Πώς είδαν το θρίαμβο της Μέρκελ γαλλικές πολιτικές δυνάμεις

Πώς είδαν το θρίαμβο της Μέρκελ γαλλικές πολιτικές δυνάμεις

Ενθουσιασμός από τη δεξιά - Έμφαση στη συνέχιση της γαλλογερμανικής συνεργασίας από την κεντροαριστερά

Απετράπη αυτοκτονία  38χρονου μέσω διαδικτύου!
Πώς είδαν το θρίαμβο της Μέρκελ γαλλικές πολιτικές δυνάμεις


Με ενθουσιασμό αντιμετώπισε η γαλλική δεξιά τον θρίαμβο της Άνγκελα Μέρκελ, ενώ η κεντροαριστερά έδωσε έμφαση από την πλευρά της στη συνέχιση της γαλλογερμανικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην άνοδο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στάθηκε η ηγέτις της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Κλείσιμο
Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές δηλώσεις αρχηγών και ηγετικών στελεχών των γαλλικών κομμάτων:

* Ζαν Φρανσουά Κοπέ, πρόεδρος του κόμματος UMP, της αξιωματικής αντιπολίτευσης (δεξιά): «Η γλώσσα της αλήθειας που μίλησε η καγκελάριος καθ' όλη την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας γοήτευσε τους εκλογείς, που έχουν επίγνωση ότι μόνο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επιτρέπουν την οικονομική ευημερία. Το SPD, ο γερμανικός σύμμαχος του Φρανσουά Ολάντ, που υποστήριζε την αύξηση των φόρων, υπέστη μια σκληρή ήττα».


* Φρανσουά Φιγιόν, αναπληρωτής πρόεδρος του UMP, πρώην πρωθυπουργός: «Η αδιαμφισβήτητη επιτυχία της (Άγγελας Μέρκελ) επιβραβεύει την πορεία μιας γυναίκας πολιτικού που εμμένει σθεναρά στις πεποιθήσεις της, καθώς και την αποτελεσματική δράση μιας καγκελαρίου. Αυτή η νίκη δίνει την ευκαιρία σε Γαλλία και Γερμανία για να δώσουν από κοινού νέα ώθηση στην ΕΕ. Η Άγγελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ έχουν την ευθύνη να ξαναδώσουν στην Ευρώπη την σωστή τροχιά και να προωθήσουν σχέδια που σήμερα απουσιάζουν».

* Αρλέμ Ντεζίρ, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο SPD (Σοσιαλδημοκράτες), για το θαρραλέο αγώνα τους για την κοινωνική πρόοδο που έδωσαν με την προεκλογική τους εκστρατεία, όπως το θέμα του ελάχιστου κατώτατου μισθού. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας τα επόμενα χρόνια (…). Να υπενθυμίσω την προσήλωση των σοσιαλιστών στη φιλία ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία, καθώς και στην ανάγκη μιας ισχυρής γαλλογερμανικής "ατμομηχανής" στην υπηρεσία της Ευρώπης».

* Φρανσουά Μπαϊρού, πρόεδρος του κεντρώου κόμματος MODEM : «Αυτή η άνευ προηγουμένου νίκη ενός γερμανού ηγέτη από την εποχή της επανένωσης αποδεικνύει ότι το θάρρος και οι ισχυρές πεποιθήσεις μπορούν να υποστηριχθούν από τους πολίτες, ακόμη και σε περίοδο κρίσης. Ένας ισχυρός ηγέτης που δεν κάνει την παραμικρή υποχώρηση όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και την απαραίτητη (δημοσιονομική) πειθαρχία καταφέρνει μια πλατιά συσπείρωση γύρω του».

* Μαρίν Λεπέν, πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου : «Με ανυπομονησία περιμένω να δω τι θα κάνει (η καγκελάριος Μέρκελ). Κατά την εκστρατεία της, άφησε στο περιθώριο ορισμένα σημαντικά προβλήματα, παρά το ότι πολλοί Γερμανοί είναι αντίθετοι με τη συνέχιση των προγραμμάτων "διάσωσης" (σ.σ. του δανεισμού χωρών του ευρώ που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους), τα οποία ήδη έχουν κοστίσει στη Γαλλία 72 δισεκ. ευρώ και την επιδείνωση του (δημοσίου) χρέους (της). Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι η επιτυχία της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), του αντιευρωπαϊκού κόμματος που δημιουργήθηκε πριν από έξι μήνες και σχεδόν κατάφερε να μπει στην Μπούντεσταγκ. Αυτό δείχνει ότι τα πράγματα αλλάζουν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης