Επίθεση στο Μάντσεστερ: Το FBI είχε ειδοποιήσει την MI5 από τον Ιανουάριο για τον Αμπέντι

Επίθεση στο Μάντσεστερ: Το FBI είχε ειδοποιήσει την MI5 από τον Ιανουάριο για τον Αμπέντι

Οι Βρετανοί γνώριζαν ότι ο 22χρονος καμικάζι ήταν μέλος του Βορειοαφρικανικού τομέα του Ισλαμικού Κράτους και ετοίμαζε επίθεση σε πολιτικό στόχο με έδρα την πόλη της Αγγλίας

Επίθεση στο Μάντσεστερ: Το FBI είχε ειδοποιήσει την MI5 από τον Ιανουάριο για τον Αμπέντι
Στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος... Και όπως όλα δείχνουν, η πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ Αρίνα ήταν προϊόν της ολιγωρίας των βρετανικών αρχών, καθώς, σύμφωνα με πηγή του FBI, η μυστική υπηρεσία MI5 είχε ειδοποιηθεί από τον Ιανουάριο για την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσς από τον 22χρονο Βρετανό λιβυκής καταγωγής Σαλμάν Αμπέντι.

Σύμφωνα με το FBI, η αμερικανική υπηρεσία είχε ενημερώσει επισήμως και αρμοδίως τους Βρετανούς για τον τζιχαντιστή που πήρε μαζί του στον θάνατο 22 νέους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της συναυλίας που έδινε η Αριάνα Γκράντε.

Κλείσιμο
Για τρεις μήνες, οι βρετανικές υπηρεσίες γνώριζαν τον Σαλμάν Αμπέντι και υποτίθεται πως το παρακολουθούσαν. Όπως ενημέρωσε το FBI, ο 22χρονος ήταν μέλος του Βορειοαφρικανικού τομέα του Ισλαμικού Κράτους, βάση του οποίου είναι η βορειοδυτική Αγγλία.

Ο Σαλμάν Αμπέντι μπήκε στη λίστα των αμερικανικών αρχών, όταν το όνομά του βγήκε στην επιφάνεια κατά την έρευνα για τρομοκρατικά δίκτυα στη Λιβύη, το 2016.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ επικαλούνται ασφαλή πηγή από το FBI, γράφοντας πως η αμερικανική υπηρεσία είχε ενημερώσει την MI5 από νωρίς το 2017, ότι ο Αντέμπι ανήκει στην Βορειοαφρικανική ομάδα του ISIS με βάση το Μάντσεστερ και ότι αναζητεί κάποιον πολιτικό στόχο για να εκδηλώσει επίθεση αυτοκτονίας.

Επίσης, το FBI είχε ενημερώσει και για την πηγή της πληροφορίας του, λέγοντας πως προήλθε από την έρευνα που έγινε στη Λιβύη, όπου η οικογένειά του συνδέεται με τρομοκρατικές ομάδες. 

Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ Αρίνα με τους 22 νεκρούς και τους 116 τραυματίες, η Μητροπολιτική Αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 500 επιχειρήσεις σε όλο το Μάντσεστερ και στα περίχωρα, συλλαμβάνοντας 14 άτομα, ενώ προσήγαγε άλλα 12, τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα, αλλά παρακολουθούνται.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης