Αίγυπτος: Εσφαλμένη απόφαση το «πάγωμα» βοήθειας από τις ΗΠΑ

Αίγυπτος: Εσφαλμένη απόφαση το «πάγωμα» βοήθειας από τις ΗΠΑ

Ως απάντηση στις επιχειρήσεις καταστολής κατά των υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Δεν υπάρχει νέο παραδικαστικο, λένε οι δικαστές
Αίγυπτος: Εσφαλμένη απόφαση το «πάγωμα» βοήθειας από τις ΗΠΑ
Την απόφαση των ΗΠΑ να διακόψουν τη χορήγηση μέρους της στρατιωτικής και οικονομικής τους βοήθειας προς την υποστηριζόμενη από τον στρατό κυβέρνησή καταδίκασε σήμερα η Αίγυπτος.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελατί δήλωσε σε αιγυπτιακό ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι η απόφαση -που ήρθε ως απάντηση στις επιχειρήσεις καταστολής κατά των υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας- ήταν εσφαλμένη και τόνισε ότι η Αίγυπτος δεν θα ενδώσει στην αμερικανική πίεση και συνεχίζει την πορεία της προς τη δημοκρατία όπως έχει οριστεί από τον οδικό χάρτη.

Κλείσιμο
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσημα χθες το πάγωμα μέρους της βοήθειάς τους προς την Αίγυπτο, αντιδρώντας στην καταστολή που είχε στόχο τους υποστηρικτές του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, η δίκη του οποίου "για υποκίνηση σε ανθρωποκτονία" θα αρχίσει στις 4 Νοεμβρίου.

Με την επανεξέταση της αμερικανικής βοήθειας -1,5 δισεκατομμύριο δολάρια από το οποίο το 1,3 δισεκατομμύριο για στρατιωτική βοήθεια κάθε χρόνο- σταματά η προμήθεια βαρέος αμυντικού εξοπλισμού και η οικονομική βοήθεια στην κυβέρνηση "εν αναμονή μιας αξιόπιστης προόδου προς μια δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση", ανακοίνωσε χθες η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Πσάκι.

Τον Ιούλιο, μετά την αποπομπή του ισλαμιστή προέδρου από τον στρατό, διορίστηκε μεταβατική κυβέρνηση που παρουσίασε έναν οδικό χάρτη βάσει του οποίου η χώρα θα οδηγηθεί σε δίκαιες εκλογές. Ωστόσο η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων υποστηρικτών του Μόρσι που ακολούθησε, ήταν αιτία να ασκηθούν πιέσεις στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να περιορίσει την βοήθεια που δίδεται στον Κάιρο. Στα μέσα Αυγούστου οι ΗΠΑ ακύρωσαν ήδη κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Αίγυπτο και ανέβαλαν την παράδοση τεσσάρων αεροσκαφών F-16 στον στρατό της.

Η Ουάσινγκτον ουδέποτε χαρακτήρισε την ανατροπή του Μόρσι "πραξικόπημα", κάτι που θα την ανάγκαζε νομικά να διακόψει την βοήθεια αλλά καταδίκασε την καταστολή, ζήτησε την απελευθέρωση του πρώην προέδρου, την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών το 2014.

Ανάμεσα στο εξοπλισμό που δεν θα παραδοθεί πλέον στον αιγυπτιακό στρατό είναι ελικόπτερα Απάτσι, μαχητικά F-16, πύραυλοι Harpoon ή εξαρτήματα αρμάτων εφόδου Α1/Μ1 Abrams, διευκρίνισαν οι αμερικανοί αξιωματούχοι. Το πάγωμα αυτό δεν θα είναι μόνιμο, πρόσθεσαν χωρίς να δώσουν στοιχεία ακριβή στοιχεία για το ύψος της βοήθειας που πάγωσε και περιορίστηκαν να υπογραμμίσουν ότι η αξία των εξοπλισμών αυτών ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης