Ποιος είναι ο ακροδεξιός Λίμπερμαν που προτείνει ο Νετανιάχου ως νέο υπουργό Άμυνας;

Ποιος είναι ο ακροδεξιός Λίμπερμαν που προτείνει ο Νετανιάχου ως νέο υπουργό Άμυνας;

Μετά την παραίτηση του Μοσέ Γιααλόν, ανοίγει ο δρόμος για την αντικατάστασή του από τον ακροδεξιό πρώην ΥΠΕΞ - Θύελλα αντιδράσεων από αντιπολίτευση και Παλαιστίνιους πολιτικούς

Ποιος είναι ο ακροδεξιός Λίμπερμαν που προτείνει ο Νετανιάχου ως νέο υπουργό Άμυνας;
Την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ υπέβαλε την Παρασκευή ο Μοσέ Γιααλόν, ανοίγοντας τον δρόμο για την αντικατάστασή του από τον Άβιγκντορ Λίμπερμαν, έναν ακροδεξιό πολιτικό που είχε προτείνει ο ίδιος ο Νετανιάχου για το καίριο αυτό χαρτοφυλάκιο, προκαλώντας την οργή μεγάλης μερίδας συμπατριωτών του.

Η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση της αντιπολίτευσης, που προειδοποιεί ότι εάν τελικά αναλάβει ο Λίμπερμαν τη θέση του υπουργού Άμυνας, το αποτέλεσμα θα είναι μια «κυνερνητική πολιτική στα όρια της τρέλας».
Κλείσιμο

Ποιος είναι όμως ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν, ο άνθρωπος που προκάλεσε αναταραχή στην Κυβέρνηση του Ισραήλ και στάθηκε αφορμή
ώστε να δηλώσει σήμερα ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας ότι «το Κράτος του Ισραήλ έχει καταληφθεί από εξτρεμιστικά και επικίνδυνα στοιχεία»;

Ο Λίμπερμαν ήταν υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ από το 2009 μέχρι το 2012 και από το 2013 μέχρι το 2015. Πλέον κατέχει τη θέση του προέδρου του ακροδεξιού κόμματος Γισραέλ Μπεϊτεϊνού, το οποίο είναι σύμμαχος κεντροδεξιού κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου στην τρέχουσα κυβέρνηση.

Ο πρώην ΥΠΕΞ του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν



Ο Λίμπερμαν είναι γνωστός για τις αμφιλεγόμενες προτάσεις που έχει κατά καιρούς διατυπώσει προς την κυβέρνηση της χώρας του. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι είχε προτείνει να «αποκεφαλίζονται» οι Αραβο-Ισραηλινοί που δεν είναι «πιστοί» στο Ισραήλ, να βομβαρδίσει η χώρα του το φράγμα του Ασουάν στην Αίγυπτο και να προσφερθούν οι ισραηλινές πόλεις με μεγάλους αραβικούς πληθυσμούς στο μελλοντικό Παλαιστινιακό κράτος ως αντάλλαγμα για ισραηλινές αποικίες στη Δυτική Όχθη.

Ο Λίμπερμαν δείχνει να είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για την θέση του νέου υπουργού Άμυνας, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη την απρογραμμάτιστη συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη με τον Νετανιάχου, ο λόγος της οποίας δεν ανακοινώθηκε στον Τύπο.
Χέρτζογκ: Η επιλογή του Νετανιάχου προαναγγέλλει μια διαδρομή σπαρμένη από κηδείες
Η πιθανότητα ανάληψης του εν λόγω χαρτοφυλακίου από τον ακροδεξιό πολιτικό, η οποία αναμένεται να αποφασιστεί το σαββατοκύριακο, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και επικρίσεων από την ισραηλινή αντιπολίτευση και Παλαιστίνιους πολιτικούς, που αναμένουν μία ακόμα πιο επιθετική στρατιωτική πολιτική με εκείνον επικεφαλής.

Ο Ισαάκ Χέρτζογκ, ηγέτης του κεντροαριστερού κόμματος Σιωνιστική Ένωση, που αναμενόταν να ενταχθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό πριν από την ξαφνική «στροφή» του Νετανιάχου στο κόμμα του Λίμπερμαν, δήλωσε ότι εάν ο τελευταίος μπει στην κυβέρνηση, οι πολιτικές που θα ακολουθήσει θα κινούνται «στα όρια της τρέλας».

Όπως τόνισε στην εφημερίδα Guardian, είναι πεπεισμένος ότι η επιλογή μιας τόσο ακραίας πολιτικής προσωπικότητας για το ρόλο του νέου υπουργού Άμυνας προαναγγέλλει για το Ισραήλ μια διαδρομή «μια διαδρομή σπαρμένη από πολέμους και κηδείες».



Χαμάς: Δεν μας τρομάζει ο Λίμπερμαν


Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι της Χαμάς δηλώνουν ότι, ακόμα κι αν βρεθεί στη θέση του υπουργού Άμυνας ο ακροδεξιός πολιτικός, οι ηγέτες της οργάνωσης δεν θα πτοηθούν.

«Οι απειλές του Λίμπερμαν να δολοφονήσει τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της Χαμάς δεν επηρεάζουν το κίνημα»,
δήλωσε ο Φατχί Χαμάντ κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης για την επέτειο της «Νάκμπα» («καταστροφή» στα αραβικά) την οποία αποτέλεσε γι΄αυτούς η δημιουργία του Ισραήλ πριν από 68 χρόνια.

Στη διαδήλωση, οι οπαδοί της οργάνωσης κρατούσαν πανό με τα πρόσωπα του Νετανιάχου και του Λίμπερμαν, στα οποία είχαν ζωγραφίσει τεράστια Χ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης