Λιβύη: H μία μετά την άλλη κλείνουν οι πρεσβείες στην Τρίπολη

Λιβύη: H μία μετά την άλλη κλείνουν οι πρεσβείες στην Τρίπολη

Βρετανία: Αναστέλλει τη λειτουργία της πρεσβείας της στη Λιβύη - Το Βουκουρέστι καλεί τους πολίτες του στη Λιβύη να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα

Λιβύη: H μία μετά την άλλη κλείνουν οι πρεσβείες στην Τρίπολη
Η επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή, με τις συγκρούσεις μεταξύ των αντίπαλων ομάδων στη λιβυκή πρωτεύουσα να κλιμακώνονται, οδήγησε αρκετές χώρες στην απομάκρυνση του διπλωματικού προσωπικού τους και στην αναστολή της λειτουργίας των πρεσβειών τους.

Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες πολλές χώρες, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, ζήτησαν από τους διπλωμάτες και τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ μόλις σήμερα, Σάββατο, η Βρετανία -από τις τελευταίες χώρες της Δύσης, των οποίων οι πρεσβείες τελούν ακόμη σε λειτουργία στην περιοχή- έκανε γνωστό ότι ζήτησε την αποχώρηση των διπλωματών και των πολιτών της, καθώς «ο κίνδυνος εμπλοκής τους στα διασταυρούμενα πυρά είναι πολύ μεγάλος», όπως έγραψε στον λογαριασμό του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο Βρετανός πρεσβευτής στη Λιβύη, Μάικλ Άρον.

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε από την Πέμπτη την αναστολή της λειτουργίας της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και το προσωπικό της, μαζί με Έλληνες και ξένους πολίτες μεταφέρθηκαν σήμερα με φρεγάτα του ΠΝ στον Πειραιά, ενώ Φιλιππίνες, Ολλανδία και Αυστρία προετοιμάζονται επίσης να απομακρύνουν το διπλωματικό τους προσωπικό από τη βορειοαφρικανική χώρα. 

Ο ΟΗΕ και η Τουρκία έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία των υπηρεσιών του και της πρεσβείας της, αντιστοίχως.


Βρετανία: Αναστέλλει τη λειτουργία της πρεσβείας της στη Λιβύη

Θα κλείσει την πρεσβεία της στην Τρίπολη η Βρετανία, στις 4 Αυγούστου, και θα μετακινήσει προσωρινά το διπλωματικό της προσωπικό στην Τυνησία ύστερα από την κλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα σε αντίπαλες ένοπλες ομάδες στη λιβυκή πρωτεύουσα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Η Βρετανία είναι μία από τις τελευταίες δυτικές χώρες της οποίας η πρεσβεία εξακολουθεί να λειτουργεί στην Τρίπολη ύστερα από δύο εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε αντίπαλες ένοπλες ομάδες που υποχρέωσαν τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Έθνη και τις διπλωματικές αποστολές άλλων ευρωπαϊκών χωρών να εγκαταλείψουν τη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής.

«Με επιφύλαξη αποφασίσαμε ότι πρέπει να αποχωρήσουμε και να αναστείλουμε προσωρινά τις λειτουργίες της πρεσβείας στη Λιβύη. Ο κίνδυνος να εμπλακούμε σε διασταυρούμενα πυρά είναι πολύ μεγάλος», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο βρετανός πρεσβευτής στη Λιβύη Μάικλ Άρον.

Οι συγκρούσεις που σημειώνονται στην Τρίπολη και στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης είναι οι σφοδρότερες μετά τον εμφύλιο του 2011 με τον οποίο ανατράπηκε, ύστερα από τέσσερις δεκαετίες στην εξουσία, ο Μουάμαρ Καντάφι.


Το Βουκουρέστι καλεί τους πολίτες του στη Λιβύη να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα

Η Ρουμανία ανακοίνωσε σήμερα ότι διατηρεί ανοικτή την πρεσβεία της στη Λιβύη, όμως κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν χωρίς καθυστέρηση τη χώρα εξαιτίας της «ανησυχητικής εξέλιξης της κατάστασης».

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας εξακολουθεί να αναλύει στενά την κατάσταση ασφαλείας της Λιβύη. Προς το παρόν η πρεσβεία της Ρουμανίας στην Τρίπολη παραμένει λειτουργική και εργάζεται για να προσφέρει βοήθεια και προστασία στους ρουμάνους πολίτες που βρίσκονται ακόμη στο έδαφος της Λιβύης», επισημαίνεται σε ανακοίνωση.

Παρόλα αυτά το Βουκουρέστι «συνιστά στους Ρουμάνους να αποφεύγουν οποιοδήποτε ταξίδι στη Λιβύη και σε αυτούς που βρίσκονται ήδη εκεί να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα». 

Πολλές χώρες, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν ήδη απομακρύνει τις διπλωματικές τους αποστολές από την Τρίπολη εξαιτίας των βίαιων συγκρούσεων που μαίνονται εκεί από τις 13 Ιουλίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης