Ιράκ: Εκατοντάδες σιίτες παραστρατιωτικοί διαδήλωσαν εναντίον της Σαουδικής Αραβίας

Ιράκ: Εκατοντάδες σιίτες παραστρατιωτικοί διαδήλωσαν εναντίον της Σαουδικής Αραβίας

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πορτρέτα του Νιμρ, η εκτέλεση του οποίου, το περασμένο Σάββατο, προκάλεσε έντονες, ακόμη και βίαιες αντιδράσεις

Ιράκ: Εκατοντάδες σιίτες παραστρατιωτικοί διαδήλωσαν εναντίον της Σαουδικής Αραβίας
Σχεδόν 2.000 μέλη και συμπαθούντες πανίσχυρων σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων του Ιράκ διαδήλωσαν σήμερα στη Βαγδάτη, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους για την εκτέλεση του ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ από τη Σαουδική Αραβία.

Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους φορούσαν στρατιωτικές στολές, κρατούσαν πορτρέτα του Νιμρ, η εκτέλεση του οποίου, το περασμένο Σάββατο, προκάλεσε έντονες, ακόμη και βίαιες αντιδράσεις, μεταξύ των σιιτών μουσουλμάνων σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής.

Κλείσιμο
Στη σημερινή διαδήλωση μετείχαν πολλές ομάδες της παραστρατιωτικής δύναμης Χάσεντ αλ Σάαμπι ("Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης"), όπως η Κετάεμπ Χεζμπολάχ ("Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού"), η Μπαντρ και η Ασάιμπ Αχλ αλ-Χακ (Ένωση των Ενάρετων").

"Πολλοί λένε ότι (η υπόθεση του σεΐχη αλ Νιμρ) δεν αφορά παρά μόνο τη Σαουδική Αραβία (...) και ότι οι Ιρακινοί καλά θα κάνουν να ασχοληθούν με τα δικά τους θέματα. Όμως όσον αφορά τη θρησκεία, δεν υπάρχουν σύνορα", είπε ένας από τους διαδηλωτές, ο Μοχάμεντ αλ Μανταλάουι.

Μετά την εκτέλεση του Νιμρ σημειώθηκαν επιθέσεις εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και του προξενείου της στο Μασχάντ του βορειοανατολικού Ιράν. Το Ριάντ κατόπιν αυτών διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις του με το Ιράν.

"Τα αιτήματά μας προς την ιρακινή κυβέρνηση είναι σαφή", είπε ο Μαϊτάμ αλ Άλακ, ένας από τους επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης Ουάντ Αλάχ, σύμφωνα με τον οποίο οι σιίτες ζητούν "την απέλαση του Σαουδάραβα πρεσβευτή από το Ιράκ και την ανάκληση του Ιρακινού πρεσβευτή από το Ριάντ".

Η Σαουδική Αραβία ξανάνοιξε στα μέσα Δεκεμβρίου την πρεσβεία της στη Βαγδάτη, την οποία είχε κλείσει πριν από 25 χρόνια, όταν διέκοψε τις σχέσεις με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν μετά την ιρακινή εισβολή στο Κουβέιτ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης