Τι φέρνει για την Ελλάδα η νέα γερμανική κυβέρνηση

Τι φέρνει για την Ελλάδα η νέα γερμανική κυβέρνηση

Πλέον ο Σόιμπλε θα πρέπει να δίνει αναφορά στον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών

Τι φέρνει για την Ελλάδα η νέα γερμανική κυβέρνηση
Στο "υπ' αριθμόν 2" της γερμανικής κυβέρνησης, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, θα πρέπει να λογοδοτεί στο εξής ο ισχυρός σύμμαχος της Άνγκελα Μέρκελ και υπουργός Οικονομικών στον "Μεγάλο Συνασπισμό", Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το γεγονός ότι ο Σόιμπλε θα πρέπει πλέον να δίνει... αναφορά στον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών για το τι κάνει, αναμένεται να αποδυναμώσει ως ένα βαθμό την βαρύτητα των αποφάσεων του αχτύπητου δίδυμου "Μέρκελ - Σόιμπλε". Πάντως, για τη χώρα μας δεν θα πρέπει να περιμένουμε θαύματα, αν και οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η στάση της Μέρκελ ειδικά στα ευρωπαϊκά θέματα και την ευρωκρίση, ενδέχεται να μαλακώσει.

Η σιδηρά κυρία της Γερμανίας, αφού θα συγκυβερνήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι θέλουν ένα αναπτυξιακό συμπλήρωμα στη δημοσιονομική πειθαρχία, θα πρέπει να βάλει λίγο νερό στο κρασί της, όμως, η δημοσιονομική πειθαρχία θα παραμείνει βασική σταθερά και της νέας κυβέρνησης.

Κλείσιμο
«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα του ευρώ και όσα είναι σημαντικά στην Ευρώπη», είπε χθες η Μέρκελ παρουσιάζοντας τη νέα κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας πως το δεξί της χέρι θα έχει σημαντικότατο ρόλο στον "Μεγάλο Συνασπισμό".

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επιβραβεύτηκε γενναία για την συγκατοίκηση του κόμματός του στην κυβέρνηση αναλαμβάνοντας εκτός από αντικαγκελάριος και το υπερυπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας. Από την θέση αυτή, θα κληθεί να φέρει σε πέρας τη δύσκολη αποστολή της μετάβασης από την πυρηνική ενέργεια στις ανανεώσιμες πηγές, χωρίς ωστόσο να υπονομεύσει το βιομηχανικό «εκτόπισμα» της Γερμανίας, το οποίο, όπως δήλωσε χθες ο ίδιος, θα πρέπει να παραμείνει «ισχυρό και αξιόπιστο».

Την ίδια ώρα, ο γερμανικός Τύπος κάνει λόγο για... υποβάθμιση του Γιεργκ Ασμουσεν οποίος από το ΕΚΤ , έγινε βοηθός της Σοσιαλδημοκράτισσας, Αντρεα Νάλες. Προτού ακουστεί εκ νέου το όνομα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών, ο Ασμουσεν ήταν φαβορί για το αξλιωμα. Ο Ασμουσεν , ως υφυπουυργός Εργασίας, θα βοηθήσει την 43χρονη Νάλες να εφαρμόσει την θέσπιση για πρώτη φορά στη Γερμανία του κατώτατου μισθού στα 8,50 ευρώ/ την ώρα. Πάντως, η η τοποθέτηση του πρώην μέλους του Διευθυντηρίου της ΕΚΤ, στη θέση του υφυπουργού Εργασίας, με αφεντικό την πρώην γενική γραμματέα των Σοσιαλδημοκρατών, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση στη Γερμανία. Η νέα υπουργός Εργασίας της Γερμανίας ανήκει στην αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών και έχει ασκήσει εντονότατη κριτική στη μεταρρυθμιστική «Ατζέντα 2010".

Από την πλευρά του, το Reuters αναφέρεται στην ανάληψη του υπουργείου Αμυνας για πρώτη φορά από μία γυναίκα. Η πρώην υπουργός Εργασίας, Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι ένα από τα γερά χαρτιά των Χριστιανοδημοκρατών, που είχε κάνει κάνει μάλιστα πριν από χρόνια την άσεμνη χειρονομία αλά Στάινμπρουκ με το προτεταμένο δάκτυλο ποζάροντας στο εξώφυλλο εφημερίδας. Η γοητευτική Ούρσουλα μπορεί να βρέθηκε στο συγκεκριμένο υπουργείο όμως, όπως επισημαίνουν οι γερμανικές εφημερίδες, δεν έλαβε το ...δακτυλίδι από την Μέρκελ . Η Γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε να ορίσει διάδοχό στην ηγεσία του κόμμματός της σε περίπτωση που η ίδια δεν διεκδικήσει τέταρτη θητεία.

Δεν είναι τυχαίο , υποστηρίζει η "Frankfurte Allgemeine", πως η Ούρσουλα, γυναικολόγος στο επάγγελμα και μητέρα επτά παιδιών, έχει μεγάλη απήχηση στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών και πολλές φιλοδοξίες γεγονός που πιθανότατα φοβήθηκε η Μέρκελ και δεν την άφησε να σταθεί στο πλευρό της, ως αντικαγκελάριος.

Το υπουργείο Καγκελαρίας αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Πέτερ Αλτμάιερ, μετά την απροσδόκητη αποχώρηση του Ρόναλντ Ποφάλα από τον πολιτικό στίβο. Ο Ποφάλα, υπουργός παρά τη Καγκελαρία, αρμόδιος και για θέματα υπηρεσιών πληροφοριών, ήταν το δεξί χέρι της Μέρκελ και η αιφνίδια αποχώρησή του είναι ένα μεγάλο αίνιγμα για τους πολιτικούς αναλυτές.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σήμερα προβλέπεται να υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και αύριο αναμένεται να γίνει στη γερμανική βουλή η εκλογή της Μέρκελ για μια τρίτη θητεία στην καγκελαρία, καθώς και να πραγματοποιηθεί το πρώτο υπουργικό συμβούλιο. Μεθαύριο, η Μέρκελ ετοιμάζει βαλίτσες για Παρίσι, όπου εκεί θα την υποδεχτεί με ανοιχτές αγκάλες ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης