Μάρτιν Σουλτς: Γιατί θέλω να γίνω πρόεδρος της Κομισιόν

Μάρτιν Σουλτς: Γιατί θέλω να γίνω πρόεδρος της Κομισιόν

«Στόχος μου δεν είναι μία κεντροδεξιά Ευρώπη αλλά ούτε μία κεντροαριστερά Ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου

Μάρτιν Σουλτς: Γιατί θέλω να γίνω πρόεδρος της Κομισιόν
 
Το ευρωπαικό του όραμα αλλά και τους λόγους για τους οποίους διεκδικεί το αξίωμα του επικεφαλής της Κομισιόν ανέλυσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα "Le Monde", λίγες ώρες πριν μεταβεί στην Αθήνα, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου με θέμα: «Ο Νότος για την Ανάπτυξη».

Η άφιξη του Σουλτς στη χώρα μας έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί πραγματοποιείται λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές και την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε από την Ελλάδα. Ο πρόεδρος του Ευρκοινοβουλίου θα έχει συνάντηση σε λίγη ώρα (1.30 μ.μ.) με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ευάγγελο Βενιζέλο.  
Κλείσιμο

Στη συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα, ο κύριος Σουλτς εξήγησε τους λόγους για τους οποίους κατεβαίνει υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν φιλοδοξώντας να είναι ο διάδοχος του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.  

«Στόχος μου δεν είναι μία κεντροδεξιά Ευρώπη αλλά ούτε μία κεντροαριστερά Ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου. 

«Οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις έχουν ανάγκη από έναν ανταγωνισμό για να αντιμετωπίσουν το ευρωπαικό τους όραμα. Δεν θα πρέπει να αμβλύνουμε την αντιπαράθεση μεταξύ φιλεοευρωπαϊστών και ευρωσκεπτικιστών. Θα πρέπει να προσφέρουμε μία επιλογή ανάμεσα στην Ευρώπη της κεντροδεξιάς και στην Ευρώπη της κεντροαριστεράς, ανάμεσα σε μία φιλελεύθερη Ευρώπη και μία σοσιαλιστική Ευρώπη,  για να βοηθήσουμε στον εκδημοκρατισμό της», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το αν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες για τον σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού, θα στηρίξει την υποψήφιότητά του με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ο Σουλτς εξέφρασε την έκπληξή του.

«Δύσκολα θα μπορούσα να φανταστώ ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα ψήφιζε υπέρ ενός Σοσιαλιστή. Θα ήταν παγκόσμια πρωτιά. Πάντως, δεν πιστεύω ότι το SPD και το CDU θα λάβουν θέση για την προεδρία της Κομισιόν στο πλαίσιο των διαβουλεύσεών τους για την δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού», είπε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. 

«Στόχος της υποψηφιότητάς μου είναι να προσπαθήσω να ανακατευθύνω την Ευρώπη», υπογράμμισε κι επεσήμανε ότι, σήμερα υπάρχει δυσπιστία  των πολιτών απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. 

«Οι πολίτες έχουν την αίσθηση ότι η Ευρώπη δεν είναι είναι δίκαιη, ότι υπόσχεται πολλά από τα οποία δεν τηρεί. Θα προσπαθήσω να βοηθήσω στην σύγκλιση της ευρωπαικής ιδέας και των προσδοκιών των πολιτών». 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου μίλησε επίσης για τα βασικά σημεία του προγράμματός του. 

«Έχουμε ανάγκη από έναν συνδυασμό μεταξύ μίας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής διαρκείας και ενός σχεδίου οικονομικής ρελάνς από τις στρατηγικές  επενδύσεις και τον αγώνα ενάντια στο ανεργία των νέων», υποστήριξε.

Στην ερώτηση, «Ποιος θα πρέπει να ειναι ο ρόλος των ευρωπαϊκών θεσμών», ο Σουλτς θεωρεί πως το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι εκεί για να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία κι ότι για οποιαδήποτε απόφαση απαιτείται κοινοβουλευτική συναίνεση.

«Εάν δηλαδή το δούμε ανταγωνιστικά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να έπεται των αποφάσεων της Ευρωπαικής Επιτροπής. Κάθε μέτρο που αφορά την ευρωζώνη, θα πρέπει επίσης να ελέγχεται και από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, είναι αναγκαίο, η Ευρωπαική Επιτροπή που έχει το μονοπώλιο της πρωτοβουλίας, να θεσμοθετεί δημοκρατικά. Για το λόγο αυτό είμαι υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν», τόνισε.  

Το διεθνές συνέδριο στο οποίο είναι κεντρικός ομιλητής ο κύριος Σουλτς, υπό τον τίτλο «Ο Νότος για την Ανάπτυξη» διοργανώνει το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Η πρωτοβουλία των έξι γραφείων χωρών που έχουν γονατίσει από τον οικονομικό Γολγοθά βασίζεται στο τρίπτυχο «Ανάπτυξη - Οικονομία - Εργασία» και σηματοδοτεί την πρώτη προσπάθεια των χωρών του Νότου να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της κρίσης και την άρση των αδιεξόδων.

Στο συνέδριο, εκτός του Μάρτιν Σουλτς, συμμετέχουν  αρκετοί Έλληνες ευρωβουλευτές, όπως η Άννυ Ποδηματά, ο Νίκος Χουντής και η Συλβάνα Ράπτη, καθώς και ευρωβουλευτές από τις έξι συμμετέχουσες χώρες.

Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. 

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν το απόγευμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης