Δημοσιογράφος της Sun έπαιρνε online μαθήματα από τζιχαντιστή για εκρηκτικά

Δημοσιογράφος της Sun έπαιρνε online μαθήματα από τζιχαντιστή για εκρηκτικά

Ο συντάκτης παρίστανε τον επίδοξο «μοναχικό λύκο» και ακολουθούσε βήμα-βήμα τις οδηγίες του τζιχαντιστή για την κατασκευή εκρηκτικών - Θέμα χρόνου το «χτύπημα» στη Βρετανία, λέει πρώην διοικητής της Σκότλαντ Γιαρντ

Δημοσιογράφος της Sun έπαιρνε online μαθήματα από τζιχαντιστή για εκρηκτικά
Παρίστανε τον επίδοξο «μοναχικό λύκο» που σκόπευε να επιτεθεί στο Λονδίνο, με αναρτήσεις του υπέρ του Ισλαμικού Κράτους στην εφαρμογή, την οποία προτιμούν οι τζιχαντιστές για να διοχετεύσουν τα μηνύματα μίσους κατά της Δύσης, μέχρι που τον προσέγγισε τζιχαντιστής με σχέδια για τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μεγάλη Βρετανία…

Ο λόγος για δημοσιογράφο της βρετανικής εφημερίδας Sun, ο οποίος «εκπαιδεύθηκε» επί δύο μήνες από τζιχαντιστή στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών με στόχο την επίθεση στο Λονδίνο.

Κλείσιμο
Όπως αναφέρει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, ο τζιχαντιστής Αμπού Μουσλίμ Κουρασάνι είχε δώσει στον συντάκτη τις απαραίτητες οδηγίες μέσω της εφαρμογής Telegram για το πώς θα βρει υλικό για την κατασκευή βομβών και στη συνέχεια πώς να τις τοποθετήσει σε αυτοκίνητο για να τις πυροδοτήσει στη συνέχεια σε πολυσύχναστο δρόμο.

«Στάθμευσε κάπου με πολύ κόσμο», είχε τονίσει ο Κουρασάνι, αφού του είχε στείλει μία λίστα με σημεία-κλειδιά για μία ενδεχόμενη επίθεση, όπως το Μπιγκ Μπεν και τη Γέφυρα του Λονδίνου.

«Το Μπιγκ Μπεν. Η Γέφυρα του Λονδίνου. Τι λες για αυτό;», ρώτησε τον συντάκτη, προσθέτοντας: «Αν τα καταφέρεις να το κάνεις σε αυτά τα μέρη, θα είναι τεράστιο. Και καταστροφικό για αυτούς».

Τελικά, ο τζιχαντιστής συμβιβάστηκε με ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο έχοντας, όμως, στο μυαλό του το μακελειό της Νίκαιας με τον 31χρονο Τυνήσιο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ που παρέσυρε μέχρι θανάτου με το φορτηγό του 84 ανθρώπους, ενώ παράλληλα πυροβολούσε αδιακρίτως.

«Μάθε από τη Νίκαια. Πάρε ένα αυτοκίνητο που μπορείς να σταθμεύσεις κάπου με πολύ κόσμο και ένα όπλο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ίδια στιγμή. Ενώ θα κάθεσαι στο αυτοκίνητο, χρησιμοποίησε όλες (τις σφαίρες) και γρήγορα πάτα το κουμπί. Και τα δύο πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα. Δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο», τόνισε σε ένα από τα μηνύματά του ο τζιχαντιστής, ο οποίος ισχυρίστηκε πως υπάρχουν πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους σε Βρετανία και ΗΠΑ.

Ο Κουρασάνι, ο οποίος λέγεται πως είναι αφγανικής καταγωγής, στα μηνύματά του αναφέρθηκε στις επιθέσεις στη Γερμανία, στο γκέι κλαμπ της Φλόριντα, θέτοντας τα φονικά περιστατικά ως παραδείγματα για αυτά που μπορούν να επιτύχουν οι τζιχαντιστές.

«Όλα μπορούν να λειτουργήσουν. Ένα φορτηγό, ένα τσεκούρι, όλα. Με τη βοήθεια του Αλλάχ», επισήμανε. 

Έπειτα από δύο μήνες προετοιμασίας, λοιπόν, ο Κουρασάνι έδωσε εντολή στον δημοσιογράφο να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας την περασμένη Δευτέρα στο Λονδίνο.

Μία ημέρα πριν, ο Κουρασάνι έστειλε το τελευταίο του μήνυμα στον «μαθητευόμενό» του λέγοντας: «Θα σε θυμόμαστε. Αλλά δεν θέλω να σε αποσπάσω αδελφέ από τις προθέσεις σου. Όπως όλα τα αδέλφια που το έκαναν αυτό. Αύριο, Αλλάχ θέλοντος. Ο Αλλάχ θα σε αγαπάει για αυτό. Η ζωή είναι πολύ σύντομη. Θα συναντηθούμε σύντομα».

Όλα αυτά, ενώ το δημοσίευμα της Sun δεν διευκρινίζει αν τελικά ο Κουρασάνι συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές ενώ δεν είναι γνωστό αν έστελνε τα μηνύματα από τη Βρετανία ή από άλλη χώρα.

Την ίδια ώρα και έπειτα από την αποκάλυψη τη εφημερίδας, ο πρώην διοικητής της Σκότλαντ Γιαρντ, Τζον Ο’Κόνορ, τονίζει πως οι κίνδυνοι για το Ηνωμένο Βασίλειο από το Ισλαμικό Κράτος είναι σοβαροί. 

«Δεν μπορούμε να βασιστούμε στην καλή τύχη και η απουσία τρομοκρατικών επιθέσεων εδώ και πολλά χρόνια δεν αποτελεί ένδειξη ότι δε θα συμβεί εδώ. Υπάρχουν χιλιάδες ανθρώπων που είναι πιθανό να εξαπολύσουν μία τρομοκρατική επίθεση. Θα συμβεί, απλώς είναι θέμα χρόνου. Μία τρομοκρατική επίθεση είναι επικείμενη. Δεν ξέρω γιατί ο κόσμος πιστεύει ότι δε θα συμβεί», προειδοποίησε ο Τζον Ο’Κόνορ. 

Τα μηνύματα του τζιχαντιστή στο δημοσιογράφο


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης