Το Russia Today καταγγέλλει ότι ζητήθηκε από συνεργάτες του στις ΗΠΑ να καταγραφούν ως «foreign agents»

Το Russia Today καταγγέλλει ότι ζητήθηκε από συνεργάτες του στις ΗΠΑ να καταγραφούν ως «foreign agents»

Η καταγγελία συμπίπτει με είδηση σύμφωνα με την οποία το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης κάλεσαν για ερωτήσεις τον δημοσιογράφο που κάλυπτε το ρεπορτάζ του Λευκού Οίκου για λογαριασμό του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik

Το Russia Today καταγγέλλει ότι ζητήθηκε από συνεργάτες του στις ΗΠΑ να καταγραφούν ως «foreign agents»
Στην καταγγελία ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε από ανθρώπους που έχουν εργασιακή σχέση στις ΗΠΑ με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RT (πρώην Russia Today) να καταγραφούν ως «ξένοι πράκτορες» («foreign agents») προχώρησε ο ρωσικός ειδησεογραφικός οργανισμός. Το αμερικανικό υπουργείο αρνήθηκε να σχολιάσει.

Όπως σημειώνει το Newsweek, το πρακτορείο, που έχει δεσμούς με το Κρεμλίνο, ανέφερε τη Δευτέρα ότι εταιρεία που σχετίζεται με το RT Αμερικής έλαβε επιστολή από το υπουργείο Δικαιοσύνης, στην οποία υπογραμμιζόταν ότι «η εταιρεία υποχρεούται να καταχωρηθεί » σύμφωνα με Νόμο Περί Εγγραφής Ξένων Πρακτόρων («Foreign Agents Registration Act»). Ο εν λόγω νόμος χρονολογείται από το 1938 και υποχρεώνει Αμερικανούς που έχουν πολιτική δραστηριότητα για λογαριασμό ξένης οντότητας να αποκαλύψουν τη σχέση τους με αυτή την οντότητα.

Κλείσιμο
Η καταγγελία του RT συμπίπτει με είδηση που μεταδόθηκε την 1η Σεπτεμβρίου από το Yahoo News, σύμφωνα με την οποία το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης κάλεσαν για ερωτήσεις τον Αντριου Φάινμπεργκ, δημοσιογράφο που κάλυπτε το ρεπορτάζ του Λευκού Οίκου για λογαριασμό του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik, επίσης με δεσμούς με το Κρεμλίνο.   «Ήθελαν να ξέρουν από έρχονταν οι εντολές και αν ποτέ λάμβανα οδηγίες από τη Μόσχα» είχε πει ο Φάινμπεργκ στο Yahoo News. 

Τα παραπάνω έρχονται ως συνέχεια στις αμερικανικές έρευνες περί εμπλοκής του Κρεμλίνου στις προεδρικές εκλογές του 2016 και στις υποψίες ότι ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν ως πλατφόρμα επηρεασμού ψηφοφόρων, με θετικά σχόλια υπέρ του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ και αρνητικές τοποθετήσεις σε βάρος της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Σε δήλωσή της που αναρτήθηκε στο site του RT τη Δευτέρα, η αρχισυντάκτρια Μαργκαρίτα Σιμονιάν δήλωσε: «Ο πόλεμος που ξεκίνησαν οι αμερικανικές Αρχές με τους δημοσιογράφους μας είναι αφιερωμένος σε όλους τους ιδεαλιστές που ακόμη πιστεύουν στην ελευθερία του λόγου. Αυτοί που την εφηύραν, οι ίδιοι την έθαψαν».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης