Άγνωστο αν θα εντοπιστούν ποτέ οι 276 απαχθείσες μαθήτριες από την Μπόκο Χαράμ

Άγνωστο αν θα εντοπιστούν ποτέ οι 276 απαχθείσες μαθήτριες από την Μπόκο Χαράμ

«Δεν υπόσχομαι ότι θα βρεθούν και θα επιστρέψουν σώα τα κορίτσια», λέει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νιγηρίας

Άγνωστο αν θα εντοπιστούν ποτέ οι 276 απαχθείσες μαθήτριες από την Μπόκο Χαράμ
Ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που οι άνδρες της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, η οποία πρόσφατα ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, απήγαγαν 276 μαθήτριες από το Τσιμπόκ της Νιγηρίας.

Άγνωστο παραμένει το σημείο κράτησής τους, καθώς κι η κατάστασή τους, ενώ σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστρίας τουλάχιστον 2.000 είναι οι γυναίκες συνολικά που έχουν απαχθεί το τελευταίο έτος.

Κλείσιμο
Στο μεταξύ, μαρτυρίες κοριτσιών που έχουν καταφέρει να δραπετεύσουν περιγράφουν σκηνές φρίκης στους χώρους κράτησης, ενώ γίνεται λόγος και για πολλές περιπτώσεις γυναικών που έχουν πουληθεί ως σκλάβες, αλλά και έχουν δοθεί σαν νύφες σε ισλαμιστές.

Οι ελπίδες για τον εντοπισμό τους χάνονται, με τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας, Μουχαμάντου Μπουχάρι να δηλώνει ότι δε μπορεί να υποσχεθεί την επιστροφή τους.

«Θα κάνω τα πάντα, αλλά δε μπορώ να υποσχεθώ ότι θα τις βρούμε και θα επιστρέψουν σπίτι τους», δήλωσε ο Μπουχάρι και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν τα κορίτσια από το Τσιμπόκ «μπορούν να σωθούν, καθώς η θέση τους παραμένει άγνωστη και όσο και να θέλω δε μπορώ να υποσχεθώ ότι θα τις βρούμε. Όμως, όπως λέω σε κάθε συγγενή και φίλο, η κυβέρνησή μου θα κάνει τα πάντα για να τις φέρει πίσω». Υπενθυμίζεται, πως ο προκάτοχός του, Γκούντλακ Τζόναθαν, είχε δεχθεί σφοδρή κριτική για την αδράνεια της κυβέρνησής του στην υπόθεση των κοριτσιών.



Στο μεταξύ, για να θυμίσουν πως έχει περάσει ένας χρόνος και δεν υπάρχει καμία πρόοδος στην υπόθεση, μία ομάδα 200 γυναικών θα πραγματοποιήσει πορεία στην Αμπούτζα, ζητώντας την απελευθέρωση των μαθητριών.

Την ίδια ώρα, η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία είχε δεχθεί επίθεση από τους Ταλιμπάν στο Πακιστάν γιατί διεκδικούσε το δικαίωμα στη μόρφωση, σε μήνυμά της υποσχέθηκε ότι τα κορίτσια αυτά δε θα ξεχαστούν ποτέ.

«Στο πρώτο έτος της αιχμαλωσίας σας, σας γράφω μήνυμα αλληλεγγύης, αγάπης και ελπίδας», έγραψε η Μαλάλα σε επιστολή της προς τις απαχθείσες νεαρές.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης