Κρίσιμες για τη Μέρκελ οι τοπικές εκλογές την Κυριακή στη Γερμανία

Κρίσιμες για τη Μέρκελ οι τοπικές εκλογές την Κυριακή στη Γερμανία

Προσφυγική κρίση, συμφωνία με την Τουρκία και τα ποσοστά του ακροδεξιού κόμματος AfD, στο επίκεντρο των τοπικών εκλογών σε τρία κρατίδια της χώρας 

 Κρίσιμες για τη Μέρκελ οι τοπικές εκλογές την Κυριακή στη Γερμανία
Τοπικές εκλογές με έντονο, ενδιαφέρον, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα λάβουν χώρα την Κυριακή 13 Μαρτίου σε τρία κρατίδια της Γερμανίας, την ώρα που η προσφυγική κρίση δεν δοκιμάζει μόνο τη δημοτικότητα της Καγκελαρίου Μέρκελ, αλλά και το ίδιο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πιθανή είσοδος του ευρωφοβικού και ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στα κοινοβούλια των τριών κρατιδίων,  Σαξονία- Άνχαλτ,  Βάδη Βυρτεμβέργη και Ρηνανία Παλατινάτο, που έχουν εκλογές την Κυριακή, προκαλεί προβληματισμό σε Βερολίνο και Βρυξέλλες, καθώς θα πρόκειται για τις πρώτες σημαντικές εκλογές, μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού και της καταρχήν συμφωνίας με την Τουρκία. 

Κλείσιμο

Η τελευταία μάλιστα κίνηση της Άνγκελα Μέρκελ , να προχωρήσει σε μια, ουσιαστικά, διμερή συμφωνία με την Τουρκία, προσπαθώντας να δεσμεύσει το σύνολο της Ε.Ε., έχει προκαλέσει προβληματισμό τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και σε αρκετά κράτη- μέλη, τόσο λόγω των επιφυλάξεων που έχουν ορισμένοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων για την ταχύτερη φιλελευθεροποίηση της visa για τους Τούρκους πολίτες, όσο και για την συμμαχία με ένα αυταρχικό καθεστώς που δεν σέβεται στοιχειώδεις ελευθερίες. 

Οι τελευταίες τοπικές εκλογές που έλαβαν χώρα στις 6 Μαρτίου στο κρατίδιο της Έσσης ανέδειξαν το ακροδεξιό και ξενοφοβικό “Εναλλακτική για τη Γερμανία”, ως το τρίτο κόμμα με ποσοστό που ξεπέρασε το 13%, γεγονός που σήμανε συναγερμό τόσο στο Βερολίνο όσο και στην κοινή γνώμη της Γερμανίας. Άλλωστε πρόσφατη έρευνα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, έδειξε πως το 75% των Γερμανών θεωρούν το  AfD ως ακροδεξιό κόμμα, σε μια χώρα όπου η ακροδεξιά ιδεολογία αντιμετωπίζεται πολύ επιφυλακτικά από την πλειονοψηφία των πολιτών. 

Παρόλο που τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών δεν επηρεάζουν συνήθως τις ομοσπονδιακές, αυτή τη φορά τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, καθώς σχεδόν κάθε γερμανικό κρατίδιο έχει επηρεαστεί από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. 

Ρηνανία-Παλατινάτο

Αυτός είναι και ο λόγος που στη  Ρηνανία-Παλατινάτο, η υποψήφια των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Τζούλια Κλέκνερ (και πιθανή διάδοχος της ίδιας της Καγκελαρίου στην ηγεσία του κόμματος) αποστασιοποιείται από την πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό,  με σκοπό να καταφέρει να ανατρέψει την κυριαρχία των Σοσιαλδημοκρατών, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα δύο μεγάλα κόμματα να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.  


Βάδη-Βυρτεμβέργη


Στο οικονομικά ισχυρό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, το CDU φαίνεται πως θα χάσει τις εκλογές, καθώς ο Βίνφριντ Κρέτσμαν των Πρασίνων (Die Grünen) αναμένεται να επανεκλεγεί. Σε αντίθεση με την κυρία  Κλέκνερ, ο οικολόγος κ.  Κρέτσμαν τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της λύσης που προωθεί η Άνγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό. Άλλωστε σε ολόκληρη τη Γερμανία καταγράφεται αύξηση των ποσοστών των Πρασίνων καθώς ζητούν ανοιχτά μια κοινή ευρωπαϊκή λύση για την προσφυγική κρίση. 

Σαξονία- Άνχαλτ 

Στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας- Άνχαλτ  ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) θα καταφέρει να διατηρήσει την πλειοψηφία του, ενώ η δημοτικότητα της Άνγκελα Μέρκελ στο κρατίδιο καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά εδώ και αρκετούς μήνες. 


Το μεγάλο στοίχημα των τοπικών αυτών εκλογών, όπως αναφέρουν Γερμανοί πολιτικοί αναλυτές, δεν αγορά μόνο στη δημοτικότητα της ίδιας της Καγκελαρίου, αλλά στο κατά πόσον οι περισσότεροι από 12 εκ. Γερμανοί ψηφοφόροι που θα κληθούν στις κάλπες, θα καταφέρουν να αντισταθούν στις λαϊκίστικες φωνές που κερδίζουν έδαφος σε αρκετά άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης