Οδηγίες επιβίωσης από τρομοκρατική επίθεση δίνει η γαλλική κυβέρνηση

Οδηγίες επιβίωσης από τρομοκρατική επίθεση δίνει η γαλλική κυβέρνηση

Ένα έντυπο που δίνει τις βασικές οδηγίες για την περίπτωση που βρεθεί κανείς σε μία τρομοκρατική επίθεση θα κυκλοφορήσει σε όλη την Γαλλία και θα αναρτηθεί σε όλους τους δημόσιους χώρους και θα μοιραστεί 

Οδηγίες επιβίωσης από τρομοκρατική επίθεση δίνει η γαλλική κυβέρνηση
Μετά την επίθεση στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου (αλλά και το προηγούμενο της επίθεσης στο περιοδικό Charlie Hebdo) η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να εκδώσει έναν οδηγό επιβίωσης για την προστασία και την επιβίωση σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί σε ένα σημείο που γίνεται τρομοκρατική επίθεση

Το τύπου κόμικς σχέδιο που κυκλοφόρησε θα αναρτηθεί σε δημόσιους χώρους και υπηρεσίες, και θα μοιραστεί σε πολλά σημεία της Γαλλίας ακόμα και στα σχολεία. Η αιτία που γίνεται αυτό είναι ότι όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βάις «Υπάρχει μια διαρκής απειλή, με την οποία θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να αντιδρούμε». 

Κλείσιμο
Ο οδηγός αυτός, με απλά σχήματα και οδηγίες, δείχνει τι πρέπει να κάνει κανείς, χωρίζοντας την όλη δράση σε τρεις «ενότητες». Πρώτα απ' όλα η διαφυγή. Αν αυτό είναι εφικτό, θα πρέπει να γίνει άμεσα, από την πλευρά που δεν είναι ορατή στους τρομοκράτες, ενώ αμέσως όσοι καταφέρουν να διαφύγουν θα πρέπει να ειδοποιήσουν τις αρχές ενώ παράλληλα θα πρέπει να κρατήσουν μακριά από το σημείο κάθε περαστικό.

Η δεύτερη ενότητα έχει να κάνει με την προφύλαξη όσων δεν καταφέρουν να διαφύγουν και παγιδευτούν μέσα στο κτίριο. Εκεί οι συμβουλές που δίνει είναι ιδιαίτερα σημαντικές, και μπορεί να αποδειχτούν και σωτήριες.

Πέρα από τα προφανή (το κλείδωμα της πόρτας και την ασφάλισή της με κάποιο βαρύ αντικείμενο), υπάρχουν και κάποιες άλλες λεπτομέρειες όπως για παράδειγμα το κλείσιμο των ήχων του κινητού (για να μην χτυπήσει και γίνει κάποιος αντιληπτός), να σβήσει τα φώτα, να καλυφτεί πίσω από ένα σκληρό αντικείμενο κ.λπ.

Τέλος, η τρίτη ενότητα αφορά την ειδοποίηση των αρχών με σαφείς και ξεκάθαρες πληροφορίες για το τι γίνεται στο σημείο, καθώς και την συμβουλή για την αποφυγή περιττών κινήσων ώστε να μην εποδίζονται στο να φτάσουν στο σημείο οι δυνάμεις ασφαλείας αλλά και τα ασθενοφόρα.

Η δημοσιοποίηση αυτού του οδηγού επιβίωσης μοιάζει αρκετά με ένα φιλμ που κυκλοφόρησε και πάλι σήμερα στην Αμερική, με στόχο μία αντίστοιχη πληφοφόρηση των Αμερικανών πολιτών για το πως να αντιδράσουν σε περίπτωση μαζικής επίθεσης με όπλα.

Το φιλμάκι «Ride. Hide. Fight» είναι φτιαγμένο από τις αρχές της πόλης του Χιούστον και δείχνει με πολύ ζωντανό τρόπο τις σωστές αντιδράσεις που πρέπει να έχει κανείς έτσι ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις από μία τέτοια επίθεση. 









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης