Ομπάμα: Νέες κυρώσεις σε «ανθρώπους - κλειδιά» και τομείς της ρωσικής οικονομίας

Ομπάμα: Νέες κυρώσεις σε «ανθρώπους - κλειδιά» και τομείς της ρωσικής οικονομίας

«Θα εξετάσουμε την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων, ακόμα και σε πρόσωπα - κλειδιά της κρίσης», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - «Παγώνουν» οι λογαριασμοί είκοσι Ρώσων αξιωματούχων και επιχειρηματιών

Ομπάμα: Νέες κυρώσεις σε «ανθρώπους - κλειδιά» και τομείς της ρωσικής οικονομίας

Λίγες ώρες από τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ δε θα εμπλακούν στρατιωτικά στην Ουκρανία, προτάσσοντας και πάλι τη διπλωματική οδό για την αντιπαράθεση της αμερικανικής κυβέρνησης με τη Ρωσία για το ζήτημα της Κριμαίας, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, πραγματοποίησε ομιλία σχετικά με τη διευρυμένη επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους αξιωματούχους.

«Τις τελευταίες ημέρες είμαστε πολύ ανήσυχοι για την κατάσταση στην Ουκρανία, έπειτα από το παράνομο δημοψήφισμα, την παράνομη προσάρτηση και τις απειλές σε Ουκρανούς πολίτες», δήλωσε ο Ομπάμα, επισημαίνοντας πως όλα τα παραπάνω αφορούν σε αποφάσεις της ρωσικής κυβέρνησης, οι οποίες έχουν απορριφθεί από τη διεθνή κοινότητα.

Κλείσιμο

Επομένως, εξήγησε ότι εξαιτίας των αποφάσεων αυτών «οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε περαιτέρω κυρώσεις, οι οποίες θα αφορούν περισσότερους Ρώσους αξιωματούχους, καθώς και σε τράπεζα που παρέχει υποστήριξη σε αυτούς τους αξιωματούχους».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι ο κόσμος παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία όσα πραγματοποιεί η Ρωσία και, τόνισε πως σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους «θα εξετάσουμε την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων, ακόμα και σε πρόσωπα - κλειδιά της κρίσης».

Όπως είπε, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που θα επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων σε τομείς της ρωσικής οικονομίας, καθώς τόνισε ότι οι χώρες δεν παραβιάζουν σύνορα απλώς επειδή είναι πιο ισχυρές και καλούνται να σέβονται την εδαφική ακεραιότητα.

Την ίδια ώρα εξέφρασε την ελπίδα το ΔΝΤ να προχωρήσει για ένα πακέτο ενίσχυσης για την Ουκρανία, ενώ τόνισε ότι οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία συνεχίζονται, αλλά επανέλαβε ότι η Ρωσία έχει στη διάθεσή της ένα διαφορετικό μονοπάτι για την επίλυση της κρίσης, εννοώντας το διάλογο και τη διπλωματία.

«Οι Ρώσοι και ο κύριος Πούτιν πρέπει να γνωρίζει ότι οι Ουκρανοί δεν πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία. Οι Ουκρανοί πολίτες πρέπει να επιλέξουν μόνοι τους για το μέλλον τους. Αυτό θα γίνει μόνο αν η Ρωσία θα αναγνωρίσει αυτό το δικαίωμα στους πολίτες», συμπλήρωσε πριν ολοκληρώσει την ομιλία του και αναχωρήσει για ταξίδι στη Φλόριντα.

Την περασμένη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους αξιωματούχους και είχε προειδοποιήσει ότι «περαιτέρω προκλήσεις» θα «οδηγήσουν μόνο σε μεγαλύτερη απομόνωση της Ρωσίας».

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, στη λίστα όσων πρόκειται να επιβληθούν κυρώσεις, αναφέρονται 20 ονόματα, εκ των οποίων ο Αλεξέι Γκρομόφ, αντιπρόεδρος της προεδρικής υπηρεσίας στο Κρεμλίνο, ο Σεργκέι Ιβανόφ, κορυφαίο στέλεχος της προεδρικής διοίκησης, ο Σεργκέι Ναρίσκιν, εκπρόσωπος της Κρατικής Δούμας, καθώς και οι επιχειρηματίες Αρκάντι και Μπόρις Ρότενμπεργκ, για τους οποίους απαγορεύεται κάθε συναλλαγή σε δολάρια και παγώνουν οι λογαριασμοί τους. Την ίδια στιγμή η τράπεζα στην οποία αναφέρθηκε ο Ομπάμα, είναι η Bank Rossiya, η οποία θα «παγώσει από δολάρια», όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης