Ιράκ: Πως είναι η ζωή υπό τον έλεγχο του ISIS;

Ιράκ: Πως είναι η ζωή υπό τον έλεγχο του ISIS;

Σφαγές, μαστιγώματα, μυστική αστυνομία και σκοταδιστικό Ισλάμ - Μετά από ένα χρόνο που οι τζιχαντιστές κατέχουν το χωριό Εσκί Μοσούλ, η καθημερινότητά των κατοίκων αποκαλύπτεται

Ιράκ: Πως είναι η ζωή υπό τον έλεγχο του ISIS;
Εδώ και περίπου 12 μήνες, οι τζιχαντιστές που πολεμούν κάτω από τη μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας, έχουν υπό τον έλεγχό τους το ιρακινό χωριό Εσκί Μοσούλ κάτι που τους δίνει την άδεια να εφαρμόζουν τις μεσσαιωνικές τακτικές «διακυβέρνησης» των κατοίκων του χωριού.

Αντικαθεστωτικοί εκτελούνται με αδίστακτο τρόπο, ενώ ακόμα και οι προσφιλής συνήθεια αρκετών να ακούνε δυνατά μουσική στο αυτοκίνητό τους, τιμωρείται με δημόσιο μαστίγωμα!

Κλείσιμο
Πρώην στρατιωτικοί και γενικότερα άτομα με διασυνδέσεις στο μετά-Σαντάμ καθεστώς, υποχρεώνονται να υπογράφουν «δηλώσεις μετάνοιας», σύμφωνα με τις οποίες απαρνούνται τον πρότερο βίο και δηλώνουν υποταγή στο Χαλιφάτο. Περιττό να τονιστεί πως η ψευδείς δηλώσεις υποταγής τιμωρούνται σκληρά.



Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση του Αμπντουλάχ Ιμπραήμ, ο οποίος γνώριζε πως η γυναίκα του δεν είχε πολλές επιλογές, παρά να υπογράψει μια τέτοια δήλωση, κάτι που οι τζιχαντιστές απαίτησαν. Αποκρίθηκε πως δεν θα ξέπεφτε τόσο χαμηλά. Ο Ιμπραήμ κατάφερε να την απομακρύνει με ασφάλεια από το χωριό, όμως η νοσταλγία για τις τρεις κόρες της, την έφερε πίσω στο σπίτι της.

 

Τον Οκτώβρη, οι τζιχαντιστές περικύκλωσαν το σπίτι τους και έσυραν έξω από αυτό τη γυναίκα. Λίγες μέρες αργότερα, ο Ιμπραήμ, έλαβε ένα σημείωμα, υπογεγραμμένο από «Ισλαμικό Δικαστήριο» το οποίο απλώς βεβαίωνε το θάνατό της, χωρίς καμιά περισσότερη πληροφορία.

Τον περασμένο Ιανουάριο, οι Πεσμεργκά απελευθέρωσαν το χωριό και με τρόμο ανακάλυψαν τις φρικαλεότητες που συνέβαιναν εκεί.

Ειδική αστυνομία, έκανε περιπολίες και... μύριζε τους ανθρώπους που θεωρούσε ύποπτους, για να διαπιστώσει αν είχαν καπνίσει τσιγάρα, ενώ εξέταζε τις γυναίκες για να δει αν ήταν κατάλληλα καλυμμένα τα πόδια τους από τα παπούτσια!



Τα καταστήματα έπρεπε να κλείσουν τις ώρες της προσευχής και όσοι βρίσκονταν έξω, έπρεπε να συμμετάσχουν, αλλιώς υπήρχαν ποινές.

Όπως, έχει αποδειχτεί για πολλά φασιστικά καθεστώτα της ιστορίας, άνθρωποι που είχαν χαρακτηριστεί ως αντικαθεστωτικοί, συχνά πυκνά εξαφανίζονταν και οι θάνατοί τους γνωστοποιούνταν στο διαδίκτυο. 

Ένας ακτιβιστής, ο Αντνάν σχολίασε πως «Οι άνθρωποι τους μισούν, αλλά είναι απεγνωσμένοι, γιατί δεν βλέπουν κάποιον να τους συμπαραστέκεται σε περίπτωση που εξεγερθούν», ενώ ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος για να προστατεύσει τους οικείους του από αντίποινα.

Πρόσφυγες που κατάφεραν να ξεφύγουν από τις περιοχές που ελέγχονται από άντρες του ISIS, είπαν πως οι τζιχαντιστές έχουν προσπαθήσει να εφαρμόσουν το δικό τους είδος γραφειοκρατείας, όπως και τη δική τους μυστική αστυνομία.

Όλα τα έγγραφα του ISIS περιέχουν τη μαύρη σημαία, συνοδευόμενη από το ρητό «Το χαλιφάτο είναι το μονοπάτι του προφήτη», ενώ όσοι θέλουν να ταξιδέψουν σε περιοχές εκτός του ελέγχου του ISIS πρέπει να ζητούν την άδεια των διοικητών.



Στη Ράκα, που θεωρείται η πρωτεύουσα των κατακτημένων περιοχών, το ποδοσφαιρικό γήπεδο έχει μετατραπεί σε φυλακή και χώρο ανάκρισης, ενώ η κεντρική πλατεία της πόλης έχει αλλάξει όνομα σε Τζαχίμ ή Πλατεία Κόλασης, λόγω των εκτελέσεων που διεξάγονται εκεί, τα θύματα των οποίων παραμένουν για μέρες μετά θάνατον.

Η Χίσμπα, η μυστική αστυνομία, ξυλοκοπεί, οποιονδήποτε θεωρεί πως έχει «δυτικό κούρεμα» και όποιες γυναίκες δεν είναι «κατάλληλα ντυμένες», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Φυσικά δεν χρειάζεται να σχολιαστεί πως οτιδήποτε υπήρχε, που θύμιζε, έστω και σε μικρό ποσοστό, το πέρασμα του χριστιανισμού από αυτά τα μέρη, έχει εξαλειφθεί, ή τουλάχιστον έγινε προσπάθεια γι' αυτό.

Οι τζιχαντιστές μπορεί να αποχώρησαν από το χωριό Εσκί Μοσούλ και από άλλες περιοχές, μετά τις αποφασιστικές μάχες των Κούρδων Πεσμεργκά, όμως ο τρόμος των κατοίκων δεν έχει περάσει ακόμα, καθώς ο Μπιλάλ Αμπντουλάχ, κάτοικος του χωριού, είναι ένας από τους πολλούς που λένε, πως θα φυλάξουν την κάρτα μετάνοιας, για παν ενδεχόμενο στο μέλλον.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης