Κομισιόν: Σε «προχωρημένο στάδιο» οι συνομιλίες Κιέβου - Μόσχας για το φυσικό αέριο

Κομισιόν: Σε «προχωρημένο στάδιο» οι συνομιλίες Κιέβου - Μόσχας για το φυσικό αέριο

Οι δύο χώρες πρέπει μέχρι την Τετάρτη να αποδεχθούν τους όρους ενός συμβιβασμού με βάση τον οποίο η Ουκρανία θα κληθεί να καταβάλει σε μια πρώτη φάση 2 δισ. δολάρια στη ρωσική δημόσια επιχείρηση αερίου Gazprom

Δεκατρείς νεκροί σε συγκρούσεις στη Δυτική Σαχάρα
Κομισιόν: Σε «προχωρημένο στάδιο» οι συνομιλίες Κιέβου - Μόσχας για το φυσικό αέριο
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε τη Δευτέρα πως οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τις παραδόσεις του ρωσικού φυσικού αερίου βρίσκονται σε «προσωρημένο στάδιο», ενώ πρόσθεσε πως βλέπει «μια καλή πιθανότητα» να επιτευχθεί συμφωνία έως την 1η Ιουνίου.

«Έχουμε προχωρήσει αρκετά, έχουμε μια καλή ευκαιρία να καταλήξουμε σε μια συμφωνία έως την 1η Ιουνίου» υπογράμμισε ο Έτινγκερ μετά τις διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο στις οποίες συμμετείχαν ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ και ο ομόλογός του της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας Γιούρι Προντάν.

Κλείσιμο
Μέχρι την Τετάρτη ο συμβιβασμός
Εξάλλου, οι δύο χώρες πρέπει μέχρι την Τετάρτη να αποδεχθούν τους όρους ενός συμβιβασμού με βάση τον οποίο η Ουκρανία θα κληθεί να καταβάλει σε μια πρώτη φάση 2 δισ. δολάρια στη ρωσική δημόσια επιχείρηση αερίου Gazprom, εξήγησε ο Έτινγκερ, έως την Πέμπτη. Η πληρωμή αυτή αφορά σε ένα μέρος των προηγούμενων οφειλών της Ουκρανίας, που έχουν συσσωρευτεί, προς τη Gazprom, για παραδόσεις που δεν έχουν εξοφληθεί από τον Νοέμβριο του 2013.

Εάν αυτό επιτευχθεί εγκαίρως, οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν και πάλι την Παρασκευή με αντικείμενο την τιμή του φυσικού αερίου που θα ισχύσει για τις μελλοντικές παραδόσεις. Και όσον αφορά σε αυτό το ζήτημα «πιστεύω ότι μια συμφωνία είναι εφικτή» υπογράμμισε ο Έτινγκερ.

Σε δεύτερη φάση, ο όμιλος φυσικού αερίου της Ουκρανίας Naftogaz θα καταβάλει 500 εκατ.δολάρια στη Gazprom την 7η Ιουνίου, σύμφωνα με τους όρους της προκαταρκτικής συμφωνίας που καταρτίσθηκε σήμερα. «Η Ουκρανία είναι έτοιμη να αποπληρώσει το χρέος της εξ ολοκλήρου», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Προντάν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης