Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βραζιλίας είναι η... παχυσαρκία

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βραζιλίας είναι η... παχυσαρκία

Το πιο σοβαρό πρόβλημα των Βραζιλιάνων, ίσως δεν θα έπρεπε να είναι ο αποκλεισμός τους από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, αλλά η παχυσαρκία...Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται ο καθηγητής βαριατρικής, Guilherme Cotta, που έχει την έδρα του στο Ρίο

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βραζιλίας είναι η... παχυσαρκία
Τα  συνολικά 4.750 καθίσματα σχεδιασμένα για υπέρβαρους, που υπάρχουν σε όλα τα γήπεδα της Βραζιλίας, είναι οι αδιάψευστοι μάρτυρες του σοβαρού προβλήματος της παχυσαρκίας  που είναι υπαρκτό στην χώρα  εδώ και μερικά χρόνια. Είναι τόσα πολλά τα υπέρβαρα άτομα στην Βραζιλία που η παχυσαρκία θεωρείται με νόμο αναπηρία! Και να σκεφτεί κανείς ότι κάποτε η χώρα ήταν γνωστή για τα ωραία κορμιά της, που λιάζονταν στις παραλίες!

Κλείσιμο


Ειδικότερα, το 2012 ένας στους επτά Βραζιλιάνους ήταν παχύσαρκος και ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι ΗΠΑ και το Μεξικό  έχουν περισσότερους παχύσαρκους από την Βραζιλία (σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού τους), η παχυσαρκία στην χώρα  εμπνέει ανησυχία εξαιτίας της ταχύτατης αύξησης που παρουσιάζει. Η Βραζιλία, που στο κοντινό παρελθόν υπήρξε «θύμα» του υποσιτισμού, με επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, σήμερα είναι ευάλωτη στην παχυσαρκία με αύξηση των καρδιακών νοσημάτων και του διαβήτη.



Ο καθηγητής βαριατρικής (ασχολείται με την νόσο της παχυσαρκίας), Guilherme Cotta, δηλώνει στο CNN, ότι παλαιότερα έβλεπε κατά μέσο όρο έναν ασθενή την εβδομάδα, ενώ τώρα οι ασθενείς του έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και τον επισκέπτονται πέντε με δέκα ασθενείς εβδομαδιαίως.

Ο Ricardo Uauy, καθηγητής διατροφής στο London School, για την Υγιεινή και την Τροπική Ιατρική, δηλώνει ότι παρόλο που η Βραζιλία είναι μια χώρα πολύ διαφορετική, πλούσια στον νότο και φτωχή στον βορά, με αυτόχθονες πληθυσμούς στην λεκάνη του Αμαζονίου, οι περισσότεροι κάτοικοι, εξαιτίας των χαμηλών εισοδημάτων, καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και σάκχαρα, που οδηγούν στην παχυσαρκία.

Παράλληλα, ο καθηγητής εξηγεί ότι ακόμα και οι απομακρυσμένοι αγροτικοί πληθυσμοί, όταν έχουν την αγοραστική ικανότητα, προτιμούν να καταναλώνουν επώνυμα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία προωθούν σε αυτούς εταιρείες όπως η Nestle, μέσω πλωτών σούπερ μάρκετ!

Παρόλο που το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι ορατό σε όλη την Λατινική Αμερική, η κυβέρνηση της Βραζιλίας δείχνει να ευαισθητοποιείται και έχει ανακοινώσει προγράμματα ενημέρωσης στα σχολεία για την σωστή διατροφή που περιλαμβάνουν και προμήθεια του 40% τουλάχιστον των ειδών διατροφής από τα τοπικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης