Προσφυγικό: Η Κομισιόν θα στηρίξει τη Βουλγαρία αν καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία

Προσφυγικό: Η Κομισιόν θα στηρίξει τη Βουλγαρία αν καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία

Η επιστολή φαίνεται να προκαταλαμβάνει τις προσπάθειες της ομάδας Visegrad να προωθήσει ένα «Σχέδιο Β» με σκοπό την ενίσχυση των συνόρων των Σκοπίων και της Βουλγαρίας

Προσφυγικό: Η Κομισιόν θα στηρίξει τη Βουλγαρία αν καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία
Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παράσχει σημαντική στήριξη στη Βουλγαρία για τη διασφάλιση των συνόρων της με την Τουρκία διαμηνύει με επιστολή του προς τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα Euracriv η επιστολή, με ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου, έρχεται πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου όπου ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας αναμένεται να εκφράσει τις ανησυχίες του για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και μαζικών αφίξεων προσφύγων / μεταναστών στα βουλγαρικά σύνορα.

Κλείσιμο
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης η επιστολή φαίνεται να προκαταλαμβάνει τις προσπάθειες της ομάδας Visegrad να προωθήσει ένα «Σχέδιο Β» με σκοπό την ενίσχυση των συνόρων των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, καθώς ήδη η ομάδα Visegrad και η Αυστρία παρέχουν σημαντική υποστήριξη στα Σκόπια, η οποία έχει κλείσει τα σύνορά της με την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Γιούνκερ δε θέλει να χάσει τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας από σύμμαχο, σημειώνει η Euracriv, καθώς αποτελεί κοινή τους θέση ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που αντιτίθενται προς ώρας στις ποσοστώσεις υποδοχής προσφύγων, θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τα λοιπά κράτη μέλη. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιούνκερ στην επιστολή του αφενός εκφράζει την ισχυρή θέληση της Επιτροπής για ενίσχυση των υποδομών φύλαξης των βουλγαρικών συνόρων, αφετέρου αναγνωρίζει την ανάγκη αλληλεγγύης. Επίσης, αναφέρει ότι έχει ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής να ταξιδέψουν στη Βουλγαρία στις ακόλουθες μέρες και να συζητήσουν περαιτέρω τις ανάγκες της χώρας με τις βουλγαρικές αρχές.

Το δημοσίευμα καταλήγει σημειώνοντας ότι η επιστολή δεν κάνει αναφορά στην προσπάθεια της Βουλγαρίας για ένταξη στη ζώνη Σένγκεν, παρότι ο πρωθυπουργός της χώρας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Βουλγαρία διασφαλίζει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ πολύ καλύτερα από ό, τι ορισμένα από τα σημερινά μέλη της ζώνης Σένγκεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης