Λευκωσία: Στις 22 Ιανουαρίου η απόφαση για τον Αμερικανό κροίσο Μπίλ Μπράουντερ

Λευκωσία: Στις 22 Ιανουαρίου η απόφαση για τον Αμερικανό κροίσο Μπίλ Μπράουντερ

Ο Μπράουντερ κατέθεσε αίτηση για απαγόρευση δικαστικής συνδρομής της Κύπρου προς τις ρωσικές αρχές σε ότι αφορά την επιχειρηματική του δραστηριότητα

Λευκωσία: Στις 22 Ιανουαρίου η απόφαση για τον Αμερικανό κροίσο Μπίλ Μπράουντερ
Στις 22 Ιανουαρίου θα αποφασίσει το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, σύμφωνα με σημερινή απόφασή του, επί νομικών ζητημάτων σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση του εκζητούμενου από τη Ρωσία Αμερικανού πολυεκατομμυριούχου, Μπίλ Μπράουντερ.

Ο Μπράουντερ καταχώρησε αίτηση για την έκδοση δικαστικού διατάγματος, με το οποίο να απαγορεύεται στην Κυπριακή Δημοκρατία ή δικαστική συνδρομή προς τις ρωσικές αρχές σε ό,τι αφορά την περίπτωσή του.

Κλείσιμο
Η Μόσχα, με αίτημα δικαστικής συνδρομής προς την Κύπρο, ζητά από τις κυπριακές αρχές στοιχεία και πληροφορίες σε σχέση με λογαριασμούς δεκάδων offshore εταιρειών του Μπράουντερ, με έδρα την Κύπρο.

 Η Νομική Υπηρεσία υπέβαλε ένσταση στην αίτηση για έκδοση ενός τέτοιου διατάγματος, προβάλλοντας τη νομική θέση ότι «η Κύπρος δεν δικαιούται, με βάση τη σχετική νομοθεσία, να αρνηθεί τη συνεργασία με τη Ρωσία».

Η θέση της Νομικής Υπηρεσίας είναι ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, η μόνη περίπτωση η Κύπρος να αρνηθεί τη συνεργασία με τις ρωσικές αρχές στο πλαίσιο αιτήματος δικαστικής συνδρομής, είναι όταν ο εκζητούμενος έχει διαπράξει πολιτικό αδίκημα, κάτι που δεν θεωρεί ότι ισχύει στην περίπτωση του Μπράουντερ, ο οποίος διώκεται από τις ρωσικές αρχές για κατ' ισχυρισμό φοροδιαφυγή.

Αντίθετα, ο Μπράουντερ υποστηρίζει ότι οι διαδικασίες της Ρωσίας εναντίον του «είναι πολιτικά υποκινούμενες».

Σημειώνεται ότι ο κ. Μπράουντερ, μέσω του δικηγόρου του, Χρήστου Πουργουρίδη, είχε καταχωρήσει αρχικά αγωγή διεκδικώντας γενικές αποζημιώσεις, η οποία θα εκδικαστεί αφού πρώτα εξεταστεί το αίτημά του για το διάταγμα.

Η υπόθεση Μπράουντερ είχε συζητηθεί και κατά την συνάντηση Αναστασιάδη - Πούτιν κατά την επίσκεψη του κυπρίου Προέδρου στη Μόσχα, τον περασμένο Οκτώβριο.

Υπενθυμίζεται ότι η Λευκωσία, είχε αρχικά δεχθεί να ικανοποιήσει το αίτημα των Ρώσων για δικαστική συνδρομή, δίνοντας μάλιστα και άδεια (όπως είχε μεταδοθεί από διάφορα μέσα ενημέρωσης) για την έλευση στην Κύπρο Ρώσων ανακριτών, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν εταιρείες συμφερόντων του κ. Μπράουντερ σε σχέση και την αγορά μετοχών της ρωσικής εταιρείας Gazprom.

Ωστόσο, μετά την καταχώρηση της δικαστικής αγωγής του κ. Μπράουντερ στα κυπριακά δικαστήρια, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου διεμήνυσε προς τη Ρωσία πως θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαδικασίες - κάτι που ενόχλησε τη Ρωσία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση του είχε εκφράσει τη δυσαρέσκεια του προς τη Λευκωσία για την εξέλιξη αυτή.

Ο Μπράουντερ υποστηρίζει ότι «η Ρωσία τον διώκει πολιτικά, λόγω του ότι είχε αποκαλύψει μια απάτη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην οποία εμπλέκονταν Ρώσοι αξιωματούχοι». Τον ισχυρισμό υιοθέτησαν και πολλές άλλες χώρες, ανάμεσα τους και οι ΗΠΑ, αλλά και η Interpol, η οποία αρνείται να συνεργασία με τη Ρωσία στο θέμα αυτό.

Η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο, όταν ο Ρώσος δικηγόρος του Μπράουντερ, Σεργκέι Μαγκνίτσκι, απεβίωσε ξαφνικά το 2009 ενώ κρατείτο στις ρωσικές φυλακές, εν μέσω καταγγελιών ότι ο θάνατος του προήλθε λόγω βασανισμού του. Από τότε ο Μπράουντερ ξεκίνησε μια διεθνή εκστρατεία για ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με την "παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία".

Ο Μπιλ Μπράουντερ σε βιβλίο του αυτοαποκαλείται ως «ο μεγαλύτερος εχθρός του Ρώσου προέδρου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης