Τσαβούσογλου: Η επίλυση του συριακού δεν θα έχει διάρκεια δίχως τη Ρωσία

Τσαβούσογλου: Η επίλυση του συριακού δεν θα έχει διάρκεια δίχως τη Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε τη Μόσχα «πιστή φίλη» - Στόχος οι σχέσεις να γίνουν καλύτερες 

Τσαβούσογλου: Η επίλυση του συριακού δεν θα έχει διάρκεια δίχως τη Ρωσία
Με γοργούς ρυθμούς αποκαθίστανται οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας μετά την «αγκαλιά» ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Βλάντιμιρ Πούτιν, έπειτα από το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικράτησε μεταξύ τους το προηγούμενο διάστημα.

Μετά την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αγία Πετρούπολη και ύστερα από τις ανακοινώσεις περί συνεργασίας σε οικονομικό επίπεδο και κοινού μετώπου κατά της τρομοκρατίας, οι δύο πλευρές μοιάζουν να αφήνουν πίσω τους τις εντάσεις.

Κλείσιμο
Σε αυτό το κλίμα συμφιλίωσης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik χαρακτήρισε τη Μόσχα «πιστή φίλη» και εστίασε στη σημασία της ρωσικής συμμετοχής στο συριακό.

«Χωρίς τη συνεισφορά της Ρωσίας, δεν μπορεί να υπάρχει μόνιμη λύση στη Συρία. Συνεχίζουμε να το λέμε αυτό. Το ίδιο ισχύει και για το Ιράν, με το οποίο επίσης πρέπει να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας σχετικά», είπε ο Τσαβούσογλου στην αποκλειστική συνέντευξή του στο ρωσικό δίκτυο και αναπαράγει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

«Δυστυχώς, η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται. Αυτά τα προβλήματα δε μπορούν να επιλυθούν βραχυπρόθεσμα με μεμονωμένες μάχες. Δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς βοήθεια. Για αυτό, πρέπει να συνεργαστούμε για μία πολιτική λύση και εκεχειρία», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Βέβαια, επισήμανε πως Τουρκία και Ρωσία μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά ο στόχος είναι οι σχέσεις να επανέλθουν «σε ένα επίπεδο που θα είναι καλύτερο από πριν».

Όσο για το ενδεχόμενο στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας με τη Ρωσία, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία ήθελε να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί η δική της αμυντική βιομηχανία και ότι θα είναι ανοιχτή στην πιθανότητα κοινής συνεργασίας αν η Ρωσία προτίθεται να κάνει το ίδιο.

«Δυστυχώς, βλέπουμε χώρες του ΝΑΤΟ να είναι λίγο διστακτικές όταν πρόκειται για ανταλλαγή τεχνολογίας και κοινών επενδύσεων», συμπλήρωσε. 

Όσο για την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι είναι «φυσικό δικαίωμα της Τουρκίας να περιμένει την έκδοση του επικεφαλής μίας τρομοκρατικής οργάνωσης που σκότωσε 240 ανθρώπους στην Τουρκία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης