Ν. Αφρική: Η αστυνομία είπε ψέμματα για τα γεγονότα στο μεταλλωρυχείο στη Μαρικάνα

Ν. Αφρική: Η αστυνομία είπε ψέμματα για τα γεγονότα στο μεταλλωρυχείο στη Μαρικάνα

Για τις συνθήκες που την οδήγησαν να ανοίξει πυρ εναντίον των απεργών  με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 34 μεταλλωρύχοι- Λάβαμε έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η εκδοχή της αστυνομίας για τα γεγονότα στο ορυχείο Μαρικάνα (…) δεν συνάδει με την αλήθεια», αναφέρει η Επιτροπή

Υπό έλεγχο όλες οι πυρκαγιές σε Ισπανία - Πορτογαλία
Ν. Αφρική: Η αστυνομία είπε ψέμματα για τα γεγονότα στο μεταλλωρυχείο στη Μαρικάνα
Η Νοτιοαφρικανική Επιτροπή Έρευνας για τη δολοφονία 34 μεταλλωρύχων στη Μαρικάνα από τις δυνάμεις ασφαλείας το 2012 κατηγόρησε σήμερα την αστυνομία της χώρας ότι είπε ψέματα για τις συνθήκες που την οδήγησαν να ανοίξει πυρ εναντίον των απεργών.

«Λάβαμε έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η εκδοχή της αστυνομίας για τα γεγονότα στο ορυχείο Μαρικάνα (…) δεν συνάδει με την αλήθεια», αναφέρει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των εγγράφων αυτών.

Κλείσιμο
Η Επιτροπή αναφέρεται σε αποδεικτικά στοιχεία τα οποία προφανώς η αστυνομία απέκρυψε από τους ερευνητές και σε παραποιήσεις εγγράφων που έγιναν μετά το συμβάν.

Στις 16 Αυγούστου 2012 η αστυνομία της Νότιας Αφρικής συγκρούστηκε με απεργούς μεταλλωρύχους της βρετανικής εταιρείας Lonmin και άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στο ορυχείο πλατίνας Μαρικάνα.

Το κεντρικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουν οι ερευνητές είναι αν οι αστυνομικοί δικαιολογημένα ισχυρίζονται ότι βρίσκονταν σε νόμιμη άμυνα όταν τους δόθηκε η εντολή να πυροβολήσουν με πραγματικές σφαίρες.

Μετά το συμβάν νοτιοαφρικανοί δημοσιογράφοι και μάρτυρες είχαν δηλώσει ότι η αστυνομία είχε κυνηγήσει κάποια από τα θύματα τα οποία πυροβολήθηκαν στην πλάτη ή από κοντινή απόσταση.

Οι πρώτες έρευνες επιβεβαίωσαν κάποιες από αυτές τις καταγγελίες, όμως η επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας της Νότιας Αφρικής Ρία Φιγιέγκα εξακολουθεί να υπεκφεύγει και δεν έχει παραδεχθεί ποτέ ότι οι αστυνομικοί ενδέχεται να φέρουν ευθύνη για τα γεγονότα.

Κανείς αστυνομικός δεν έχει ανακριθεί από τη δικαιοσύνη, ενώ δεν έχει γίνει εσωτερική έρευνα στους κόλπους της αστυνομίας.

Η Επιτροπή πλέον διαθέτει «πολλές χιλιάδες σελίδες» εγγράφων που θα την βοηθήσουν να ανακαλύψει την αλήθεια για τα γεγονότα.

«Πρώτον, περιήλθαν στην κατοχή μας έγγραφα την ύπαρξη των οποίων αρνείτο η νοτιοαφρικανική αστυνομία. Δεύτερον, περιήλθαν στην κατοχή μας έγγραφα τα οποία, κατά τη γνώμη μας, θα έπρεπε να μας έχει ήδη παραδώσει η αστυνομία και δεν το έκανε. Τρίτον, περιήλθαν στην κατοχή μας έγγραφα που δίνουν την εντύπωση ότι έχουν συνταχθεί την εποχή του συμβάντος, όμως μοιάζουν να έχουν κατασκευαστεί μετά τα γεγονότα, (και κυρίως στη διάρκεια) μιας συνεδρίασης της αστυνομίας με στόχο την προετοιμασία της κατάθεσης ενώπιον της επιτροπής», καταγγέλλει.

Η Επιτροπή ανέστειλε τις εργασίες της μέχρι την Τετάρτη για να εξετάσει τα έγγραφα που της παραδόθηκαν, δίνοντας ταυτόχρονα χρόνο στους δικηγόρους οι οποίοι εκπροσωπούν την αστυνομία να συσκεφθούν με τους πελάτες τους.

«Δεν κάνουμε αυτές τις δηλώσεις ελαφρά τη καρδία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. «Αναγνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό η αστυνομία να έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει τις εξηγήσεις της για τα ζητήματα που μας απασχολούν.

Παρόλα αυτά πρέπει να πούμε ότι αν δεν λάβουμε πειστικές εξηγήσεις, τα έγγραφα που έχουμε βρει θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη συνέχεια των εργασιών της Επιτροπής», συνεχίζει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης