ΗΠΑ: Ο Σάντερς προηγείται της Κλίντον στην πολιτεία-κλειδί της Αϊόβα

ΗΠΑ: Ο Σάντερς προηγείται της Κλίντον στην πολιτεία-κλειδί της Αϊόβα

Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής και σοσιαλδημοκράτης ανταγωνίζεται πλέον επάξια την τέως υπουργό Εξωτερικών

ΗΠΑ: Ο Σάντερς προηγείται της Κλίντον στην πολιτεία-κλειδί της Αϊόβα
Μπορεί μέχρι τώρα η Χίλαρι να έκανε... «περίπατο» στην Αϊόβα, όμως, ο ανεξάρτητος γερουσιαστής και σοσιαλδημοκράτης, Μπέρνι Σάντερς, ανταγωνίζεται πλέον επάξια την τέως υπουργό Εξωτερικών στην αμερικανική πολιτεία-κλειδί για τις εκλογές του 2016.

Ο Σάντερς συγκεντρώνει ποσοστό 41% στην πρόθεση ψήφου στην πολιτεία της Αϊόβα με την Χίλαρι να τον ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με ποσοστό 40%, σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Quinnipiac" που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Κλείσιμο
"Ο Μπέρνι Σάντερς είναι ο υποψήφιος της δημοκρατικής Αριστεράς, εναντίον του φαβορί των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα ", επισημαίνει ο Πίτερ Μπράουν, αναλυτής του ινστιτούτου "Quinnipiac". Η δημοσκόπηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, όπως εξηγούν οι πολιτικοί αναλυτές, καθώς οι ψηφοφόροι της Αϊόβα έχουν παραδοσιακά το προνόμιο να ψηφίζουν πρώτοι στις προκριματικές την 1η Φεβρουαρίου του 2016. 

Ο εσωκομματικός αντίπαλος της Χίλαρι, ο 74χρονος Σάντερς, απευθύνεται σε κάθε συνιστώσα της Αριστεράς, προβάλλοντας ως παράδειγμα τις κοινωνικές πολιτικές της Ευρώπης. Δεν είναι στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος αλλά διατηρεί έδρα στη Γερουσία με την κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών και έχει το δικαίωμα να υποβάλει υποψηφιότητα στις προκριματικές του κόμματος.

Η πτώση των ποσοστών της Χίλαρι Κλίντον συμπίπτει με την πολεμική που έχει ξεσπάσει σχετικά με την χρήση του προσωπικού της λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αντί του επίσημου email της, όταν ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, το διάστημα 2009- 2013. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σάντερς θεωρείται ο πλέον μακροχρόνιος εκλεγμένος ανεξάρτητος πολιτικός στην αμερικανική πολιτική ιστορία. Γιος Πολωνο-εβραίων μεταναστών και απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Σικάγο, έχει εργαστεί ως ξυλουργός, κινηματογραφιστής, συγγραφέας και ερευνητής. Έχει έναν γιο, τον Λεβί από τον πρώτο του γάμο και τρία άλλα θετά παιδιά από τη δεύτερη σύζυγό του Τζέιν ο Μάρα. 

Κι ενώ ο Σάντερς πλησιάζει απειλητικά τη Χίλαρι, η βρετανική εφημερίδα "Daily Mail" δημοσιεύει φωτογραφίες από την μισοάδεια αίθουσα στο κτίριο του Οχάιο όπου χθες η πρώην "πρώτη κυρία" των ΗΠΑ παραχώρησε ομιλία για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η φωτογραφία που δημοσίευσε η Daily Mail


"Η αίθουσα όπου μίλησε η Χίλαρι ήταν σχεδόν άδεια", σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα επισημαίνοντας ότι  μόνο 200 άτομα συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν την τέως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Κατά την ομιλία της , η Χίλαρι επέκρινε δριμύτατα τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της, Ντόναλντ Τραμπ, για τα σεξιστικά σχόλια που έχει κάνει κατά καιρούς σε βάρος ουκ ολίγων γυναικών.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης