Στο σφυρί χρυσό μετάλλιο του Τζέσε Όουενς

Στο σφυρί χρυσό μετάλλιο του Τζέσε Όουενς

Ο Αφροαμερικανός θρύλος των Ολυμπιακών Αγώνων το κατέκτησε μπροστά στο Χίτλερ,
το 1936 στο Βερολίνο

Στο σφυρί χρυσό μετάλλιο του Τζέσε Όουενς
Το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο που κατέκτησε ο Τζέσε Όουενς, στο Βερολίνο το 1936, βγαίνει σε δημοπρασία τις επόμενες μέρες

Ετοιμάζονται να... κονταροχτυπηθούν για να αποκτήσουν ένα από τα τέσσερα μετάλλια του Τζέσε Όουενς οι φανατικοί συλλέκτες ολυμπιακών κειμηλίων. Το μετάλλιο, για το οποίο θα κληθούν να υποβάλουν προσφορές, κατέκτησε ο Τζέσε Όουενς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936.

Κλείσιμο
Η SCP Auctions που ειδικεύεται σε δημοπρασίες αθλητικών αναμνηστικών εξασφάλισε ένα από τα τέσσερα χρυσά μετάλλια που κατέκτησε ο Τζέσε Όουενς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 και θα το θέσει σε πλειστηριασμό που θα διαρκέσει από τις 20 Νοεμβρίου μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, ενώ ο οίκος δημοπρασιών που έχει στην κατοχή του το μετάλλιο δεν μπορεί να υπολογίσει το ποσό των χρημάτων που θα πρέπει να καταβάλλει κάποιος για να το αποκτήσει.



Σύμφωνα με τον επικεφαλής της SCP Auctions Ντέιβιντ Κόλερ, το μετάλλιο μπορεί να πουληθεί για περισσότερα από ένα εκατ. δολάρια -περίπου 750.000 ευρώ- γιατί η οικογένεια του Όουεν δεν γνωρίζει πού βρίσκονται τα υπόλοιπα τρία μετάλλια!

«Περιμένουμε μία καλή συμφωνία από το εξωτερικό και ίσως δούμε προσφορές από διάφορα ιδρύματα. Πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό αναμνηστικό. Πρόκειται για ένα κομμάτι ιστορίας», υπογράμμισε ο Κόλερ.
Το μετάλλιο

Ο Αφροαμερικανός Όουενς είχε κατακτήσει χρυσά μετάλλια στα 100 μ., 200 μ., 4Χ100 μ. και στο άλμα εις μήκος, ενώπιον του Αδόλφου Χίτλερ, καταρρίπτοντας το μύθο του για την ανωτερότητα της Άριας Φυλής. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι γνωστό από ποιο αγώνισμα είναι αυτό το μετάλλιο.

Η ιστορία του μεταλλίου είναι περίπλοκη καθώς ο Όουενς χάρισε το μετάλλιο στον καλλιτέχνη Μπιλ Ρόμπινσον μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, επειδή ο τελευταίος έδωσε μαθήματα χορού στον Όουενς. Το μετάλλιο βρισκόταν στην κατοχή της χήρας του Ρόμπινσον!

Για την ιστορία, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για αναμνηστικό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν τα 655.000 ευρώ που πλήρωσε το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» για να αποκτήσει το ασημένιο κύπελλο που απονεμήθηκε στο μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη, μετά τη νίκη του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης