Η Μέρκελ περνά το κατώφλι του Ελιζέ για να συναντηθεί με Μακρόν

Γαλλία: Η Μέρκελ περνά το κατώφλι του Ελιζέ για να συναντηθεί με Μακρόν

Το πρώτο ταξίδι της Γερμανίδας Καγκελαρίου μετά την ανανέωση της τέταρτης θητείας της - Στο πλευρό της ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς

 Γαλλία: Η Μέρκελ περνά το κατώφλι του Ελιζέ για να συναντηθεί με Μακρόν
Το κόκκινο χαλί στρώνει σήμερα για την Μέρκελ στο Ελιζέ ο Εμανουέλ Μακρόν.

Την επανεκλεγείσα καγκελάριο της Γερμανίας θα συνοδεύει στο Παρίσι ο νέος υπουργός Οικονομικών, Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς.

Κλείσιμο
Την περασμένη Δευτέρα η Μέρκελ είχε δηλώσει ότι θα μεταβεί στην «Πόλη του Φωτός» για να προετοιμάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 22ας και της 23ης Μαρτίου και για να «αποσαφηνίσει ποιο θεωρούν το επόμενο στάδιο».

Παρίσι και Βερολίνο έχουν δεσμευτεί να δώσουν από κοινού μια νέα ώθηση στην Ε.Ε, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πλήρη άνοδο του λαϊκισμού. 

Δύο μόλις μέρες μετά την ανανέωση της θητείας για τέταρτη φορά στην Καγκελαρία της Γερμανίας, η Μέρκελ επισκέπτεται τον εταίρο της στον γαλλογερμανικό άξονα.

Κύριο θέμα συζήτησης η οικονομία 

Ο λόγος που στο πλευρό της θα βρίσκεται ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς είναι γιατί η συζήτηση που έχουν Μακρόν - Μέρκελ θα αφορά κυρίως θέματα οικονομικής πολιτικής. Το θέμα είναι αν οι απόψεις του Μακρόν θα συγκλίνουν με αυτές της Καγκελαρίου αλλά και του νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.

Ο Σολτς εμφανίζεται συγκρατημένος γιατί γνωρίζει ότι στη Γερμανία περιμένουν να συνεχίσει την δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την ίδια ώρα όμως άλλοι πολιτικοί του SPD έχουν μιλήσει σχεδόν με ενθουσιασμό υπέρ του σχεδίου Μακρόν. Ο ένοικος των Ηλυσίων έχει προτείνει έναν επενδυτικό προϋπολογισμό καθώς κι έναν κοινό υπουργό Οικονομικών για την ευρωζώνη. Και οι δυο προτάσεις του δεν βρίσκουν σύμφωνους τους Χριστιανοδημοκράτες, το κόμμα της Καγκελαρίου.

Από την πλευρά της, η Μέρκελ θέλει η ευθύνη για την δημοσιονομική πολιτική να παραμείνει στα χέρια του κάθε κράτους. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι να μην βρεθεί η Γερμανία στη θέση να πρέπει να πληρώνει για τη Γαλλία ή για άλλες χώρες χωρίς να λαμβάνει κάποιο αντάλλαγμα. Παρά τις όποιες διαφωνίες πάντως, Γερμανία και Γαλλία έχουν έναν κοινό σκοπό: την ενδυνάμωση της ΕΕ. Οι δυο χώρες πρέπει να συνεργάζονται στην ΕΕ και να βρουν κοινές θέσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης