«Όχι» σε Brexit από τον πρίγκιπα Ουίλιαμ

«Όχι» σε Brexit από τον πρίγκιπα Ουίλιαμ

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα, ο δούκας του Κέιμπριτζ τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ - Το παλάτι δεν επιβεβαιώνει ότι ο δεύτερος στη σειρά της διαδοχής έλαβε θέση στο μείζον ζήτημα

«Όχι» σε Brexit από τον πρίγκιπα Ουίλιαμ
Το Παλάτι του Κένσινγκτον αρνήθηκε ότι ο δούκας του Κέιμπριτζ σε ομιλία του στο υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας τοποθετήθηκε υπέρ της παραμονής της Αγγλίας στην Ε.Ε.

Η αμφίσημη δήλωση του πρίγκιπα Ουίλιαμ που άναψε φωτιές και δίχασε τους Βρετανούς για το αν ο δεύτερος στη σειρά της διαδοχής δίνει γραμμή υπέρ της παραμονής της πρώην «αυτοκρατορίας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η εξής: «Σε έναν κόσμο με αυξανόμενες αναταραχές, είναι αναγκαία η συνεργασία με άλλα κράτη
Κλείσιμο
».

Την ίδια μέρα που ο δούκας του Κέιμπριτζ προχώρησε στην παραπάνω δήλωση, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, παρίστατο στην κρίσιμη Σύνοδο στις Βρυξέλλες κατά την οποία επαναδιαπραγματευόταν την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent, εκπρόσωπος του πρίγκιπα Ουίλιαμ δήλωσε πως «η ομιλία δεν αφορούσε στην Ευρώπη. Δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά η λέξη Ευρώπη», προσθέτοντας ότι επρόκειτο για καθαρή σύμπτωση η χρονική συγκυρία της δήλωσης του πρίγκιπα και της επίσκεψης Κάμερον στις Βρυξέλλες, καθώς η πρόσκληση για να μιλήσει στην έναρξη των Διπλωματικών Βραβείων έγινε πριν αρκετούς μήνες.

Σε ομιλία του στο υπουργείο Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας και απευθυνόμενος στον υπουργό Φίλιπ Χάμοντ, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ δήλωσε: «Για αιώνες η Βρετανία ήταν ένα εξωστρεφές κράτος. Περικλειόμενοι από θάλασσα πάντα εξερευνούσαμε αυτό που υπήρχε πέρα από τον ορίζοντα. Αυτή η αίσθηση περιέργειας και καθήκοντος είναι αυτό που ωθεί την οικονομία μας, την εξαγωγή πολιτισμού και εκπαίδευσης, τις ένοπλες Δυνάμεις και τις Διπλωματικές Υπηρεσίες μας».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Όπου και αν βρεθούμε έχουμε μια μακρά και περήφανη παράδοση στο να αναζητάμε συνεργάτες και σύμμαχους. Σε έναν κόσμο με αυξανόμενες αναταραχές, η ικανότητα να συνενωθούμε με άλλα κράτη είναι αναγκαία. Είναι ο πυλώνας της ασφάλειας και της ευημερίας μας και αντικείμενο των εργασιών σας. Τα μεγάλα ερωτήματα με τα οποία παλεύετε αυτή τη στιγμή στα Ηνωμένα Έθνη, στο ΝΑΤΟ και στη Μέση Ανατολή εδράζουν στη δέσμευση συνεργασίας των κρατών».

Ολοκληρώνοντας, τόνισε πως γνωρίζει εκ πείρας πόσο σημαντικό είναι αυτό και επισήμανε ότι «ένα από τα προβλήματα που με απασχολούν είναι το παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου και κεράτων ρινόκερων, το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς τη συνεργασία μεταξύ των κρατών».

Η παρέμβαση του πρίγκιπα Ουίλιαμ συγκρίθηκε με αυτή της Βασίλισσας Ελισάβετ το 2014, η οποία τότε κατά την παραμονή του δημοψηφίσματος στη Σκωτία, είχε ζητήσει από τους ψηφοφόρους να σκεφθούν σοβαρά τι θα ψηφίσουν. Εξάλλου, η ομιλία του είχε και έναν επιπλέον σκοπό: να τιμήσει τη γιαγιά του.

Την ίδια στιγμή, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, τόνισε πόσο καλά το υπουργείο Εξωτερικών χειρίστηκε τον περασμένο χρόνο την τρομοκρατική επίθεση στη Τυνησία που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ταξιδιωτών, εκ των οποίων 15 Βρετανοί πολίτες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης