«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει ο Γκιουλέν: Ανόητοι οι πραξικοπηματίες

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει ο Γκιουλέν: Ανόητοι οι πραξικοπηματίες

«Αφήστε τους να διοργανώνουν φεστιβάλ», λέει υποτιμητικά ο θανάσιμος εχθρός του Ερντογάν - Ενώ ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει την εκκαθάριση «γκιουλενικών» στοιχείων

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει ο Γκιουλέν: Ανόητοι οι πραξικοπηματίες
Τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
, συντηρεί το πολεμικό κλίμα κατά του ιεροκήρυκα και πρώην στενού φίλου του, Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο «βλέπει» πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος
Κλείσιμο
, ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εχθρός του «σουλτάνου» της Τουρκίας, ρίχνει… λάδι στη φωτιά με νέες δηλώσεις του.

Σύμφωνα με νέο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Γκιουλέν χαρακτηρίζει τους πραξικοπηματίες «ανόητους» που είναι ικανοί μόνο να διοργανώσουν φεστιβάλ και όχι απόπειρες ανατροπής του τουρκικού καθεστώτος.

«Αφήστε αυτούς τους ανόητους να γελάνε σαν να πέτυχαν. Αφήστε τους να διοργανώνουν φεστιβάλ. Αφήστε τους να ανακηρύξουν γιορτή την αξιοθρήνητη κατάστασή τους (15 Ιουλίου). Σε κάθε περίπτωση ο κόσμος τους κοροϊδεύει. Αυτή η κοροϊδία θα ενταχθεί στις σελίδες των βιβλίων με παραγράφους κατ’αυτόν τον τρόπο. Αν καταφέρουν να επιβιώσουν, θα συντριβούν, νιώθοντας τόση ντροπή που θα τους κάνει να γίνουν κατακόκκινοι και θα διπλωθούν στα δύο, έτσι αν πεθάνουν στην επόμενη ζωή θα λένε “αν και μόνο αν” γιατί δε θα είναι στο χέρι τους να πουν οτιδήποτε άλλο
», λέει ο Γκιουλέν, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Μάλιστα, ο ιεροκήρυκας αμέσως μετά την παράδοση του φερόμενου ως αρχηγού των πραξικοπηματιών τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, εμφανίστηκε αντίθετος με την ιδέα της επιχείρησης ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης. 

Την ίδια ώρα, η οργάνωση FETO που πρόσκειται στον Γκιουλέν, υποστήριξε ότι ο πρώην ιμάμης δεν έχει καμία ανάμειξη στην απόπειρα του πραξικοπήματος και πως ο ίδιος ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, καταδίκασε οποιαδήποτε ανάμειξη του στρατού στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Όλα αυτά, ενώ ο Ερντογάν εξακολουθεί να «δείχνει» τον άλλοτε σύμμαχό του, ως υποκινητή και ενώ συνεχίζει την «εκκαθάριση» γκιουλενικών στοιχείων. 

Οι συλλήψεις ατόμων που φέρονται αναμεμιγμένοι στο κίνημα της 15ης Ιουλίου έχουν ξεπεράσει τις 60.000, ενώ υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις ότι κατά την κράτησή τους, ορισμένοι από τους συλληφθέντες υφίστανται κακοποίηση ή και βασανιστήρια.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αποφασισμένος να «απολυμάνει» σε βάθος τον κρατικό μηχανισμό της χώρας από οποιοδήποτε στοιχείο εκδηλώνει έστω και την παραμικρή συμπάθεια προς τον αυτοεξόριστο Γκιουλέν. Γι' αυτό και έχουν ήδη συλληφθεί περίπου 10.500 ύποπτοι.  

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο Reuters, την πρώτη μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Ερντογάν επιχειρώντας να δικαιολογήσει και το πογκρόμ, αλλά και τις εκ βάθρων αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, χαρακτήρισε πιθανή την εκδήλωση μιας νέας απόπειρας για πραξικόπημα. 

Στον υπ’αριθμό ένα πολιτικό του εχθρό ο Ερντογάν καταλογίζει την υποκίνηση του πραξικοπήματος και καταβάλλει κάθε προσπάθεια να τον εξουδετερώσει πλήρως και οριστικά. Ο Γκιουλέν είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο σχολείων, εντός και εκτός Τουρκίας, μέσω του οποίου «διάβρωνε» ιδεολογικά τις νέες γενεές. Επομένως, ο Ερντογάν, εκτός από όσους έχει ήδη συλλάβει με την κατηγορία της αντικαθεστωτικής δράσης, με ισχυρές και μη αποδείξεις της ενοχής τους, ετοιμάζει πογκρόμ και στα φιλο-γκιουλενικά σχολεία.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης