Τομά Πικετί: Ο Γάλλος οικονομολόγος είπε «όχι» στη Λεγεώνα της Τιμής

Τομά Πικετί: Ο Γάλλος οικονομολόγος είπε «όχι» στη Λεγεώνα της Τιμής

Αρνήθηκε να ενταχθεί στη λίστα με τα ονόματα που απαρτίζουν τη «Λεγεώνα της Τιμής» με το επιχείρημα ότι δεν είναι ο ρόλος της κυβέρνησης να αποφασίζει ποιος είναι αξιότιμος και ποιος όχι

Τομά Πικετί: Ο Γάλλος οικονομολόγος είπε «όχι» στη Λεγεώνα της Τιμής
Το 2012 βρισκόταν στο πλευρό του Σοσιαλιστή, Φρανσουά Ολάντ, σήμερα όμως, ο «ροκ σταρ» της οικονομίας, Τομά Πικετί, όχι μόνο επικρίνει δριμύτατα την οικονομική πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης αλλά και απορρίπτει την υποψηφιότητά του για την κορυφαία τιμητική διάκριση να γίνει μέλος της «Λεγεώνας της Τιμής». 

Ο 43χρονος Γάλλος οικονομολόγος, συγγραφέας του βιβλίου «Το κεφάλαιο του 21ου αιώνα», που έχει γίνει μπεστ σέλερ σε όλο τον κόσμο, είναι το «πρόσωπο της ημέρας» στον γαλλικό Τύπο με την απόφασή του να μην δεχθεί την τιμητική αυτή βράβευση από τον Γάλλο πρόεδρο. 

Κλείσιμο
Αρνήθηκε να ενταχθεί στη λίστα με τα ονόματα που απαρτίζουν τη «Λεγεώνα της Τιμής» με το επιχείρημα ότι δεν είναι ο ρόλος της κυβέρνησης να αποφασίζει ποιος είναι αξιότιμος και ποιος όχι. «Μόλις έμαθα ότι είμαι υποψήφιος για τη Λεγεώνα της Τιμής. Αρνούμαι την υποψηφιότητα γιατί δεν νομίζω ότι είναι ο ρόλος των κυβερνήσεων να αποφασίζουν ποιος είναι αξιότιμος. Θα ήταν καλύτερο να επικεντρωθούν οι πολιτικοί στην επιστροφή της ανάπτυξης στη Γαλλία και στην Ευρώπη», δήλωσε ο Πικετί. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρυσι, το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής είχε αρνηθεί να παραλάβει ο διάσημος σκιτσογράφος και δημιουργός κόμικς, Ζακ Ταρντί. Μεταξύ αυτών που έχουν αρνηθεί στο παρελθόν την εν λόγω τιμητική διάκριση είναι ο φιλόσοφος Ζαν Πολ Σαρτρ και το ζεύγος Κιουρί. Ο αποκαλούμενος από πολλούς «σύγχρονος Μαρξ» και «ροκ σταρ» της οικονομίας είχε ταράξει τα εκδοτικά νερά τον Απρίλιο του 2014 προκαλώντας την δυσφορία πολλών οικονομικών εφημερίδων με το τελευταίο πόνημά του που κυκλοφόρησε και στα ελληνικά. 

Στο βιβλίο του, υπό τον τίτλο: «Το κεφάλαιο τον 21ο αιώνα», ο Πικετί αμφισβητεί την αντίληψη ότι ζούμε μία αξιοκρατία, στην οποία ο βαθύς πλούτος κερδίζεται και αποτελεί δικαίωμα. Υπέρμαχος της αναδιανομής του πλούτου, ο Πικετί ανέπτυξε την άποψη ότι ο κόσμος επιστρέφει στον καπιταλισμό των κληρονομημένων περιουσιών και στη λογική ότι ο νικητής τα παίρνει όλα επισημαίνοντας ότι οι ανισότητες που έχουν δημιουργηθεί, θα οδηγήσουν σε κοινωνική έκρηξη με ανυπολόγιστες συνέπειες. Η θεωρία του δέχθηκε τα πυρά έγκριτων οικονομικών εφημερίδων όπως της «Wall Street Journal» και των «Financial Times» που έσπευσαν να αμφισβητήσουν τα στοιχεία που χρησιμοποίησε. 

Στο πλευρό του τάχθηκαν κορυφαίοι οικονομολόγοι όπως και οι βραβευμένοι με Νόμπελ Οικονομίας, Τζόζεφ Στίγκλιτς και Πολ Κρούγκμαν. Με διδακτορικό στο «London School of Economics», o Πικετί ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία 23 ετών ως επίκουρος καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης «ΜΙΤ». Μετά την επιστροφή του στη Γαλλία, ανέλαβε τη διεύθυνση της Οικονομικής Σχολής του Παρισιού στην οποία έδωσε πνοή αναλαμβάνοντας οικονομικές αναλύσεις. 

Στις προεδρικές εκλογές του 2007 ήταν οικονομικός σύμβουλος της νυν υπουργού Οικολογίας στην σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ενώ το 2012 βρισκόταν στο πλευρό του Ολάντ υποστηρίζοντας την πολιτική του. Σήμερα, όμως, του γυρνά την πλάτη...   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης