Στην αντιπολίτευση ο Γιούνκερ έπειτα από 18 χρόνια

Στην αντιπολίτευση ο Γιούνκερ έπειτα από 18 χρόνια

Παρότι κέρδισε τις εκλογές οι αντίπαλοί του συσπειρώθηκαν - «Αυτή είναι η τελευταία μου εμφάνιση ως πρωθυπουργός. Οι υπόλοιποι έχουν συμφωνήσει», δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός

Στην αντιπολίτευση ο Γιούνκερ έπειτα από 18 χρόνια

Μπορεί στις εκλογές της περασμένης Κυριακής το κόμμα του να αναδείχθηκε πρώτο, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν του εξασφαλίζει την πρωθυπουργία. Ο λόγος για τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αν και με το κόμμα του CSV συγκέντρωσε 33,7% των ψήφων και 23 έδρες, αφήνοντας πίσω του τους σοσιαλδημοκράτες του LSAP με 20,2%, δε θα βρίσκεται στη κυβέρνηση.

Οι άλλοτε εταίροι του Γιούνκερ, τον περίμεναν στη γωνία μετά το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων από τη μυστική υπηρεσία του Λουξεμβούργου SREL.

Κλείσιμο

Έτσι, τα κόμματα των Φιλελευθέρων, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων διαπραγματεύονται για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, χωρίς να συμμετέχει σε αυτή ο Γιουνκερ.

Έπειτα από 18 συναπτά έτη πρωθυπουργίας, λοιπόν, το Μεγάλο Δουκάτο θα μείνει…ορφανό, με τον «σκληρό» να τοποθετείται πλέον στην αντιπολίτευση.

Ο Γιούνκερ σε δηλώσεις του υποστήριξε: «Αυτή είναι η τελευταία μου εμφάνιση ως πρωθυπουργός. Οι υπόλοιποι έχουν συμφωνήσει».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα τρία κόμματα έχει βρεθεί ήδη κοινός πολιτικός και προγραμματικός στόχος, ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Βέβαια, οι περισσότεροι αναρωτιούνται ποια θα είναι η επόμενη ημέρα χωρίς τον βετεράνο πολιτικό στα ηνία της κυβέρνησης, ενώ ήδη γίνεται λόγος για τον επόμενο πρωθυπουργό.

Φαίνεται, πάντως, πως ήδη τα μέλη του νέου…«ménage a trois» έχουν καταλήξει στον επικεφαλής των Φιλελεύθερων, Ξαβιέ Μπέτελ, τον δήμαρχο δηλαδή της πόλης του Λουξεμβούργου.

Την ίδια ώρα, στενός συνεργάτης του Γιούνκερ δήλωσε πως ο απερχόμενος πρωθυπουργός ήταν προετοιμασμένος για το αποτέλεσμα, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι το τέλος του δρόμου για εκείνον. Θα εξακολουθήσει να είναι μέλος του Κοινοβουλίου και μπορεί να επιχειρήσει να έχει έναν σημαντικό διεθνή ρόλο…θα δούμε».

Πάντως, σε ερώτηση δημοσιογράφου λίγη ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, σχετικά με το αν έχει φιλοδοξίες να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γιούνκερ απάντησε: «Όχι, όχι, όχι. Το έχω κάνει σαφές ότι δεν έχω τέτοιες φιλοδοξίες. Δεν βλέπω ένα μέλλον στις Βρυξέλλες. Ελπίζω ότι το μέλλον μου θα είναι στο Λουξεμβούργο».

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης