Ολάντ-Κάμερον: Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο

Ολάντ-Κάμερον: Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο

Την ανάγκη να σταλεί ένα ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα για να τερματιστεί η κρίση στην Αίγυπτο επισήμαναν ο Γάλλος πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός

Με Ρώσους ηγέτες συναντάται η Μέρκελ
Ολάντ-Κάμερον: Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο
Να σταλεί άμεσα, ένα ισχυρό μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να βρεθεί διέξοδος στην κρίση στην Αίγυπτο, επισήμαναν ο Γάλλος πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα.

Φρανσουά Ολάντ και Ντέιβιντ Κάμερον, διαπίστωσαν την σύγκλιση των απόψεών τους όσον αφορά την σοβαρότητα της βίας των τελευταίων ημερών και σημείωσαν ότι «η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο», σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Κλείσιμο
Υπογράμμισαν επίσης, πως «ο τερματισμός της βίας και της καταστολής, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους, η επανάληψη του ενδοαιγυπτιακού διαλόγου θα πρέπει να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα».

Σύμφωνα με τους δύο ηγέτες, η ΕΕ «θα πρέπει να διατυπώσει αυτές τις αξιώσεις και να εξετάσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο».

Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβαν επίσης την αναγκαιότητα να συνέλθουν άμεσα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για το θέμα.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ κάλεσαν σήμερα την Αίγυπτο να σταματήσει τη βία κατά των ειρηνικών διαδηλωτών και όλες οι πλευρές να συνεργαστούν για να βρεθεί λύση.

«Δηλώσαμε σαφώς ότι οι Αιγύπτιοι έχουν το οικουμενικό δικαίωμα για την πραγματοποίηση συναθροίσεων και την ελεύθερη έκφραση, στα οποία περιλαμβάνεται η πραγματοποίηση ειρηνικών διαδηλώσεων», σημείωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Ψάκι σε ηλεκτρονικό της μήνυμα προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η αμερικανική διπλωματία «καλεί για άλλη μια φορά όλες τις πλευρές να δώσουν τέλος στην βία», υπογράμμισε επίσης η Ψάκι, αποκαλύπτοντας ότι «η κυβέρνηση έχει μια ιδιαίτερη ευθύνη για την διασφάλιση ενός ευνοϊκού κλίματος προκειμένου οι Αιγύπτιοι να μπορούν να ασκούν με ηρεμία τα οικουμενικά τους δικαιώματα».

Η Ψάκι γνωστοποίησε παράλληλα ότι υπάρχουν «πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι διαδηλωτές προσέφυγαν στην βία».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης