Η πρώτη εμπορική συμφωνία της ΕΕ με χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας πρό των πυλών

Η πρώτη εμπορική συμφωνία της ΕΕ με χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας πρό των πυλών

Ευρωπαϊκή Ένωση και Σιγκαπούρη είναι πολύ κοντά στην υπογραφή ιστορικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου

Η πρώτη εμπορική συμφωνία της ΕΕ με χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας πρό των πυλών

Η ΕΕ και η Σιγκαπούρη ετοιμάζονται σήμερα να δώσουν ώθηση στην οικονομική σχέση τους μονογράφοντας μια συμφωνία που είναι η πρώτη εμπορική συμφωνία της ΕΕ με χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

«Παρουσιάζουμε σήμερα μια από τις πιο συνολικές συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου που έχουν γίνει ποτέ και την υποβάλλουμε στις αντίστοιχες αρχές μας για έγκριση», αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ Ρούμπερτ Σλέγκελμιλχ.
Κλείσιμο

Από ευρωπαϊκής πλευράς, η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης Κ. Σανμουγκάμ μίλησε αυτό το μήνα σε σύνοδο του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο και υπογράμμισε τη θέση της Σιγκαπούρης ως «σημαντικού επενδυτικού και εμπορικού εταίρου της ΕΕ», αναφέρει το υπουργείο.

Η Σιγκαπούρη είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ στην Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), καθώς το διμερές εμπόριο ανήλθε το 2012 στα 51,8 δισεκ. ευρώ.

Η ΕΕ έχει ανακοινώσει πως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα αυξήσει τις εξαγωγές της στη Σιγκαπούρη κατά περίπου 1,4 δισεκ. ευρώ σε μια δεκαετία, ενώ η Σιγκαπούρη θα δει τις δικές της εξαγωγές προς την ΕΕ να αυξάνονται κατά περίπου 3,5 δισεκ. ευρώ.

«Αυτό είναι επίσης το πρώτο βήμα προς την εγκαθίδρυση στενότερων οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο μεγάλες ολοκληρωμένες περιφέρειες του κόσμου, την ASEAN και την ΕΕ, και τους 1,1 δισεκ. πολίτες τους», δήλωσε ο Σλέγκελμιλχ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης