Πανευρωπαϊκός συναγερμός υπό το φόβο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων

Πανευρωπαϊκός συναγερμός υπό το φόβο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων

3.000 ένστολοι στους δρόμους της Γαλλίας - Ειδικές δυνάμεις στις κεντρικές περιοχές του Λονδίνου - Σε επιφυλακή το Βέλγιο - Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στην Ιταλία - Κλείνει τα σύνορά της η Πολωνία -  Ομπάμα, Κάμερον, Πούτιν στον πόλεμο κατά του ISIS - Ο ρόλος της Τουρκίας


Πανευρωπαϊκός συναγερμός υπό το φόβο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων
Σε κατάσταση συναγερμού οι αρχές ασφαλείας στην Ευρώπη υπό το φόβο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων την ώρα που Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία ενισχύουν με προσωπικό τις αντιτρομοκρατικές τους υπηρεσίες και την κυβέρνηση των Παρισίων να παραδέχεται ότι περίμενε χτύπημα των τζιχαντιστών.

Οι αρχές έχουν εξαπολύσει διεθνές ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του όγδοου τρομοκράτη των επιθέσεων που αιματοκύλισαν το Παρίσι με τους Γάλλους να προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ. Οι γαλλικές αρχές έχουν προχωρήσει σε δεκάδες συλλήψεις υπόπτων με την κυβέρνηση να κηρύσσει τον πόλεμο κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους ως αντίποινα στα τυφλά κτυπήματα των τρομοκρατών. 

Κλείσιμο
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, παραδέχτηκε σήμερα ότι οι γαλλικές αρχές περίμεναν κτύπημα των τζιχαντιστών και από το καλοκαίρι οι αρχές βρίσκονταν σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής. Για το λόγο αυτό, όπως είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός, καταφέραμε να αποτρέψουμε πέντε επιθέσεις. 

Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, στο αιματοκύλισμα της Παρασκευής μπορεί να εμπλέκονται πάνω από 20 άτομα και ήδη οι αρχές αναζητούν τον όγδοο τρομοκράτη αλλά και τους επικίνδυνους συνεργούς των επιθέσεων.  

Κι ενώ στη Γαλλία τρεις χιλιάδες ένστολοι θα αναπτυχθούν στους δρόμους της χώρας, στη Βρετανία, οι ειδικές δυνάμεις βρίσκονται στους δρόμους του Λονδίνου. Στο Βέλγιο, οι αρχές είναι σε επιφυλακή μετά την πληροφορία ότι από τους καμικάζι αυτοκτονίας που σκόρπισαν τον τρόμο στο Παρίσι, οι δύο εξ αυτών είναι κάτοικοι Βρυξελλών.Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έκαναν άλλη μία παράδοση πυρομαχικών στους μαχητές του Συριακού Αραβικού Συνδέσμου που μάχονται τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτος στη βόρεια Συρία. 

Eνισχυμένα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στα σύνορα της Γερμανίας με τη Γαλλία. Οι γερμανικές και οι γαλλικές αρχές έχουν αρχίσει από κοινούς επιλεκτικούς ελέγχους στα σύνορα. Στη Βεντιμίλια, στα σύνορα Ιταλίας- Γαλλίας, οι Γάλλοι αστυνομικοί έχουν πάρει τον έλεγχο στα χέρια τους. Εκεί συγκεντρώνονται οι περισσότερα μετανάστες που θέλουν να περάσουν από τη Ιταλία στη Γαλλία. Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας σε ολόκληρη την Ιταλία με τους τζιχαντιστές να έχουν προειδοποιήσει ότι επόμενοι στόχοι τους μετά το Παρίσι είναι η Ρώμη και το Λονδίνο. Στην Πολωνία, ο Κόνραντ Σιμάνσκι, ο οποίος θα αναλάβει το Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη συντηρητική κυβέρνηση που βρίσκεται υπό σχηματισμό στη Βαρσοβία, ανακοίνωσε ότι η Πολωνία δεν μπορεί να δεχθεί μετανάστες και είναι αποφασισμένη να κλείσει τα σύνορά της.

Στο μεταξύ, από την έδρα του ΝΑΤΟ ανακοινώθηκε ότι ο στρατιωτικός διοικητής μετέφερε στη γαλλική κυβέρνηση την ετοιμότητα της Συμμαχίας να παραχωρήσει δυνάμεις στη Γαλλία, για τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Ωστόσο, το Παρίσι απάντησε πως επί του παρόντος δεν κρίνει σκόπιμη την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. 

Το πρώτο σφυροκόπημα των Γάλλων στο Ισλαμικό Κράτος

Η πρώτη κίνηση του Παρισιού στην τυφλή τρομοκρατία ήταν να εξαπολύσει χτες τις πιο σφοδρές επιθέσεις στο συριακό έδαφος κατά θέσεων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, και πιο συγκεκριμένα στο προπύργιο των τζιχαντιστών, τη Ράκκα.  

Στο μεταξύ, σε λίγες ώρες, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ στην ομιλία του στο γαλλικό κοινοβούλιο αναμένεται να  ανακοινώσει η χώρα θα βρίσκεται για τους επόμενους τρεις μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά και τα όσα συμφώνησε με τους ηγέτες των κομμάτων αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει η Γαλλία στους ισλαμιστές τρομοκράτες. 

Ομπάμα- Κάμερον - Πούτιν στον πόλεμο κατά του ISIS

Με τους ισλαμιστές τρομοκράτες να στέλνουν μήνυμα στη Δύση για νέα τρομοκρατικά κτυπήματα, η σύνοδος της G20 στην Αττάλεια της Τουρκίας επικεντρώνεται στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και στην στην Τουρκία, τη Ρωσία και το Λίβανο, χώρες δηλαδή που έχουν πληγεί το τελευταία διάστημα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος,  Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για «διπλασιασμό» της έντασης του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ σύμφωνα με εκπρόσωπό του κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ να συνδράμουν περισσότερο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, δεδομένου ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη αμερικανικές επιδρομές.  

Από την πλευρά του, ο Ρώσος  πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που πραγματοποιεί παράλληλες ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία, κάλεσε σε "συγκέντρωση όλων των δυνάμεων που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με πηγές της συνόδου, οι δύο ηγέτες είχαν κατ΄ιδίαν συνομιλίες για περίπου μισή ώρα, ωστόσο, το περιεχόμενο των συνομιλιών τους  δεν έχει διαρρεύσει. Όμως, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου που παρακολουθεί τη σύνοδο στην Αττάλεια ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν πολιτική λύση στη Συρία, με άμεση κατάπαυση του πυρός και διαμεσολαβητή τον ΟΗΕ.Το πιο σημαντικό όμως είναι , όπως διαρρεύσει από τα βρετανικά ΜΜΕ, ότι ο Ομπάμα μετέφερε του αίτημα του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον στον Πούτιν ζητώντας του να ενισχύσει τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. 

Ο Κάμερον αναμένεται μάλιστα εντός της ημέρας να έχει συνάντηση με τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας - την πρώτη μέσα σ΄ένα χρόνο αφού οι σχέσεις τους είχαν διαταραχθεί με αφορμή την ουκρανική κρίση. Ο Κάμερον αναμένεται να ζητήσει από τον Ρώσο πρόεδρο να μην βάζει στο στόχαστρο τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία που στόχο έχουν την ανατροπή του Μπασάρ αλ Ασαντ, αλλά να εστιάσει τις στρατιωτικές του προσπάθειες στην εξόντωση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο κομβικός ρόλος της Τουρκίας

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, αναδύεται και πάλι ως κομβικός ο ρόλος της Τουρκίας. Η Άγκυρα από τη μια πλευρά επιτρέπει αεροπορικές επιδρομές από τα εδάφη της με στόχο τη Συρία και το Ιράκ, διότι θεωρεί ότι έτσι πλήττονται και κουρδικοί στόχοι. Από την άλλη, οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει με όπλα Κούρδους αντάρτες, επειδή είναι η μόνη δύναμη ξηράς που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους και είναι ανεξάρτητη από τον στρατό του Μπασάρ Αλ Άσαντ.  


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης